Educación vial y cambio de actitudes : algunos resultados y líneas de futuro
Arnau Sabatés, Laura (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada)
Montané Capdevila, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada)

Títol variant: Educació viària i canvi d’actituds: alguns resultats i línies de futur
Títol variant: Road Safety education and attitude change: obtained results and future proposals
Data: 2010
Resum: Este estudio pretende ofrecer una visión global de los principales programas de educación y formación vial, diseñados y aplicados por la Càtedra de Formació i Educació Viàries y por el equipo de investigación ERES’v (Equip de Recerca en Educació i Seguretat Viàries) en toda Cataluña, en el marco de la formación de los formadores viales y en el de los preconductores y conductores de diferentes etapas evolutivas y de diversos tipos de vehículos. Se exponen las aportaciones de diferentes modelos que ayudan a mejorar la movilidad segura y que preparan el camino para el modelo de cambio de actitudes. Este modelo es el que inspira el diseño, la aplicación y la evaluación de los distintos programas de intervención, todos con el objetivo de reducir el comportamiento de riesgo en la conducción, a través de una formación basada en el cambio de actitudes. Finalmente, se destacan los resultados obtenidos en la aplicación de algunos programas que apuntan hacia futuras líneas de investigación para mejorar su eficacia en beneficio de la reducción de accidentes de tráfico.
Resum: Aquest estudi pretén oferir una visió global dels principals programes d’educació i formació viàries, dissenyats i aplicats per la Càtedra de Formació i Educació Viàries i per l’equip de recerca ERES’v (Equip de Recerca en Educació i Seguretat Viàries) a tot Catalunya, en el marc de la formació dels formadors viaris i en la dels preconductors i conductors de diferents etapes evolutives i de diversos tipus de vehicles. S’hi exposen les aportacions de diferents models que ajuden a millorar la mobilitat segura i que preparen el camí per al model de canvi d’actituds. Aquest model és el que inspira el disseny, l’aplicació i l’avaluació de diferents programes d’intervenció, tots amb l’objectiu de reduir el comportament de risc en la conducció, mitjançant una formació basada en el canvi d’actituds. Finalment, es destaquen els resultats obtinguts en l’aplicació d’alguns programes que apunten cap a futures línies de recerca per millorar-ne l’eficàcia en benefici de la reducció d’accidents de trànsit.
Resum: In this study, a global overview is exposed to present different education and training programs of road safety, designed by the Càtedra de Formació i Educació Viàries and by the ERES’v research group (Equip de Recerca en Educació i Seguretat Viàries), applied in all Catalonia within the framework of the training of the driving instructors and in training of the drive learners and drivers of different ages and with several vehicles’ driving. Different models to improve the mobility that prepare the path to the model of attitudes change are explained. This model inspires the design, application and evaluation of the different intervention programmes, all with the aim of to reduce the risk driving behaviour, through training based on the attitude change. Finally, some results are presented and some future lines of research are proposed to improve the effectiveness of the road safety education and training in benefit of the reduction of traffic accidents.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Modelo de cambio de actitudes ; Programa de intervención ; Movilidad segura ; Formación y educación vial ; Reducción de los accidentes de tráfico ; Model de canvi d’actituds ; Programa d’intervenció ; Mobilitat segura ; Formació i educació viàries ; Reducció dels accidents de trànsit ; Attitude change model ; Intervention program ; Road safety ; Road safety training and education ; Traffic accidents decrease
Publicat a: Educar, Núm. 46 (2010) , p. 43-56, ISSN 0211-819X

Adreça alternativa: http://www.raco.cat/index.php/Educar/article/view/244612


14 p, 96.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2011-07-13, darrera modificació el 2017-10-21   Favorit i Compartir