La pols dipositada a l'oceà Antàrtic, clau per al clima des de fa més d'un milió d'anys
Rosell Melé, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: El polvo depositado en el océano Antártico, clave en el clima desde hace más de un millón de años
Títol variant: Climate in the Past Million Years Determined Greatly by Dust in the Southern Ocean
Data: 2011
Resum: Un equip de científics liderat per investigadors de la UAB i de l'Institut Federal de Tecnologia de Suïssa (ETH Zürich) ha quantificat per primera vegada els fluxos de pols i ferro dipositats en l'oceà Antàrtic durant els últims 4 milions d'anys. El treball, publicat a Nature, palesa l'estreta relació entre les màximes aportacions de pols a aquest oceà i els canvis climàtics que van donar lloc a les glaciacions més intenses del Plistocè -fa 1. 25 milions d'anys-. Les dades ratifiquen el paper del ferro en l'augment del fitoplàncton durant els períodes glacials, tot accentuant la funció d'aquest oceà com a embornal de CO2.
Resum: Un equipo de científicos liderado por investigadores de la UAB y del Instituto Federal de Tecnología de Suiza (ETH Zürich) ha cuantificado por primera vez los flujos de polvo y hierro depositados en el océano Antártico durante los últimos 4 millones de años. El trabajo, publicado en Nature, evidencia la estrecha relación entre los máximos aportes de polvo a este océano y los cambios climáticos que dieron lugar a las glaciaciones más intensas que se produjeron durante el Pleistoceno - hace 1. 25 millones de años-. Los datos ratifican el papel del hierro en el aumento del fitoplancton durante los periodos glaciales, acentuando la función de este océano como sumidero de CO2.
Resum: A group of scientists led by researchers from the Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) and the Swiss Federal Institute of Technology (ETH Zürich) has quantified dust and iron fluxes deposited in the Antarctic Ocean during the past 4 million years. The research study published in Nature evidences the close relation between the maximum contributions of dust to this ocean and climate changes occurring in the most intense glaciation periods of the Pleistocene period, some 1. 25 million years ago. Data confirms the role of iron in the increase in phytoplankton levels during glacial periods, intensifying the function of this ocean as a CO2 sink.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, setembre 2011, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 156.0 KB

Español
3 p, 137.2 KB

English
3 p, 138.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-11-04, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir