Els moriscos valencians : una panoràmica historiogràfica
Ardit Lucas, Manuel

Títol variant: Los moriscos valencianos : una panorámica historiográfica
Títol variant: The Moriscos of Valencia : a historiographical overview
Data: 2010
Resum: L'article traça una panoràmica historiogràfica de l'expulsió dels moriscos i les seves conseqüències al País Valencià. Primerament analitza l'obra dels contemporanis de l'expulsió i posteriorment passa a estudiar la percepció d'injustícia de les condicions establertes a les cartes de població, especialment durant la Segona Germania de 1693, els plets antisenyorials del segle xviii i l'actuació dels diputats valencians en la discussió del decret d'abolició de les senyories en les corts de Cadis. Després tracta el gir de la historiografia liberal decimonònica i l'obra dels historiadors conservadors. Durant la primera meitat del segle xx es va produir un buit historiogràfic, trencat amb l'obra dels deixebles de Fernand Braudel, especialment Halperín Donghi, i la important aportació de Joan Reglà. La tesi d'Eugeni Císcar significà un punt d'inflexió en la historiografia sobre els moriscos i va iniciar un interessant debat sobre la societat morisca i les conseqüències del seu foragitament, que va promoure les investigacions i la reflexió teòrica sobre el tema. En els nostres dies aquesta problemàtica es coneix molt millor que fa cinquanta anys, però així i tot queden punts obscurs que tan sols futurs treballs aclariran.
Resum: El artículo traza una panorámica historiográfica de la expulsión de los moriscos y sus consecuencias en el País Valenciano. Primero analiza la obra de los contemporáneos de la expulsión y posteriormente pasa a estudiar la percepción de injusticia de las condiciones establecidas en las cartas de población, especialmente durante la Segunda Germanía de 1693, los pleitos antiseñoriales del siglo XVIII y la actuación de los diputados valencianos en la discusión del decreto de abolición de los señoríos en las cortes de Cádiz. Después trata el giro de la historiografía liberal decimonónica y la obra de los historiadores conservadores. Durante la primera mitad del siglo XX se produjo un vacío historiográfico, roto con la obra de los discípulos de Fernand Braudel, especialmente Halperín Donghi, y la importante aportación de Joan Reglà. La tesis de Eugenio Císcar significó un punto de inflexión en la historiografía sobre los moriscos e inició un interesante debate sobre la sociedad morisca y las consecuencias de su expulsión, que promovió las investigaciones y la reflexión teórica sobre el tema. En nuestros días esta problemática se conoce mucho mejor que hace cincuenta años, pero, con todo, quedan puntos oscuros que sólo futuros trabajos aclararán.
Resum: The article traces a panoramic view of the historiography about the expulsion of the Moriscos and its consequences in the Valencia. It analyzes first the work of the contemporaries and then proceeds to the study of the perception of injustice in the conditions instituted in the resettlement charts, mainly during the Second Germania of 1693, the lawsuits against the landlords during the 18th century and the behaviour of the Valencian deputies in the discussion of the decree of abolition of the feudal regime in the Cortes of Cadiz. It goes over then with the historiographic turn of the liberal historians and also the work of the conservative ones. In the first half of the 20th century there was an emptiness of studies, only broken with the work of the disciples of Fernand Braudel, mainly Halperín Donghi, and the important research made by Joan Reglà. The work of Eugeni Císcar meant a turning point in the historiography about the Moriscos and began an interesting debate about the Morisco society and the consequences of the expulsion. Nowadays these facts are better known than fifty years earlier, but nonetheless there remain dark questions that only future researches will make clear.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Moriscos ; Historiografia ; País Valencià ; Historiografía ; País Valenciano ; Historiography ; Valencia
Publicat a: Manuscrits, Núm. 28 2010) , p. 71-86, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/226213


16 p, 91.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2011-02-16, darrera modificació el 2021-12-12



   Favorit i Compartir