Los estudios urbanos en la última década : entre la dimensión global y la dimensión local
Zumin Tartari, Laura

Data: 1994
Resum: Les profundes mutations socio-économiques subies par les pays avances et la nouvelle dialectique entre processus universels et processus locaux se reflétent dans un déplacement important dans les facons d'envisager les études urbaines pendant la derniére décennie. D'une part, la croissante internationalisation de l'economie et la spécificité du modele postindustriel ont renforcé le role des villes en tant que póles fonamentaux du systeme économique mondial; dans ce contexte une nouvelle approche est apparue, mettant l'accent sur la dimensión globale des villes et sur la concurrence mondiale qui conditionne leurs trajectoires. D'autre part, la chutte des barrieres spatiales a supposé une mise en valeur du lieu et de la communauté lócale en tant que cadre de vie en commun sociale et d'identification culturelle. Ceci explique Fimportance de la dimensión lócale de la vie urbaine, spécialement revendiquée par des auteurs qui assument la perspective micro-spatiale du postmodernisme.
Resum: Las profundas transformaciones socioeconómicas sufridas por los países avanzados y la nueva dialéctica entre procesos universales y procesos locales, se reflejan en un desplazamiento significativo en el enfoque de los estudios urbanos durante la última década. Por un lado, la creciente internacionalización de la economía y la especificidad del modelo postindustrial han reforzado el papel de las ciudades como polos fundamentales del sistema económico mundial; en este contexto ha surgido un nuevo enfoque que hace especial hincapié en la dimensión global de las ciudades y en el marco de competencia mundial que condiciona sus trayectorias. Por otro lado, la caída de las barreras espaciales ha comportado una revalorización del lugar y de la comunidad local como ámbito de convivencia social e identificación cultural. Esto explica la importancia que ha asumido la dimensión local de la vida urbana, especialmente reivindicada por aquellos autores que se identifican con la perspectiva microespacial del postmodernismo.
Resum: Les profundes transformacions sócio-económiques ocorregudes en els paísos avancats i la nova dialéctica entre processos universals i processos locáis es reflecteixen en un desplacament significatiu en l'enfocament deis estudis urbans durant la darrera década. D'una banda, la creixent internacionalització de l'economia i l'especificitat del model postindustrial han reforcat el paper de les ciutats com a pols fonamentals del sistema económic mundial; en aquest context ha sorgit un nou enfocament que fa un émfasi especial en la dimensió global de les ciutats i en el marc de competencia mundial que condiciona les seves trajectóries. D'una altra, la caiguda de les barreres espaciáis ha comportat una revalorització del lloc i de la comunitat local com a ámbit de convivencia social i d'identificació cultural. Aixó explica la importancia que ha assumit la dimensió local de la vida urbana, especialment reivindicada per aquells autors que s'identifiquen amb la perspectiva microespacial del postmodernisme.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 24 (1994) , p. 181-200, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/248817


20 p, 15.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2012-01-19, darrera modificació el 2022-11-16



   Favorit i Compartir