Nous catalitzadors de metàtesi recuperables
Elias, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Pleixats i Rovira, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)
Wong Chi Man, Michel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)

Títol variant: Nuevos catalizadores de metátesis recuperables
Títol variant: New recoverable metathesis catalysts
Data: 2008
Resum: En aquest article es descriu la preparació, mitjançant el procés sol-gel, de diversos materials híbrids orgànico-inorgànics derivats de monòmers de tipus Hoveyda. Un d'ells presenta el grup nitro en posició para respecte al grup alcoxi. Aquests materials es varen tractar amb els catalitzadors de Grubbs per generar els corresponents complexos carbènics de ruteni de Grubbs-Hoveyda units de forma covalent a la matriu de sílice, els quals es van assajar com a catalitzadors reutilitzables en reaccions de metàtesi intramolecular de diens i enins. Els efectes electrònics del grup nitro van contribuir a augmentar l'activitat del catalitzador. Pel que fa a la reciclabilitat, mentre aquesta disminuïa en la metàtesi de diens, la presència del grup electroatraient millorava el reciclatge en la metàtesi d'enins.
Resum: En este artículo se describe la preparación, mediante el proceso sol-gel, de diversos materiales híbridos orgánico-inorgánicos derivados de monómeros de tipo Hoveyda. Uno de ellos presenta el grupo nitro en posición para con respecto al grupo alcoxi. Estos materiales se trataron con los catalizadores de Grubbs para generar los correspondientes complejos carbénicos de rutenio de Grubbs-Hoveyda unidos de forma covalente a la matriz de sílice, los cuales se ensayaron como catalizadores reutilizables en reacciones de metátesis intramolecular de dienos y eninos. Los efectos electrónicos del grupo nitro contribuyeron a aumentar la actividad del catalizador. Con respecto a la reciclabilidad, mientras ésta disminuía en la metátesis de dienos, la presencia del grupo electroatrayente mejoraba el reciclaje en la metátesis de eninos.
Resum: The preparation of several organic-inorganic hybrid materials by sol-gel process derived from Hoveyda-type monomers is described. One of them presents a nitro group at the para position with respect to the alkoxy moiety. These materials were treated with Grubbs catalysts to generate the corresponding Hoveyda-Grubbs carbene ruthenium complexes covalently bonded to the silica matrix, which were tested as recyclable catalysts for diene and enyne ring-closing metathesis (RCM). Electronic effects of the nitro group resulted in enhanced activity of the catalyst. Whereas the recyclability decreased in RCM of dienes, the presence of this electron-withdrawing group was highly advantageous for the RCM of enynes, the reusability being greatly improved.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, castellà i anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Desembre 2008, p. 1-2, ISSN 2014-6388Català
2 p, 198.6 KB

Español
3 p, 129.3 KB

English
2 p, 124.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2022-02-13   Favorit i Compartir