Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/54886
Climate change in the Atlantic Ocean since the 1940's and the effects on the global climate
Pintó Biescas, Aida
Mechoso, Carlos Roberto, dir.
Palet i Ballús, Cristina, tutora (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Llebot, Josep Enric, 1953- , tutor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2009
Descripció: 98 p.
Resum: En aquest projecte s'ha estudiat la relació entre els canvis en les temperatures superficials de l'Oceà Atlàntic i els canvis en la circulació atmosfèrica en el segle XX. Concretament s'han analitzat dos períodes de estudi: el primer des del 1940 al 1960 i el segon des del 1980 fins al 2000. S'ha posat especial interès en les anomalies en les temperatures superficials del mar en la regió tropical de l'Oceà Atlàntic i la possible interconnexió amb els canvis climàtics observats i predits. Per a la realització de l'estudi s'han dut a terme una sèrie d'experiments utilitzant el model climàtic elaborat a la universitat d'UCLA (UCLA‐AGCM model). Els resultats obtinguts han estat analitzats en forma de mapes i figures per a cada variable d'estudi. També s'ha fet una comparació entre els resultats obtinguts i altres trobats en altres treballs publicats sobre el mateix tema de recerca. Els resultats obtinguts són molt amplis i poden tenir diverses interpretacions. Tot i així algunes de les conclusions a les quals s'ha arribat són: les diferències més significatives per a les variables estudiades i trobades a partir dels resultats obtinguts del model per als dos períodes d'estudi són en els mesos d'hivern i a la zona dels tròpics; concretament a parts del nord de sud Amèrica i a parts del nord d'Àfrica. S'han trobat també canvis significatius en els patrons de precipitació sobre aquestes mateixes zones. També s'ha observant un moviment cap al nord de la zona d'interconvergència tropical i pot ser degut a l'anòmal gradient trobat a la zona equatorial en les temperatures superficial de l'Oceà. Tot i així per a una definitiva discussió i conclusions sobre els resultats dels experiments, seria necessari un estudi més ampli i profund.
Resum: En este proyecto se ha estudiado la relación entre los cambios en las temperaturas superficiales del Océano Atlántico y los cambios en la circulación atmosférica en el siglo XX. Concretamente se han analizado dos períodos de estudio: el primero desde 1940 a 1960 y el segundo desde 1980 hasta el 2000. Se ha puesto especial interés en las anomalías en las temperaturas superficiales del mar en la región tropical del Océano Atlántico y la posible interconexión con los cambios climáticos observados y predichos. Para la realización del estudio se han llevado a cabo una serie de experimentos utilizando el modelo climático elaborado en la universidad de UCLA (UCLA‐AGCM modelo). Los resultados obtenidos han sido analizados en forma de mapas y figuras para cada variable de estudio. También se ha hecho una comparación entre los resultados obtenidos y otros encontrados en otros trabajos publicados sobre el mismo tema de investigación. Los resultados obtenidos son muy amplios y pueden tener diversas interpretaciones. Aún así algunas de las conclusiones a las que se ha llegado son: las diferencias más significativas para las variables estudiadas y encuentros a partir de los resultados obtenidos del modelo para los dos períodos de estudio son en los meses de invierno y la zona de los trópicos; concretamente en partes del norte de Sur de América y en partes del norte africano. Se han encontrado también cambios significativos en los patrones de precipitación sobre estas mismas zonas. También se ha observando un movimiento hacia el norte de la zona de ínter convergencia tropical y puede ser debido al anómalo gradiente encontrado en la zona ecuatorial en las temperaturas superficial del océano. Aun así para una definitiva discusión y conclusiones sobre los resultados de los experimentos, sería necesario un estudio más amplio y profundo.
Resum: In this paper we have investigated the consistency between SST changes in the Atlantic Ocean and the changes in the atmospheric circulation in the XX century, concretely two periods of study have been analyzed; the first period from 1940 to 1960 and the second period from 1980 to 2000). Special interest was put on the SST anomalies in the tropical Atlantic regions and their possible links with changes in the other variables studied and analyzed, and the connection with the main climate changes observed and predicted. For the study a set of experiments have been carried out using the UCLA‐AGCM model and the results obtained have been analyzed in form of plots and figures for the variables of study. Furthermore a comparison between our results and those obtained in other works and research on the subject has been done. The results obtained are extensive and can have several interpretations. Nevertheless some of the conclusions found are: The strongest difference between fields simulated by the UCLA AGCM for the two periods considered are in the northern winter months and over the tropics especially over north parts of South America and North Africa. Significative changes in rainfall patterns have been observed in these zones. Also a northward shift in the Inter Tropical Convergence zone is observed and it can be due to the anomalous cross‐equatorial SST gradient. However, for a definitive discussion and conclusions on the experiment results a larger study will be required.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Anglès.
Col·lecció: Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: bachelorThesis
Matèria: Meteorologia marina ; Canvis climàtics ; Atlàntic (Oceà) ; Temperatura atmosfèrica ; Models matemàtics

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/2072/42130


Resum del projecte
10 p, 664.6 KB

Projecte
98 p, 4.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències Ambientals. Projectes de final de carrera

 Registre creat el 2010-04-14, darrera modificació el 2017-10-22   Favorit i Compartir