Anàlisi de les competències transversals des de la carpeta d'estudiant
Barrera, Jaume, 1954- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal)
Batlle Rull, Núria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal)

Data: 2007
Resum: Un dels debats més importants en l'àmbit de la pedagogia en l'Educació Superior avui en dia és el generat per les competències transversals. No resulta gaire difícil ubicar les competències específiques a cada una de les assignatures d'una àrea, però, com fer-ho en aquelles competències transversals i que per tant afecten a totes o quasi totes aquestes assignatures? Quina relació tenen les competències transversals amb la transdiciplinarietat i la interdisciplinarietat? Les respostes a aquestes preguntes tindran molt a veure amb que l'alumne futur estigui capacitat per a la societat del canvi i de la mobilitat, i per a creure realment que l'aprenentatge/ensenyament prepara per la vida i la professió, i fa adquirir coneixements i actituds vàlids per quelcom més enllà de la unidimensionalitat d'una disciplina acadèmica. Des de la Unitat de Didàctica de les Arts Plàstiques ens hem preguntem com resoldre aquest problema i establir estratègies per a fer-ho a partir de les "carpetes d'estudiant" com evidència. A partir de la declaració de Bolonya (1999) i del projecte Tuning apareixen dos conjunts de competències diferents, les específiques i les genèriques. L'ANECA (2005)1 va establir una selecció d'aquestes per la seva aplicació en la titulació de Grau per Mestres d'Infantil i Primària de les quals es desprenien unes competències transversals - per altre cantó totalment discutibles- comunes a totes elles: instrumentals, sistèmiques i personals2. Aquestes competències transversals s'ha convertit des de fa temps en un debat molt importat per tots els agent implicats en el canvi pedagògic vers l'EEES: "¿Por qué nos empeñamos en encontrar unas competencias que sean «tranversales» a las disciplinas escolares? Es probable que esta nueva noción aporte una respuesta a un problema muy antiguo: el problema de saber para qué sirve lo que se aprende en la escuela. " Bernard Rey (2000) La situació és realment fonamental i te implicacions no sols en l'ensenyament / aprenentatge sinó també en la empleabilitat i el model de vida: els alumnes que surten de les nostres titulacions ( titulacions de mestre) seran formadors i la seva activitat no sols pot consistir en donar habilitats mecàniques, sinó més bé, en ajudar a construir una capacitat de crear sentit al món on es viu i a les vides que es viuen. I en aquesta tasca les competències transversals tenen una funció essencial. Així doncs, hi ha tres treballs a fer, identificar aquest tipus de competències, definir-les i ubicar la seva situació dins del currículum de la titulació a partir de les assignatures que la formen. L'estudi que hem realitzat parteix de les carpetes d'estudiant (portfolis) per a identificar, definir i ubicar aquestes competències transversals.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català
Document: Comunicació de congrés ; recerca
Matèria: Competències ; Transversalitat ; Transdisciplinarietat
Publicat a: Jornades d'Innovació Docent de la UAB, 4es : 2007



6 p, 36.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Contribucions a jornades i congressos > Ponències i comunicacions > Ponències i comunicacions de la UAB
Contribucions a jornades i congressos > Jornades d’Innovació Docent de la UAB

 Registre creat el 2011-02-01, darrera modificació el 2022-09-07



   Favorit i Compartir