Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/63873
Barcelona 1939 : ocupació i repressió militar : el camp de concentració d'Horta i les presons de la ciutat / Aram Monfort i Coll ; directora: Carme Molinero
Monfort Coll, Aram
Molinero, Carme, 1955-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Historia Moderna i Contemporania

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2009
Resum: L'objectiu d'aquesta investigació ha estat triple: en primer lloc, explicar l'ocupació franquista de la ciutat de Barcelona; en segon lloc, explicar la història del camp de concentració d'Horta; i, en tercer lloc, comprendre la relació entre el camp de concentració i les presons d'homes de la capital catalana des de la caiguda de la ciutat fins al tancament del recinte concentracionari d'Horta l'abril del 1940 les presons provisionals van ser clausurades entre 1942 i 1944 per, d'aquesta manera, entendre el funcionament de la repressió franquista prèvia als consells de guerra. Per poder conèixer i, al mateix temps, comprendre amb precisió aquests tres aspectes hem treballat amb gran diversitat de fonts arxivístiques, tant de centres civils com militars. Dels nombrosos arxius consultats, destaquen els castrenses d'Àvila, Guadalajara i Barcelona (El Bruc) on s'ha pogut consultar una documentació inèdita i, en conseqüència, de gran riquesa. Mai abans ningú havia pogut explicar l'ocupació de la ciutat, el funcionament del camp de concentració de Barcelona i de les presons de la ciutat a partir de les fonts primàries. D'aquesta manera, per poder arribar a entendre com va funcionar el camp de concentració de la capital catalana en primer lloc ha calgut explicar com l'exèrcit franquista planifica l'ocupació de la ciutat i, a partir d'aquest moment, entendre com es gestiona la ciutat, tant a nivell militar com civil amb la creació d'una Jefatura de los Servicios de Ocupación que estarà vigent fins l'agost del 1939. En segon lloc, tenint en compte que el fenomen concentracionari no és exclusiu de Barcelona, calia comprendre què eren, com funcionaven i, sobretot, per què servien els camps de concentració franquistes durant la guerra i la immediata postguerra. Un cop situat en l'espai, en el temps i en la funcionalitat el camp de concentració de la ciutat comtal, el darrer aspecte tractat ha estat la relació del camp de concentració amb les presons barcelonines (la Model, Sant Elies, El Cànem i el Palau de les Missions); així s'ha aconseguit entendre com es complementava el sistema concentracionari i el penitenciari a la ciutat ocupada.
Resum: The main goal of this reseach is three-fold: firstly, to explain the Francoist occupation of the city of Barcelona; secondly, to explain the history of the concentration camp of Horta; and finally to understand the relationship between the concentration camp and the men prisons of the Catalan capital, from the fall of the city to the closing of the prisoners camp in April 1940 the provisional prisons were closed between 1942 and 1944 which in turn allows to understand the Francoist repression previous to court-martial. We have worked with a diversity of archive-related sources, both civil and military centers, in order to know and at the same time to understand accurately these three aspects. Among the numerous consulted archives, it is worth mentioning that Avila, Guadalajara and Barcelona city (El Bruc) have been the most important ones, where we had the chance to consult unpublished military documentation, which resulted in great documentary richness. Before that, it had never been possible to explain, from primary sources, the occupation of the city as well as the way the concentration camp and prisons of the city worked.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Lletres, Departament d'Història Moderna i Contemporània, 2007
Nota: Descripció del recurs: 03/06/2010
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català.
Document: Tesis i dissertacions electròniques ; doctoralThesis
Matèria: Camps de concentració ; Història ; 1939 ; Catalunya ; Persecucions polítiques ; Barcelona (Catalunya)
ISBN: 9788469265079

Adreça alternativa:: http://hdl.handle.net/10803/4818
Adreça original: http://www.tdx.cat/TDX-0526110-145401


429 p, 5.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2010-10-27, darrera modificació el 2018-01-18   Favorit i Compartir