Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/69624
Estudi de la desadsorció del pirè amb diferents surfactants en tres sòls artificials
Rodríguez i Escales, Paula Felicitat
Folch i Sancho, Albert
Vicent i Huguet, Teresa
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2009
Descripció: 107 p.
Resum: Un dels problemes associats a la remeiació de contaminants hidròfobs és la seva poca disponibilitat. Es considera que un contaminant està disponible quan roman a la fase líquida del medi, ja sigui solubilitzat o en forma d'emulsió. Els surfactants són substàncies anfifíliques que promouen la transferència de compostos hidròfobs de la fase sòlida a la líquida. En aquest estudi s'escull el pirè com a representant dels hidrocarburs aromàtics policíclics i tres surfactants no iònics: un àmpliament citat a la bibliografia científica (Tween 80) i dos comercials (Gold Crew, BS-400). L'estudi es fa amb tres mescles d'argila i sorra amb diferents proporcions. La concentració micel·lar crítica (CMC) s'assoleix abans en sòls amb poc contingut en argila. L'eficiència dels surfactants està estretament relacionada amb la proporció d'argila i sorra. A concentracions molt per sobre de la CMC no s'observa una relació entre l'eficiència i la quantitat d'argila. El Tween 80 ha donat millors resultats que el Gold Crew i el BS-400, sense que aquest darrer no hagi presentat desadsorció de pirè.
Resum: Uno de los problemas asociados a la remediación de contaminantes hidrófobos es su poca disponibilidad. Se considera que un contaminante está disponible cuando permanece en la fase líquida del medio, ya sea solubilizado o en forma de emulsión. En este estudio se escoge el pireno como representante de los hidrocarburos aromáticos policíclicos. Los surfactantes son substancias anfifílicas que promueven la transferencia de compuestos hidrófobos de la fase sólida a la líquida. En este trabajo se utilizan tres surfactantes no iónicos, uno ampliamente citado en la bibliografía científica (Tween 80) y dos de comerciales (Gold Crew, BS-400). El estudio se lleva a cabo con tres mezclas de arcilla y arena en distintas proporciones. La concentración micelar crítica (CMC) se logra antes en suelos con poco contenido de arcilla. La eficiencia del surfactante está íntimamente relacionada con la proporción de arcilla y arena. A concentraciones muy por encima de la CMC no se observa una relación entre la eficiencia de desadsorción y la granulometría del medio. El Tween 80 ofrece mejores resultados que el Gold Crew y el BS-400, sin que éste último haya presentado desadsorción.
Resum: One problem related with the remediation of hydrophobic contaminants is their lack of availability. It is as a pollutant is available when it remains in the liquid phase of the medium, either soluble or in the form of emulsion. In this study, pyrene was chosen as the representative polycyclic aromatic hydrocarbon. Surfactants are amphiphilic substances which promote the transfer of hydrophobic compounds from the solid phase to the liquid. In this paper we use three non-ionic surfactants, a widely cited in scientific literature (Tween 80) and two commercial (Gold Crew, BS-400). The study was carried out with mixtures of three clay and sand in varying proportions. The critical micelle concentration (CMC) is achieved early in soils with little clay content. The surfactant'a efficiency is intimately related to the proportion of clay. With concentrations up to CMC a relationship between efficiency and the fineness of the desadsorción medium was not observed. The Tween 80 gives better results than the Gold Crew and BS-400, being the last on not desorbed.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català.
Col·lecció: Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: bachelorThesis
Matèria: Hidrocarburs policíclics aromàtics ; Aspectes ambientals

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/2072/41317


Resum del projecte
9 p, 162.3 KB

Projecte
107 p, 4.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències Ambientals. Projectes de final de carrera

 Registre creat el 2011-04-04, darrera modificació el 2017-10-21   Favorit i Compartir