L'evolució es podria predir
Santos, Mauro (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)

Títol variant: L'evolució es podria predir
Títol variant: Evolution could be predictable
Data: 2010
Resum: Les clines són les tendències en la variació d'un tret morfològic segons les condicions mediambientals. A les mosques Drosophila, una de les clines conegudes és la de la grandària de les ales segons la latitud. L'estudi de les poblacions americanes de Drosophila, per part d'un grup de genetistes de la UAB, ha donat com a resultat un sorprenent descobriment: la manera com les primeres D. suboscura del continent americà, arribades d'Europa fa uns 30 anys, van variar la forma de les seves ales segons la latitud en la qual es trobaven, demostra que van seguir un patró evolutiu predictible. L'única diferència que mostren, respecte de les europees, respon a l'arquitectura genètica de les pioneres. Així, el rumb que pren l'evolu.
Resum: Les clines són les tendències en la variació d'un tret morfològic segons les condicions mediambientals. A les mosques Drosophila, una de les clines conegudes és la de la grandària de les ales segons la latitud. L'estudi de les poblacions americanes de Drosophila, per part d'un grup de genetistes de la UAB, ha donat com a resultat un sorprenent descobriment: la manera com les primeres D. suboscura del continent americà, arribades d'Europa fa uns 30 anys, van variar la forma de les seves ales segons la latitud en la qual es trobaven, demostra que van seguir un patró evolutiu predictible. L'única diferència que mostren, respecte de les europees, respon a l'arquitectura genètica de les pioneres. Així, el rumb que pren l'evolució podria deixar de ser considerat com un fenomen aleatori i impredictible.
Resum: Clines are trends in a morphological variation due to environmental influences. In Drosophila flies, one of the known clines is the size of their wings depending on latitude. The study of the American populations of Drosophila suboscura, carried out by a group of UAB geneticists, has led to a surprising discovery. The way the first D. suboscura flies -which arrived to America from Europe 30 years ago- varied the shape of their wings according to the latitude of their habitat, shows that they followed a predictable evolutionary pattern. The only difference with the European subspecies is the genetic architecture of these pioneers. Thus, the direction taken by evolution can no longer be considered a random and unpredictable phenomenon.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Març 2010, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 238.1 KB

Español
3 p, 220.1 KB

English
3 p, 219.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-17, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir