Avaluació de la capacitat de segrest de carboni d'un sòl restaurat amb fangs de depuradora : estabilitat de la matèria orgànica
Medina Carmona, Carmen Rosa
Ortiz Perpiñà, Oriol (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2010
Descripció: 90 p.
Resum: L'avaluació de la capacitat de segrest de carboni d'un sòl denudat per l'extracció de calcàries i la seva posterior restauració amb fangs de depuradora s'ha realitzat mitjançant l'anàlisi de l'estabilitat de la matèria orgànica del sòl (MOS) en funció de la dosi de fangs aplicada. Els resultats d'aquest treball demostren dos fets fonamentals per a l'estudi de la capacitat de segrest de carboni, els qual són: la conservació del contingut total de MOS i l'augment de la seva estabilitat fins a nivells més alts que els de la MOS de les parcel·les de control. Aquests resultats són explicables per (i) la conservació i augment de la MOS recalcitrant, i (ii) la protecció d'una porció més o menys rellevant de la MO làbil continguda amb els fangs gràcies a l'acció simultània dels mecanismes d'estabilització de la MOS, com són: l'estabilització bioquímica (humificació), química, física, a més de la pròpia hidrofobicitat de la MOS, aquests dos últims potenciats per l'addicció del fangs de depuradora.
Resum: La evaluación de la capacidad de secuestro de carbono de un suelo degradado por la extracción de caliza y su posterior restauración con lodos de depuradora se ha realizado mediante el análisis de la estabilidad de la materia orgánica del suelo (MOS) en función de la dosis de lodos aplicada. Los resultados de este trabajo demuestran dos hechos fundamentales para el estudio de la capacidad de secuestro de de carbono, estos hechos son: la conservación de la cantidad total de MOS y el aumento de su estabilidad hasta niveles superiores a los de la MOS de las parcelas control. Estos resultados son explicables por (i) la conservación y el aumento de la MOS recalcitrante, y (ii) la protección de una proporción más o menos relevante de la MOS lábil contenida en los lodos gracias a la acción simultánea de los mecanismos de estabilización, como son: la estabilización bioquímica (humificación), química, física y la propia hidrofobicidad de la MOS, estos dos últimos potenciados por la adición de los lodos de depuradora.
Resum: The assessment of the C sequestration capacity of a degraded soil by the extraction of limestone and then restored with sewage sludge was conducted by analyzing the stability of the soil organic matter (SOM) based on the sludge dose. The results of this study highlight two fundamental facts for the study of carbon sequestration: the conservation of the total SOM amount and an increase in its stability to levels higher than the SOM of the control soil. These results can be explained by (i) the preservation or increase of the recalcitrant SOM, and (ii) the protection of a fraction more or less relevant of the labile SOM contained in the sludge thanks to the joint action of SOM stabilization processes such as: biochemical (humification), chemical, physical and also the hydrophobicity of the SOM, the two latter enhanced by the addiction of sewage sludge.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Fangs obtinguts per depuració ; Aprofitament ; Sòls ; Composició



Resum del projecte
10 p, 201.0 KB

Projecte
90 p, 2.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-04-04, darrera modificació el 2022-07-16



   Favorit i Compartir