Estudi morfofuncional del radi humà : aspectes morfogènics, biomecànics, i evolutius
Galtés, Ignasi
Malgosa Morera, Assumpció, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Manyosa Ribatallada, Joan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2008
Resum: Aquesta tesi té com a objectiu general estudiar la relació entre l'activitat muscular i la morfologia del radi humà, per tal d'obtenir un millor coneixement del paper que juguen els estímuls mecànics en la morfogènesis del radi, i de com el disseny d'aquest os reflecteix la funció i adaptació de l'extremitat superior. L'anàlisi morfològic del radi ha permès comprovar l'existència d'una variabilita en l'aparençaa osteològica de les seves entesis, així com en la conformació de la curvatura de la seva diàfisi. Part d'aquesta variabilitat és explicable pel patró d'estimulació mecànica, derivat de l'activitat muscular a que el radi està sotmès. D'altra banda, en la tesi es desenvolupen tres models biomecànics que permeten quantificar l'eficiència dels músculs pronador rodó i bíceps braquial en el moviment de pronosupinació de l'avantbraç i flexió del colze. A partir d'una sèrie de simulacions s'ha constatat que l'eficiència és un paràmetre variable i evolutiu. Varia en funció del disseny esquelètic principalment de l'avantbraç i colze, i evoluciona al llarg del moviment de rotació i de flexió. En l'àmbit de l'Antropologia evolutiva, l'aplicació dels models biomecànics a material esquelètic permet avaluar de forma més precisa les implicacions funcionals de les diverses configuracions anatòmiques tant de taxons moderns com fòssils.
Resum: The main objective of this thesis is to study the relationship between the muscular activity and the morphology of the human radius in order to obtain further knowledge about the role that play mechanical stimuli on the radial morphogenesis, and how radius design reflects the function and adaptation of the upper limb. The morphological analysis of the radius bone shows that there is variability on the osteological appearance of the radial enthesis, and its diaphyseal curvature. This variability may be explained, in part, as a consequence of the pattern of muscular mechanical loading that radius bone is submitted during quotidian tasks. Moreover, in this thesis three biomechanical models to quantify the efficiency of the pronator teres and biceps brachii muscles during the forearm rotation and elbow flexion are presented. By means of several simulations, it is demonstrated that the efficiency is a variable and evolutionary parameter. It varies as function of the forearm and elbow skeletal design, and it evolutions through the entire range of forearm rotation and elbow flexion. Applying these models may be usefully in the field of Evolutionary Anthropology to undertake anatomical approaches in order to interpret more precisely how skeletal design is related to upper-limb function in extant and fossil primate taxa.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències. Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia, 2008
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Morfogènesi ; Radi (Os)
ISBN: 9788469172186

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/3700


301 p, 5.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2010-04-21, darrera modificació el 2023-10-27   Favorit i Compartir