Google Scholar: cites
Convergència Democràtica de Catalunya: un "partit de gent" i nacionalista en l'etapa de "fer govern"
Matas Dalmases, Jordi

Data: 1995
Resum: Convergència Democratica de Catalunya (CDC) és un partit que, des del punt de vista ideològic, s'ha d'etiquetar com a partit nacionalista, ja que allò que el defineix, tant des d' una òptica interna com des de l'exterior del partit, és el nacionalisme. Els orígens i els fonaments del nacionalisme de CDC cal buscar-los en el nacionalisme personalista de Jordi Pujol i, en general, en el seu pensament polític, I'aplicació del qual s'ha fet en quatre fases acumulatives: la de "fer país", la de "fer política", la de "fer partit" (aquestes tres explicitades pel mateix Jordi Pujol) i la que I'autor anomena "fer govern". I pel que fa al concepte de nació que defensa CDC, s'hi pot percebre la influència de Rovira i Virgili i de Prat de la Riba. CDC i Jordi Pujol no defensen un nacionalisme ideològic, sinó un nacionalisme entès com una ètica i, a més, globalitzador, ès a dir, sense exclusions previes i integrador. Sovint s'ha considerat que CDC més que un partit és un moviment, però I'autor s'inclina per qualificar CDC com un catch-allparty o partit arreplegador o, com el mateix Jordi Pujol diu, un "partit de gent".
Resum: From an ideological point of view, Convergència Democràica de Catalunya (CDC) must be labeled as a nationalist party, because what mainly defines it is nationalism, not only from an internal perspective but also from an external one. The origins and the basis of CDC's nationalism are in Jordi Pujol's personalist nationalism and, in general, in his political thought, which he has put in practice in four accumulative phases "fer país", (making country), "fer política" (making politics), "fer partit" (making party) -all of them called in the way by Jordi Pujol himself-- and what the author calls "fer govern" (making government). As for the concept of nation defended by CDC, we can easily notice Roviera i Virgili and Prat de la Riba's influence. CDC and Jordi Pujol do not defend a nationalism based on ideology but on ethic, they defend a globalizing nationalism, that is, without previous esclusions and integraring. CDC has often been considered a movement more than a party, but the author prefers to label it as a catch-all party or, as Jordi Pujol calls it, a "partit de gent" (people's party).
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Partits polítics ; Catalunya ; Nacionalisme ; Political parties ; Catalonia ; Nationalism
Publicat a: Papers : revista de sociologia, N. 45 (1995) p. 129-138, ISSN 2013-9004

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/25269
Adreça original: https://papers.uab.cat/article/view/v45-matas
DOI: 10.5565/rev/papers.1762


10 p, 374.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Papers
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2010-01-25, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir