Més a prop de determinar el virus causant de la proventriculitis transmissible dels pollastres
Majó i Masferrer, Natàlia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals)
Grau-Roma, Llorenç (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals)

Títol variant: Más cerca de determinar el virus causante de la proventriculitis transmisible de los pollos
Títol variant: Closer to determining the virus causing transmissible proventriculitis in chickens
Data: 2011
Resum: La proventriculitis vírica transmissible (PVT) és una malaltia infecciosa que afecta els pollastres, causant un increment del gruix i una major fragilitat de l'estómac glandular (proventricle). La malaltia es caracteritza per lesions microscòpiques específiques que inclouen necrosi de les cèl·lules glandulars epitelials (cèl·lules oxíntico-pèptiques), hiperplàsia dels conductes epitelials i inflamació limfocítica. Són diversos els agents virals que han estat suggerits com a possibles causants de la malaltia. Entre ells destaquen el virus de la bronquitis infecciosa (BIV), un virus semblant a un adenovirus (família de virus que infecten tant humans com animals), i el virus de la malaltia de Gumboro (conegut en anglès com a infectious bursal disease virus, IBDV), que afecta només pollastres. En qualsevol cas, no s'ha confirmat que cap d'aquests agents fos el causant de la malaltia. Aquest estudi, realitzat per investigadors de la UAB, inclou la primera descripció de detecció intralesional d'un agent infecciós en casos de pollastres afectats naturalment de proventriculitis vírica transmissible.
Resum: La proventriculitis vírica transmisible (PVT) es una enfermedad infecciosa que afecta a los pollos, causando un incremento del grosor y una mayor fragilidad del estómago glandular (proventrículo). La enfermedad se caracteriza por lesiones microscópicas específicas que incluyen necrosis de las células glandulares epiteliales (células oxíntico- pépticas), hiperplasia de los conductos epiteliales e inflamación linfocítica. Son varios los agentes virales que han sido sugeridos como posibles causantes de la enfermedad. Entre ellos destacan el virus de la bronquitis infecciosa (BIV), un virus parecido a un adenovirus (familia de virus que infectan tanto humanos como animales), y el virus de la enfermedad de Gumboro (conocido en inglés como Infectious bursal disease virus, IBDV), que afecta sólo pollos. En cualquier caso, no se ha confirmado que ninguno de estos agentes fuera el causante de la enfermedad. Este estudio, realizado por investigadores de la UAB, incluye la primera descripción de detección intralesional de un agente infeccioso en casos de pollos afectados naturalmente de proventriculitis vírica transmisible.
Resum: Transmissible viral proventriculitis (TVP) is an infectious disease of chickens which results in an enlarged and fragile proventriculus. The disease is characterised by specific microscopic lesions including glandular epithelial (oxynticopeptic) cell necrosis, ductal epithelial hyperplasia, and lymphocytic inflammation. Several viruses have been suggested as the cause of the disease, including infectious bronchitis virus (IBV), adenovirus-like virus and infectious bursal disease virus (IBDV). However, none of them have been confirmed as being the cause of the disease. Here we describe the specific intralesional detection of an infectious agent from naturally occurring cases of TVP.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, octubre 2011, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 258.3 KB

Español
3 p, 146.7 KB

English
3 p, 148.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-11-04, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir