La Literatura concentracionària europea : Joaquim Amat-Piniella
Serrano, David 1966-
Amat-Piniella, J. 1913-1974. (Joaquim)
Castellanos, Jordi 1946-2012, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Catalana)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2009
Resum: PRIMERA PART El volum d'obres de tot tipus que s'han publicat a partir del coneixement de l'existència dels camps de concentració i d'extermini nazis és inabastable. Amb tot, la primera part intenta abordar la naturalesa d'aquest tipus de literatura tot classificant-la segons gèneres, tipologies textuals i àmbits científics d'estudi. Mitjançant aquesta classificació, s'acosta als considerats autors canònics de cada epígraf, amb una anàlisi succinta de les propostes tècniques i conceptuals que aporten. SEGONA PART Joaquim Amat-Piniella és un intel·lectual manresà, autor de diverses obres relacionades amb els perdedors de la guerra civil. Però en allò que excel·leix és en l'anàlisi que fa de l'univers concentracionari arran de la seva experiència al camp austríac de Mauthausen entre 1941 i 1945, i que recull a K. L. Reich. Aquesta segona part aporta el detall biogràfic de l'escriptor i l'intel·lectual, tot seguint el seu itinerari vital i literari, aportant les claus de lectura de les seves obres. El gruix d'aquesta part, però, ressegueix el procés de creació, automutilicació i d'interpretació de la novel·la: des del punt de vista historiogràfic, semiòtic, crític, semàntic i narratològic. S'analitzen les diferents parts de la novel·la, els personatges, el punt de vista, la tipologia textual i de gènere escollits i una interpretació simbòlico-morals d'elements i aspectes temàtics. Es refereix la sistematització de l'edició crítica (textos utilitzats, remarques tècniques, anàlisi de variants formals i semàntiques). La novel·la d'Amat-Piniella cal situar-la dintre el cànon de la literatura concentracionària europea especialment per les seves aportacions tècniques, ontològiques i morals. Esdevé un fenomen únic d'anàlisi de la condició humana amb tots els seus matisos. Planteja el vell tema de la soledat, i llibertat, de l'home davant de l'horror. Partint del laïcisme i de l'existencialisme humanista dels 40, precedent per tant d'Albert Camus, Amat arriba a la conclusió que només mitjançant l'esforç per aconseguir la llibertat és possible de plantejar l'existència d'un home nou que hagi après la lliçó dels lager. Amat construeix un Bildungsroman partint de les tècniques pròpies de la literatura nord-americana d'entreguerres (especialment Dos Passos i Faulkner, a qui havia descobert al front mediterrani durant la Guerra Civil), i ofereix una galeria essencialitzadora de personatges i escenes a partir de les quals pretén analitzar la varietat d'actituds humanes davant d'una situació extrema. Finalment es fa una proposta de conclusions que recull els conceptes bàsics, generals i concrets, que es dedueixen de l'estudi d'aquesta segona part. TERCERA PART S'aporta l'edició crítica de K. L. Reich, prenent com a text base l'edició de 1963 publicada al Club Editor i com a variants totes aquelles plantejades entre 1945 i la publicació.
Resum: I The amount of works published around the existance of the concentrations camp is a neverending. The finest part tries to the essence of this type of literature, classifying it according to genres, textual typologies and scientific areas of study. This classification helps approaching the authors and analyses their technical and conceptual proposals. II Joaquim Amat-Piniella is an intellectual from Manresa (Barcelona, Catalonia), and author of many works connected to those losing the civil war. His best is trough, his analysis of the concentrations universe which he himdelf experience in Mauthausen from 1941 to 1945 and which contains K. L. Reich. The second part buings up a detailed biography of the united and the studious and following his life and literature offers some keys to the reading of his works. Special attention is paid to the creation, selfmutilation and interpretation of the novel from a historiographical, semiotic, critical, semantical and narration point of view. Different aspects of the novel such as characters, point of view, textual typology and genre as well as the moral symbology and other topic aspects are analysed. There is a reference to the systematisation of the critical editions (used texts, technical remarks, formal and semantic variants analysis). Amat Piniella's novel should be placed within Concentration Europeanliterature particulary because of its technical, onthologic and moral approach. It becomes a unique fenomen to analyse human condition with all its different faces. It faces the problem of loneliness and freedom, of men in front of horror. Taking the 40's "laicism" and "existencialism" humanists as a starting poing, and preceding hence Albert Camus, Amat gets to the conclusion that onh though the effort to reach freedom is possible to propose the existence of a new man who has learnt the lesson of the Amat builds a Bildungsroman from north-american technics specially Dos Passos and William Faulkner who he had discovered in the Mediterranean front during the civil war. III.
Contingut: Inclou l'edició crítica de K. L. Reich, de Joaquim Amat-Piniella
Nota: Descripció del recurs: el 18-11-2009
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Lletres, Departament de Filologia Catalana, 2003
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria:
Obres: Amat-Piniella, J. (Joaquim). K. L. Reich
ISBN: 9788469215050

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/4843


324 p, 2.5 MB

161 p, 1.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Arts i humanitats > Centre d'Estudis sobre dictadures i democràcies (CEDID-UAB)
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2010-04-22, darrera modificació el 2023-05-24   Favorit i Compartir