Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/65474
Les polítiques de seguretat ciutadana
Guillén Lasierra, Francesc

Data: 2011
Resum: La seguretat ha sofert transformacions radicals en les darreres dècades. Ha passat de ser un àmbit relacionat únicament amb la delinqüència a estar unit a la qualitat de vida, la seguretat davant els riscos i l’ús dels espais públics. Aquest canvi de concepció ha comportat també una multiplicació dels actors i dels nivells territorials implicats. De tota manera, aquesta nova aproximació a la seguretat no és uniforme ni indiscutible. Des de finals del segle passat, la idea de centrar una part molt important de la resposta davant la inseguretat en la repressió i el càstig ha tornat a guanyar adeptes, sobretot a partir de les experiències nord-americanes de zero tolerance. Al costat d’aquesta tendència han continuat subsistint, amb resultats gens menyspreables, les estratègies comunitàries que tenen la voluntat d’afrontar la seguretat com una realitat complexa i multisectorial. La necessitat de contrastar objectivament l’eficàcia d’aquestes estratègies divergents ha suposat que en les darreres dècades s’hagi experimentat l’aparició en el món de la seguretat d’una discussió intensa sobre els indicadors que hi són rellevants, la necessitat de combinar-los i integrar-los, així com de la importància d’introduir la planificació multiagencial també en l’àmbit de la seguretat.
Resum: Es fa un balanç de com la seguretat ha passat de ser un àmbit relacionat únicament amb la delinqüència a estar unit a la qualitat de vida, i com aquest canvi de concepció ha comportat també una multiplicació dels actors i dels nivells territorials implicats en la seva gestió. Això no ha anat acompanyat d’una concepció única a l’hora de definir polítiques. El retorn a la idea de centrar la resposta a la inseguretat en la repressió i el càstig ha guanyat adeptes, mentre que han continuat subsistint, amb resultats gens menyspreables, les estratègies comunitàries que tenen la voluntat d’afrontar la seguretat com una realitat complexa i multisectorial.
Resum: Se hace un balance de cómo la seguridad ha pasado de ser un ámbito relacionado únicamente con la delincuencia a estar unido a la calidad de vida, y como este cambio de concepción ha comportado también una multiplicación de los actores y de los niveles territoriales implicados en su gestión. Esto no ha ido acompañado de una concepción única a la hora de definir políticas. El regreso a la idea de centrar la respuesta a la inseguridad en la represión y el castigo ha ganado adeptos, mientras que han continuado subsistiendo, con resultados nada despreciables, las estrategias comunitarias que tienen la voluntad de afrontar la seguridad como una realidad compleja y multisectorial.
Resum: Author does a balance of how the security has happened to be a field related only with the delinquency to be joined to the quality of life, and like this change of conception has comported also a multiplication of the actors and territorial levels involved in his management. This has not gone accompanied of an only conception to define public policies. The return to the idea to center the answer to the insecurity in the repression and the punishment has won follower, whereas they have continued surviving, with results at all negligible, the community strategies that have the will to face the security like a complex and multisectorial reality.
Drets: Tots els drets reservats
Llengua: Català.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Publicat a: Papers : Regió Metropolitana de Barcelona : Territori, estratègies, planejament, Núm. 53 ( 2011) , p. 22-32, ISSN 1888-3621

Adreça alternativa: http://www.raco.cat/index.php/PapersIERMB/article/view/218747


11 p, 1.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Papers : Regió Metropolitana de Barcelona
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2011-01-25, darrera modificació el 2017-05-11   Favorit i Compartir