Obtenen cèl·lules sanguínies corregides genèticament
Surrallés i Calonge, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)

Títol variant: Obtienen células sanguíneas corregidas genéticamente
Títol variant: Genetically corrected blood cells obtained
Data: 2009
Resum: Un estudi col·laboratiu realitzat pels equips dels doctors Jordi Surrallés, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Raras (CIBERER); Juan Carlos Izpisúa-Belmonte i Ángel Raya, del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB); i Juan Antonio Bueren, del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) i investigador CIBERER, ha permès generar, per primer cop, cèl·lules sanguínies corregides genèticament, a partir de cèl·lules de la pell de pacients afectats per una malatia genètica: l'anèmia de Fanconi. El procés es basa en tècniques de teràpia gènica i reprogramació cel·lular, per les quals es poden generar cèl·lules similars a les embrionàries, denominades cèl·lules pluripotents induïdes (iPS). La recerca es publica aquesta setmana a la versió digital de la revista Nature.
Resum: Un trabajo conjunto realizado por los equipos de los doctores Jordi Surrallés, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) e investigador del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Raras (CIBERER); Juan Carlos Izpisúa-Belmonte y Angel Raya, del Centro de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) y Juan Bueren, del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) e investigador CIBERER, ha permitido generar, por primera vez, células sanguíneas corregidas genéticamente, a partir de células de la piel de pacientes afectados por una enfermedad genética: la anemia de Fanconi. El proceso se basa en técnicas de terapia génica y reprogramación celular, por las cuales se pueden generar células similares a las embrionarias, denominadas células pluripotentes inducidas (iPS). La investigación se publica esta semana en la versión digital de la revista Nature.
Resum: A collaboration research carried out by the teams of Jordi Surrallés, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Juan Carlos Izpisúa- Belmonte and Ángel Raya, Centre for Regenerative Medicine of Barcelona (CMRB); and Juan Antonio Bueren, Centre for Energetic, Environmental and Technological Research (CIEMAT), has resulted in the generation of blood cells from skin cells of patients with a genetic disease known as Fanconi anemia. The process is based on gene therapy and cell reprogramming techniques in which cells similar to embryonic stem cells known as induced pluripotent stem (iPS) cells can be generated. The research article was published in this week's digital version of Nature.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Juny 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 229.3 KB

Español
3 p, 210.4 KB

English
3 p, 207.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir