La circumcisió masculina pot reduir el risc de contraure algunes malalties de transmissió sexual
Castellsagué, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva)
Albero Abril, Ginesa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva)
Bosch José, Francesc Xavier 1947- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva)

Títol variant: La circuncisión masculina puede reducir el riesgo de contraer algunas enfermedades de transmisión sexual
Data: 2009
Resum: Uns resultats sorprenents que ara ja gaudeixen d'evidència científica. Mitjançant un estudi multicèntric de més de 1000 dones amb les seves respectives parelles, es va aconseguir quantificar per primer cop la sospita que existia entre la comunitat científica: que la circumcisió masculina s'associa a un menor risc de virus del papiloma humà (VPH) al penis, i un risc menor de càncer de coll d'úter en la seva parella. A més a més, existeix també una forta evidència científica que mostra que aquesta senzilla intervenció quirúrgica redueix la infecció per VIH. Dades molt importants i que han donat suport a estudis observacionals i assajos clínics realitzats a l'Àfrica. De tota manera, els mecanismes que redueixen aquest risc d'infecció per VIH o VPH no es coneixen encara. Existeixen algunes hipòtesis. Per exemple, un possible mecanisme seria que amb l'eliminació del prepuci, s'estan eliminant també les cèl·lules receptores de la infecció, de manera que es redueix l'àrea d'exposició a la infecció. Tot i això, actualment l'Organització Mundial de la Salut (OMS) dóna suport a la introducció de la circumcisió masculina com una de les millors estratègies preventives en homes adults en països d'alt risc que no es poden permetre la implantació d'altres estratègies de prevenció del VIH, del VPH i altres malalties de transmissió sexual.
Resum: Unos resultados sorprendentes que ahora ya gozan de evidencia científica. Mediante un estudio multicéntrico de más de 1000 mujeres con sus respectivas parejas, se logró cuantificar por primera vez la sospecha que existía entre la comunidad científica: que la circuncisión masculina se asocia a un menor riesgo de Virus del Papiloma Humano (VPH) en el pene, y un menor riesgo de cáncer de cuello de útero en su pareja. Además, existe también una fuerte evidencia científica que muestra que esta sencilla intervención quirúrgica reduce la infección por VIH. Datos muy importantes y que se han apoyado en estudios observacionales y ensayos clínicos realizados en África. De todos modos, los mecanismos que reducen este riesgo de infección por VIH o VPH no se conocen todavía. Existen algunas hipótesis. Por ejemplo, un posible mecanismo sería que con la eliminación del prepucio, se están eliminando también las células receptoras de la infección, de manera que se reduce el área de exposición a la infección. Sin embargo, actualmente la Organización Mundial de la Salud (OMS) apoya la introducción de la circuncisión masculina como una de las mejores estrategias preventivas en hombres adultos en países de alto riesgo que no se pueden permitir la implantación de otras estrategias de prevención del VIH, del VPH y otras enfermedades de transmisión sexual.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Abril 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 158.3 KB

Español
3 p, 128.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir