Els moriscos de reialenc de les Terres de l'Ebre : l'administració de Galceran Albanell, batlle i alcaid de la batllia de Tortosa (del 30 de març de 1611 al 2 de març de 1612)
Serra i Puig, Eva (Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna)

Títol variant: Los moriscos de realengo de las Tierras del Ebro : la administración de Galceran Albanell, alcalde y alcaide de la bailía de Tortosa (de 30 de marzo de 1611 a 2 de marzo de
Títol variant: 1612)
Títol variant: The Moriscos of the Crown in Terres de l'Ebre : the administration of Galceran Albanell, mayor and warden of Tortosa (from 30th March 1611 to 2nd March 1612)
Data: 2010
Resum: L'article presenta la gestió en nom del rei de Galceran Albanell, batlle i alcaid de Tortosa, amb els béns dels moriscos expulsats de la batllia, distribuïts per Aldover, Benifallet, Tivenys i la Vilanova de Tortosa. S'hi exposa la ràpida actuació d'Albanell i dels seus agents per mantenir en bon estat i fer rendibles els béns abandonats. L'anàlisi dels ingressos i de les despeses ens descobreix l'estructura de l'economia morisca, basada en l'agricultura, l'existència de relacions entre cristians nous i vells, així com les diferències socials i econòmiques que hi havia entre els moriscos. Però, llegint entre línies, s'hi observa també la incertesa que provocà l'existència de moriscos catalans que hi van romandre, d'altres que van retornar i, possiblement, de bandolers moriscos.
Resum: El artículo presenta como Galceran Albanell, alcalde y alcaide de Tortosa, administró en nombre del rey los bienes de los moriscos expulsados de la bailía, distribuidos por Aldover, Benifallet, Tivenys y Vilanova de Tortosa. Se expone la rápida actuación de Albanell y de sus agentes para mantener en buen estado y hacer rentables los bienes abandonados. El análisis de los ingresos y de los gastos nos descubre la estructura de la economía morisca, basada en la agricultura, la existencia de relaciones entre cristianos nuevos y viejos, así como las diferencias sociales y económicas entre los moriscos. Sin embargo, leyendo entre líneas, se observa también la incertidumbre que provocó la existencia de moriscos catalanes que se quedaron, de otros que volvieron y, posiblemente, de bandoleros moriscos.
Resum: The article shows how Galceran Albanell, royal officer in Tortosa, managed the properties of the Moriscos expelled from the batllia, which includes Aldover, Benifallet, Tivenys and Vilanova de Tortosa. It describes the rapid action of Albanell and their agents to maintain abandoned property in good condition and make it profitable. The analysis of revenue and expenditure reveals the Morisco economy, based on agriculture, the existence of relations between new and old Christians, as well as social and economic differences among the Moriscos. Notwithstanding, reading between the lines, there is also the uncertainty because of the existence of Catalan Moriscos who stayed, other who come back and, possibly, Morisco bandits.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Moriscos ; Catalunya ; Albanell ; Tortosa ; Cataluña ; Catalonia
Publicat a: Manuscrits, Núm. 28 2010) , p. 103-140, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/226215


38 p, 230.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2011-02-16, darrera modificació el 2021-12-12



   Favorit i Compartir