Cooperación transfronteriza europea : regulación, historia y trabajo
Letamendía, Francisco

Títol variant: Cooperació transfronterera europea : regulació, història i treball
Títol variant: Coopération transfrontalière européenne : régulation, histoire et travail
Títol variant: European cross-border cooperation: regulation, history and labour
Data: 2010
Resum: La regulación -política, de la acumulación de capital- se ha desplegado en las últimas décadas en un conjunto de escalas (global, estatal, regional comarcal, local) que no actúan de modo jerárquico, sino simultáneamente y en pie de igualdad. Ello ha favorecido la relación entre los actores colectivos y las instituciones de las distintas escalas a través de las fronteras, lo cual ha dado lugar a la emergencia de una nueva escala, la lateral, que se traduce en los fenómenos de cooperación -o conflicto- transnacional, interregional y transfronteriza. En el artículo, se abordan diversos temas de esta última escala. Se estudian los objetivos y las políticas de la Unión Europea respecto de la cooperación transfronteriza, el significado del ideal tipo de la Eurorregión, así como la intersección de las restantes escalas con la cooperación transfronteriza. Se analiza el contexto, o estructura, de la cooperación transfronteriza, que se concreta en la Unión Europea en el surgimiento de distintos ejes (Lotharingio o central, Mediterráneo, Atlántico). Se examina, por fin, los problemas a los que se enfrenta la indudable transnacionalización y transfronterización de las relaciones de trabajo en la Unión Europea.
Resum: La regulació -política, de l'acumulació de capital- s'ha desplegat en les darreres dècades en un conjunt d'escales (global, estatal, regional comarcal, local), que no actuen de manera jeràrquica, sinó simultàniament i en peu d'igualtat. Això ha afavorit la relació entre els actors col·lectius i les institucions de diferents escales a través de les fronteres, la qual cosa ha donat lloc a l'emergència d'una nova escala, la lateral, que es tradueix en els fenòmens de cooperació -o conflicte- transnacional, interregional i transfronterera. A l'article, s'hi tracten diversos temes d'aquesta darrera escala. S'hi estudien els objectius i les polítiques de la Unió Europea respecte de la cooperació transfronterera, el significat de l'ideal tipus de l'Euroregió, així com la intersecció de la resta d'escales amb la transfronterera. S'hi analitza el context, o estructura, de la cooperació transfronterera, que es concreta a la Unió Europea en el sorgiment de diferents eixos (Lotaringi o central, Mediterrani, Atlàntic). I s'hi examina, finalment, els problemes als quals s'enfronta la indubtable transnacionalització i transfronterització de les relacions de treball a la Unió Europea.
Resum: La régulation -politique, de l'accumulation de capital- s'est déployée dans les dernières décennies dans un ensemble d'échelles (global, étatique, régional, local) qui n'agissent pas de manière hiérarchique mais simultanément et sur pied d'égalité. Cela a favorisé la relation entre les acteurs collectifs et les institutions des différentes échelles à travers des frontières en donnant lieu à l'urgence d'une nouvelle échelle, la latérale, qui est traduite dans les phénomènes de coopération -ou conflit- transnational, interrégional et transfrontalier. Dans l'article j'aborde divers sujets de cette dernière échelle. J'étudie les objectifs et les politiques de l'Union Européenne en ce qui concerne la coopération transfrontalière, la signification de type idéal de l'Eurorégion ainsi que l'intersection des autres échelles avec l'échelle transfrontalière. J'analyse le contexte ou la structure de la coopération transfrontalière qui se résume à l'Union Européenne dans le surgissement de différents Axes (Lotharingie ou central, Méditerranée, Atlantique). J'examine enfin les problèmes auxquels fait face la transnationalisation indubitable et la transfrontalisation des relations de travail dans l'Union Européenne.
Resum: In the last few decades regulation -political, of capital accumulation- has been extended in a set of scales (global, state, regional/county, local), that do not act in a hierarchic way, but simultaneously and in an equalitarian mode. It has favoured the relationship between collective actors and institutions of the different scales across the borders, giving place to the emergence of a new scale, the lateral one, which is apparent in the phenomena of transnational, interregional, and cross-border cooperation or conflict. In the article I approach diverse topics of this last scale. I study the aims and policies of the European Union concerning cross-border cooperation, the meaning of the ideal type of Euroregion, as well as the intersection of the remaining scales with cross-border cooperation. I analyze the context, or structure, of cross-border cooperation, which in the European Union is specified in the emergence of different Axes (Lotharingian or Central, Mediterranean, Atlantic). I finally examine the problems faced by the undeniable transnational and transfrontier dynamics of labour relations in the European Union.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Cooperación transfronteriza ; Teoría de la regulación ; Relaciones laborales ; Unión Europea ; Cooperació transfronterera ; Teoria de la regulació ; Relacions laborals ; Unió Europea ; Coopération transfrontalière ; Théorie de la régulation ; Relations de travail ; Union Européenne ; Cross-border cooperation ; Regulation theory ; Industrial relations ; European Union
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 56, Núm. 1 (2010) , p. 71-88, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/194170


18 p, 484.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2010-06-18, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir