A Nation of Ghosts? : haunting, historical memory and forgetting in post-Franco Spain
Colmeiro, José (University of Auckland)

Títol variant: ¿Una nación de fantasmas? : apariciones, memoria histórica y olvido en la España posfranquista
Títol variant: Una nació de fantasmes? : aparicions, memòria històrica i oblit en l'Espanya postfranquista
Data: 2011
Resum: El present assaig examina alguns dels enfocaments crítics i teòrics en l'àrea dels estudis de la memòria històrica i de la identitat que han sorgit com a resposta als reptes culturals contemporanis resultants de les transformacions polítiques i socials que s'han esdevingut de manera global durant les darreres dècades. L'assaig es centra en el cas pràctic del paper de la memòria històrica en la formació d'identitats col·lectives en l'Espanya contemporània, en el període posterior a la dictadura i en la subsegüent transició política. L'estudi explora de manera concreta l'ús del trop dels fantasmes en la literatura i el cinema espanyols contemporanis com a forma simptomàtica l'espectralitat del passat col·lectiu reprimit.
Resum: Este ensayo examina algunos de los enfoques teóricos y críticos del campo de la memoria histórica y los estudios sobre la identidad que han surgido como respuesta a los retos culturales contemporáneos resultantes de las transformaciones políticas y sociales que se han sucedido en el mundo en las últimas décadas. El ensayo se centra en un estudio práctico del papel que ha tenido la memoria histórica en la formación de identidades colectivas en la España contemporánea, el período post-dictatorial y la posterior transición política. Asimismo, este estudio explora, en particular, el uso del tropo de la aparición de fantasmas en la literatura y el cine español contemporáneos como una forma sintomática de espectralidad de un pasado colectivo reprimido.
Resum: This essay examines some of the critical and theoretical approaches in the area of historical memory and identity studies that have emerged as a response to the contemporary cultural challenges that have resulted from the social and political transformations which have taken place globally in the last decades. The essay narrows its focus to a case study of the role of historical memory in the formation of collective identities in contemporary Spain, in the aftermath of the dictatorship and the subsequent political transition. This study explores in particular the use of the trope of haunting ghosts in contemporary Spanish literature and cinema as symtomatic form of spectrality of the repressed collective past.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català, castellà i anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Transició ; Memòria històrica ; Fantasmes ; Espanya ; Transition ; Historical memory ; Ghosts ; Spain ; Transición ; Fantasmas ; España
Publicat a: 452º F, Núm. 4 (2011) , p. 17-34, ISSN 2013-3294

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/452F/article/view/243539
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/452F/article/view/243537
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/452F/article/view/243538


English
18 p, 539.2 KB

Español
19 p, 470.9 KB

Català
18 p, 568.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2011-06-02, darrera modificació el 2022-02-11



   Favorit i Compartir