La fi de l'última glaciació va incrementar ràpidament el CO2 de l'atmosfera
Zahn, Rainer (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)

Títol variant: El final de la última glaciación incrementó rápidamente el CO2 de la atmósfera
Títol variant: The end of the last glacial age rapidly increased CO2 concentrations in the atmosphere
Data: 2010
Resum: Una recerca publicada a Nature descriu per primer cop com el desgel de l'última glaciació i les modificacions en els corrents van alliberar a l'atmosfera grans quantitats de CO2 emmagatzemades al fons dels oceans, tot accelerant l'escalfament del planeta per efecte hivernacle i la fi de l'era glacial. La recerca, on ha participat l'investigador ICREA de la UAB, Rainer Zahn, ha desvetllat la combinació d'efectes que va provocar aquest alliberament en els dos hemisferis, a partir de l'estudi de les concentracions de components isotòpics en microfòssils marins. Aquest nou resultat posa en relleu un important mecanisme pel qual l'oceà influeix en les concentracions atmosfèriques de CO2.
Resum: Una investigación publicada en Nature describe por primera vez cómo el deshielo de la última glaciación y las modificaciones en las corrientes liberaron a la atmósfera grandes cantidades de CO2 almacenadas en el fondo de los océanos, acelerando el calentamiento del planeta por efecto invernadero y el fin de la era glacial. La investigación, en la que ha participado el investigador ICREA de la UAB, Rainer Zahn, ha desvelado la combinación de efectos que provocó esta liberación en los dos hemisferios, a partir del estudio de las concentraciones de componentes isotópicos en microfósiles marinos. Este nuevo resultado pone de relieve un mecanismo importante por el cual el océano influye en las concentraciones atmosféricas de CO2.
Resum: A research published in Nature for the first time describes how the thaw of the last glacial age produced changes in ocean currents which caused large quantities of CO2 stored deep in the oceans to be released into the atmosphere. This gave way to an acceleration in the rise of the planet's temperature due to the greenhouse effect and the end of the glacial period. The research was carried out with the participation of UAB's ICREA researcher Rainer Zahn, who described the combination of effects these emissions caused in the two hemispheres by studying concentrations of isotopic components in marine microfossils. The result of this study reveals an important mechanism and the influence of the ocean in CO2 concentrations found in the atmosphere.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Octubre 2010, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 125.9 KB

Español
3 p, 223.2 KB

English
2 p, 235.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-12-16, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir