Anàlisi del desenvolupament floral d'un arbust mediterrani, la Globularia alypum, en poblacions costaneres i continentals
Tornel i Ezcurra, Joan
Estiarte, Marc, dir. (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2011
Descripció: 93 p.
Resum: En aquest projecte s'ha estudiat la fenologia de floració de nou poblacions de G. alypum, un arbust de fulla perenne típic dels ambients termòfils de l'oest de l'Àrea Mediterrània, situades en diferents localitats de Catalunya. Aquesta espècie té una fenologia de la floració molt variable entre poblacions, ja que poden florir des de l'estiu tardà - tardor primerenca fins a la primavera següent depenent de la població. Es distingeixen dos grups de població, el de floració primerenca i el floració tardana. Les poblacions primerenques creixen, majoritàriament, a les localitats costaneres i floreixen des de setembre fins a novembre. Les poblacions tardanes creixen a les localitats d'interior i floreixen des de febrer fins a abril. En aquest treball es pretén millorar la comprensió sobre les diferències geogràfiques dels patrons de la fenologia floral entre les poblacions de G. alypum. Unes diferències que ja es manifesten al juliol, quan el desenvolupament floral es troba en els seus estadis preliminars. Alhora, en els mesos posteriors, l'increment del desenvolupament floral de les poblacions de G. alypum s'ha correlacionat positivament amb la temperatura mínima del mes de desembre. En aquest projecte també es pretén aprofundir en el coneixement sobre el desenvolupament floral d'aquesta espècie, descriure'n els diferents estadis i trobar un indicador adient per realitzar anàlisis estadístics. Uns aspectes gens banals tenint en compte la importància ecològica de la floració, sobretot en la seva sincronització amb el cicle vital dels pol·linitzadors així com en la seva importància adaptativa.
Resum: En el presente proyecto se realiza un seguimiento del desarrollo floral de un arbusto de hoja perenne típico de los ambientes termófilos del oeste mediterraneo, Globularia alypum, en distintas localidades de Cataluña. Dicha especie tiene una fenología de la floración muy variable entre poblaciones, pues su floración varía desde finales de verano-principios de otoño hasta a la primavera siguiente en función de la población. A grandes rasgos se distingue entre el grupo de poblaciones de floración temprana y el grupo de floración tardana. Las poblaciones tempranas crecen, mayoritariamente, en las localidades de la costa y florecen desde septiembre hasta noviembre. Las poblaciones tardanas crecen en las localidades continentales y florecen desde febrero hasta abril. En este trabajo se pretende mejorar la comprensión sobre las diferencias geográficas de los patrones de la fenología floral entre las poblaciones de Globularia alypum. Unas diferencias que ya se manifiestan en julio, cuando el desarrollo aún se encuentra en sus estadios preliminares. En este trabajo también se ha encontrado una correlación positiva entre el incremento de fase del desarrollo floral y la temperatura mínima del mes de diciembre. Así mismo se pretende profundizar en el conocimiento sobre el desarrollo floral de la especie, describir sus distintos estadios y encontrar un indicador adecuado para realizar análisis estadísticos. Unos aspectos nada despreciables teniendo en cuenta la importancia ecológica de la floración, sobretodo en su sincronización con el ciclo vital de los polinizadores así como en su importancia adaptativa.
Resum: In this project nine populations of G. alypum, a perennial shrub typical of western Mediterranean thermophilous shrublands, located in different localities of Catalonia, were surveyed for flowering phenology. This specie has a variable flowering phenology and flowering time spans from the late summer-early fall to the next spring depending on the populations. There are two groups of populations, early and late flowering. Early populations grow mostly on coastal localities and flowered from September to November. Late flowering populations grow in inland localities and flowered from February to April. In this project we pretend to improve the understanding about the geographical differences for patterns of flowering phenology between populations of G. alypum. Differences which appear in july, when floral development is at a preliminary stage. Also, in the following months, the floral development increasing of different populations of G. alypum correlated with minimal temperature of December. This project also aims to increase knowledge about floral development, describing the stages of development and find a suitable indicator to perform statistical analysis. Those aspects must not be underestimated considering the ecological importance of flowering, especially in its synchronization with pollinators as well as in its adaptive importance.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Arbusts ; Catalunya



Resum
19 p, 160.9 KB

Projecte
93 p, 1.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-10-10, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir