L'Obra del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes des de la seva fundació fins al segle XVI : un monestir reial per a l'orde de les clarisses a Catalunya
Sanjust i Latorre, Cristina
Muntada Torrellas, Anna, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Art i de Musicologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Art i de Musicologia

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2009
Resum: Aquesta tesi investiga la construcció del monestir de Santa Maria de Pedralbes a partir de tres línies d'anàlisi. Primer revisa la història de la institució amb la finalitat d'establir el context en el qual l'edifici fou creat, preservat i renovat. En segon lloc, documenta la història de la construcció del monestir amb tot detall tot posant en relleu les principals fases d'activitat edificatòria. La documentació inclou una observació i anàlisi de l'edifici que es conserva en l'actualitat. S'ofereix un estudi formal dels diferents edificis que configuren el conjunt així com els materials utilitzats o les tècniques constructives més notables. També es para atenció a l'estil del complex considerant factors com l'arquitectura per a l'orde de les clarisses o l'anomenat Gòtic Meridional. Finalment aquesta tesi avalua no tan sols el contenidor sinó el contingut del monestir. És a dir que explica l'espiritualitat de les clarisses i la seva manera de viure per a entendre els diferents espais monàstics des de la perspectiva de les seves usuàries. L'estudi d'aquest monestir -i segurament això es podria aplicar a molts edificis- seria incompleta sense tenir en compte les esperances, pors, ideals de les persones que hi varen viure. Les referències als objectes que contenien les estances donen llum a la natura esmunyedissa d'aquesta interpretació.
Resum: This dissertation investigates the construction history of the monastery of Pedralbes along three lines of analysis. First, it reviews the history of the institution with the purpose to establish the context in which the building has been created, preserved and renovated. Second, it documents the history of the monastery's construction in substantial detail and then highlights the main phases of activity. The documentation includes an observation and analysis of the present day building structure. In providing a formal overview of the monastery's construction history, this dissertation takes into account the materials used, it also analyses the style of the monastery complex, by considering among other factors the architecture of buildings from the Poor Clares religious order, or the so-called Meridional Gothic. Finally, this dissertation evaluates not only the container but it content. That is it explains the spirituality of the Poor Clares and their way of life in order to understand the different spaces from the perspective of the users. The study of this monastery and we think that this applies to any building would be incomplete without factoring in the hopes, fears or ideals of the people that lived in it. References to objects contained in different rooms shed light on the elusive nature of this interpretation.
Nota: Descripció del recurs: el 18-11-2009
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Filosofia i Lletres, Departament d'Art, 2009
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Monestir de Pedralbes (Barcelona, Catalunya)
ISBN: 9788469236505

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/5200


396 p, 6.3 MB

125 p, 9.3 MB

26 p, 9.8 MB

20 p, 9.9 MB

24 p, 9.9 MB

22 p, 9.8 MB

18 p, 8.9 MB

29 p, 10.1 MB

253 p, 7.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2010-04-22, darrera modificació el 2022-08-18   Favorit i Compartir