La utilització de la variable població en els indicadors d'accessibilitat. Avantatges i inconvenients
Ajenjo, Marc, 1965- (Centre d'Estudis Demogràfics)
Alberich González, Joan (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: La utilización de la variable población en los indicadores de accesibilidad. Ventajas e inconvenientes
Títol variant: L'utilisation de la variable population dans les indicateurs d'accessibilité. Avantages et inconvénients
Títol variant: The utilization of the population in the accessibility measures. Advantages and disadvantages
Data: 2005
Resum: En l'anàlisi de l'accessibilitat territorial, sovint esdevé interessant expressar la magnitud de cada un dels municipis analitzats, per tal de reflectir la utilitat que es deriva de la seva facilitat d'accés, que es pot interpretar com un indicador indirecte del benefici que una bona connexió genera per a la resta de municipis. Les possibilitats per reflectir la dimensió i la jerarquització dels municipis són múltiples i si bé l'elecció de l'una o de l'altra es troba necessàriament en funció de l'objecte d'estudi, sovint s'utilitza la mida de la població, que, si bé presenta una sèrie d'avantatges, evidencia, al mateix temps, i segons quin tractament rebi en cadascun dels indicadors d'accessibilitat, un seguit d'inconvenients. L'anàlisi d'aquests avantatges i inconvenients és l'objectiu principal d'aquest treball, objectiu que es pretén assolir mitjançant l'aplicació al territori català de diversos indicadors -amb la introducció de la variable demogràfica i sense aquesta-, per tal de discutir-ne, contrastar-ne i avaluar-ne la validesa.
Resum: En el análisis de la accesibilidad territorial, a menudo es interesante expresar la magnitud de cada uno de los municipios analizados, con el objetivo de reflejar la utilidad que se deriva de su facilidad de acceso, que se puede interpretar como un indicador indirecto del beneficio que una buena conexión genera en el resto de municipios. Las posibilidades para reflejar la dimensión i la jerarquización de los municipios en el territorio son múltiples y si bien la elección de una u otra se encuentra necesariamente en función del objeto de estudio, a menudo se utiliza el tamaño de la población, que, si bien presenta una serie de ventajas, muestra, igualmente, y según cual sea el tratamiento que reciba en cada uno de los indicadores de accesibilidad, una serie de inconvenientes. El análisis de estas ventajas e inconvenientes es el objetivo principal de este trabajo, objetivo que se pretende alcanzar mediante la aplicación al territorio catalán de varios indicadores -con y sin la introducción de la variable demográfica- para discutir, contrastar y avaluar su validez.
Resum: Dans l'analyse de l'accessibilité territoriale, il est souvent intéressant d'exprimer la magnitude de chacune des communes analysées avec l'objectif de refléter l'utilité dérivée de sa facilité d'accès, qui peut être interprétée comme un indicateur indirect du bénéfice qu'une bonne connexion génère pour les autres communes. Les possibilités pour refléter la dimension et la hiérarchie des communes sur le territoire son multiples, et bien que le choix de l'une ou l'autre dépend évidemment de l'objet de l'étude, on utilise le plus souvent la population, choix qui présente des avantages certains, mais aussi des inconvénients en fonction du traitement selon chacun des indicateurs d'accessibilité. L'analyse de ces avantages et inconvénients quand on choisit la population comme variable pour les indicateurs d'accessibilité est l'objet principal de ce travail, objectif que l'on prétend atteindre à partir de l'application au territoire de la Catalogne d'une batterie d'indicateurs, avec ou sans l'introduction de la variable démographique, afin de discuter, contraster et évaluer sa validité.
Resum: In the analysis of the territorial accessibility, it is often useful to determine the magnitude of each of the municipalities analysed, in order to show the utility deriving from its accessibility, which can be interpreted as an indirect indicator of the benefits which good connections generate for other municipalities. There are many possible ways to reflect the dimension and hierarchical order of council areas in a territory, and though the choice of one or another method are determined by the object of the analysis, a population variable is normally used. Although this can have a series of advantages, of course, it can also have a number of difficulties depending on its treatment. The main aim of this article is to analyse the advantages and disadvantages when the variable population constitutes a feature in the indicators of accessibility. To reach this objective various indicators have been used for the Catalan territory -with and without the introduction of the demographic variable- to evaluate, to contrast and discuss its validity.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Indicadors d'accessibilitat ; Sistemes d'informació geogràfica ; Xarxa viària ; Catalunya ; Indicadores de accesibilidad ; Sistemas de información geográfica ; Red viaria ; Indicateurs d'accessibilité ; Les systèmes d'information géographique ; Réseau de routes ; Catalogne ; Accessibility measures ; Geographic information systems ; Road network ; Catalonia
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 45 (2005) p. 149-168, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/40267


20 p, 2.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-06-19, darrera modificació el 2023-09-08   Favorit i Compartir