La deposició de nitrogen en zones rurals catalanes, prop del llindar d'efectes adversos en boscos
Àvila i Castells, Anna (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)

Títol variant: La deposición de nitrógeno en zonasrurales catalanas, cerca del umbral deefectos adversos en bosques
Títol variant: Nitrogen deposition in rural areas ofCatalonia, near the threshold for adverseeffects on forests
Data: 2010
Resum: El nitrogen és un element fonamental per a la vida. El seu cicle natural a la biosfera ha estat modificat per l'activitat humana, la qual ha incrementat l'emissió de compostos nitrogenats. Un estudi ha avaluat la deposició de nitrogen a diferents zones rurals de Catalunya, fent incidència en un factor fins ara poc estudiat al país, la "deposició humida" a través de l'aigua de la pluja. Els resultats aporten uns valors que s'apropen al llindar en què es podrien produir alteracions als ecosistemes forestals.
Resum: El nitrógeno es un elemento fundamental para la vida. Su ciclo natural en la biosfera ha sido modificado por la actividad humana la que ha incrementado la emisión de compuestos nitrogenados. Un estudio ha evaluado la deposición de nitrógeno en diferentes zonas rurales deCataluña, haciendo incidencia en un factor hasta ahora poco estudiado en el país, la "deposición húmeda" a través del agua de la lluvia. Los resultados aportan unos valores que se acercan al umbral en que se podrían producir alteraciones en los ecosistemas forestales.
Resum: Nitrogen is an essential element for life. Its natural cycle in the biospherehas been modified by human activity, increasing emissions of nitrogen compounds. This study evaluates the nitrogen deposition in different rural areas of Catalonia, stressing the importance of a factor that has been rarely studied in Catalonia, "wet deposition" through rainwater. The results show values found to initiate adverse effects on Mediterranean-type forest ecosystems.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Juny 2010, p. 1-3, ISSN 2014-6388



Català
3 p, 357.7 KB

Español
4 p, 480.2 KB

English
4 p, 478.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-15, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir