Llum de sincrotró per tractar tumors cerebrals : dividir i vèncer
Gil, Sílvia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Sabés Xamaní, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis en Biofísica)

Títol variant: Luz de sincrotrón para tratar tumores cerebrales : dividir y vencer pequeños, convergen en el tumor pero dañan menos los tejidos por donde han pasado. Investigadores de la UAB han comparado esta técnica con la convencional, en gliomas de rata, y han encontrado que la división de los haces permite atacar más eficientemente el tumor minimizando los daños en los tejidos circundantes
Títol variant: Synchrotron light to treat brain tumours: divide and win
Data: 2012
Resum: El glioma és un dels tumors cerebrals més freqüents en adults però el tractament amb radioteràpia té molt mal pronòstic: el tumor hi presenta resistència mentre que el teixit del voltant hi és molt sensible. És per això que des de fa anys s'està investigant per trobar alternatives a la radioteràpia convencional. Una de les línies de recerca en aquest sentit estudia la fragmentació, en un sincrotró, dels feixos de raigs X usats en la radioteràpia. Els feixos, més petits, convergeixen en el tumor però danyen menys els teixits per on han passat. Investigadors de la UAB han comparat aquesta tècnica amb la convencional, en gliomes de rata, i han trobat que la divisió dels feixos permet atacar més eficientment el tumor tot minimitzant els danys als teixits circumdants.
Resum: El glioma es uno de los tumores cerebrales más frecuentes en adultos pero el tratamiento con radioterapia tiene muy mal pronóstico: el tumor presenta resistencia mientras que el tejido circundante es muy sensible. Es por ello que desde hace años se está investigando para encontrar alternativas a la radioterapia convencional. Una de las líneas de investigación en este sentido estudia la fragmentación, en un sincrotrón, de los haces de rayos X usados en radioterapia. Los haces, más.
Resum: Glioma is one of the most frequent brain tumors in adults, but radiotherapy yields very poor results: tumours seem resistant while the surrounding tissue is very sensitive. That is why for years there has been investigations to find alternatives to conventional radiotherapy. One of these research lines studies fragmentation in a synchrotron of X- ray beams used in radiotherapy. Smaller, subdivided beams converge in the tumour but produce less damage to the tissues they have gone through. UAB researchers have compared this technique with conventional radiotherapy in rat gliomas, and discovered that the division of beams can more effectively attack the tumour while minimising damage to surrounding tissues.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, març 2012, p. 1-3, ISSN 2014-6388



Català
3 p, 155.4 KB

Español
3 p, 148.2 KB

English
3 p, 143.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-06-04, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir