Si la musaranya mor, vigila!
Furió Bruno, Marc (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)
Mein, Pierre (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)

Títol variant: Si la musaraña muere, ¡vigila!
Data: 2008
Resum: Fa uns 3 milions d'anys, les musaranyes del gènere Deinsdorfia van arribar a la Península Ibèrica. Mentres a Europa ja vivien tot just es va inicià el Pliocè -fa 5,3 milions d'anys-, no atravessaren la frontera fins l'arribada d'una primera glaciació que va tenir lloc durant el Pliocè Superior, i que va afectar a tot l'hemisferi nord del planeta. Un fet que s'explica amb la dependència d'aquests micromamífers insectívors envers certes condicions climàtiques. El gènere Deinsdorfia és un dels que va viure durant aquella època, i del que ara només tenim restes fòssils. L'última troballa al jaciment d'Almenara-Casablanca 4 (Castelló) ha permès afegir una nova espècie fòssil en la llista d'aquest gènere. Ja són set. I aquesta última aporta noves dades per entendre les conseqüències ambientals dels canvis climàtics d'un passat no massa llunyà.
Resum: Hace unos 3 millones de años, las musarañas del género Deinsdorfia llegaron a la Península Ibérica. Mientras en Europa ya vivían nada más se inició el Plioceno -hace 5,3 millones de años-, no atravesaron la frontera hasta la llegada de una primera glaciación que tuvo lugar durante el Plioceno Superior, y que afectó a todo el hemisferio norte del planeta. El hecho tiene que ver con la dependencia fisiológica de estos micromamíferos insectívoros a ciertas condiciones climáticas. El género Deinsdorfia es uno de los que vivió durante aquella época, y del que ahora sólo tenemos restos fósiles. El último hallazgo en el yacimiento de Almenara-Casablanca 4 (Castelló) ha permitido añadir una nueva especie fósil en la lista de este género. Ya son siete. Y esta última aporta nuevos datos para entender las consecuencias ambientales de los cambios climáticos de un pasado no muy lejano.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Novembre 2008, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 269.1 KB

Español
3 p, 206.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir