Anàlisi de la modelització hidrològica com a eina per la predicció d'inundacions i la gestió del territori
Gil Villalba, Sergio
Folch, Albert
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2011
Descripció: 113 p.
Resum: Les inundacions són actualment les catàstrofes naturals més recurrents i les que generen un major nombre de danys i víctimes arreu del món. L'ocupació de les zones inundables a les lleres del riu és la causa principal d'aquests desastres naturals. En aquest article es descriu la realització de models hidrològics com a mecanisme per la predicció d'inundacions i la gestió del territori. S'han estudiat les conques de la Riera de Santa Coloma (Catalunya) i del riu San Francisco (Guatemala) mitjançant els programes HEC-HMS i HEC-RAS, dels quals s'avalua la seva capacitat com eina per a la gestió del territori. S'ha analitzat l'efecte de la urbanització en el risc d'inundació en el cas de la Riera de Santa Coloma en base a la previsió del Plà d'Ordenament Urbanístic Municipal. S'han determinat les zones inundables resultants de episodis de precipitació extrems al Riu San Francisco per als episodis de les tempestes Stan(2005) i Agatha(2010).
Resum: Las inundaciones son, en la actualidad, las catástrofes naturales más recurrentes y las que generan un mayor número de daños y víctimas en todo el mundo. La ocupación de las zonas inundables en los cauces de los ríos es la causa principal de estos desastres naturales. En este artículo se describe la realización de modelos hidrológicos como mecanismo para la predicción de inundaciones y la gestión del territorio. Se han estudiado las cuencas de la Riera de Santa Coloma (Catalunya) mediante los programas HEC-HMS y HEC-RAS, de los cuales se ha evaluado su capacidad como herramienta para la gestión territorial. Se ha analizado el efecto de la urbanización en el riesgo de inundación en el caso de la Riera de Santa Coloma en base a la previsión del Plan de Ordenación Urbanístico Municipal. Se ha delimitado las zonas inundables resultantes de episodios de precipitación extremos en el Río San Francisco para los episodios de las tormentas Stan (2005) y Agatha (2010).
Resum: Nowadays, floods are the most frequent natural disasters, causing lots of damage and fatalities all around the world. Building on the flood plane is the main cause that make this disasters happen. In this paper, the performance of hydrologic models at flood prediction and land use management is assessed. Models have been performed for Riera de Santa Coloma (Catalonia) and Rio San Francisco (Guatemala) catchments, through HEC-HMS and HEC-RAS platform, whose capability as land management tool is tested. The effects of urbanization in flood events have been assessed in Riera de Santa Coloma catchment, based on the forecast made on the Municipal Zoning Plans. The flooded zones for extreme precipitation events have been defined on San Francisco river, corresponding to Stan (2005) and Agatha (2010) storms.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Inundacions ; Control ; Models matemàtics ; Conques hidrogràfiques



Resum
10 p, 308.5 KB

Projecte
113 p, 3.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-10-10, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir