Estacionalidad de la neumonía adquirida en la comunidad (NAC) y su influencia con el clima
Herrera Lara, Susana
Fernández Fabrellas, Estrella, dir. (Hospital Universitari Doctor Peset (València))
De Gracia, Javier, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2012
Descripció: 31 p.
Resum: La pneumònia adquirida a la comunitat (PAC) és una patologia molt prevalent, l'etiologia de la qual ve donada per les característiques de la regió geogràfica, de l'agent causal i del pacient. L'estudi de cadascuna d'elles és fonamental per al seu correcte abordatge terapèutic. Ens vam proposar estudiar els canvis de l'agent causal de la PAC en funció de l'estacionalitat i la influència dels canvis climàtics de la nostra àrea geogràfica. Material i mètode: Estudi prospectiu longitudinal de pacients ingressats per PAC des de Gener de 2008 a Desembre de 2009. Analitzem dades sociodemogràfiques, comorbiditat, gravetat, agent etiològic, complicacions i mortalitat. Correlacionem la temperatura mitjana, la precipitació acumulada mitjana i el caràcter de la precipitació per S. pneumoniae i Legionella pneumophila en cada estació de l'any. Anàlisi estadística: Xi quadrat, t de Student per mostres independents, anàlisi de la variància i correlació de Spearman. Resultats: Incloem 155 pacients, 63. 9% homes i 54. 8% majors de 65 anys. La major incidència de PAC va ser a l'hivern. Streptococcus pneumoniae va ser l'agent causal més freqüent en totes les estacions de l'any a excepció de l'estiu, que va ser Legionella pneumophila. Observem una correlació significativa entre la menor temperatura mitjana estacional i l'etiologia pneumocòccica i al revés quan l'agent causal va ser Legionella pneumophila. No obstant això, no trobem diferències etiològiques per estacions en relació amb la humitat ambiental. Conclusions: En la nostra àrea, Streptococcus pneumoniae és l'agent etiològic més freqüent a l'hivern amb baixes temperatures mentre que a l'estiu, amb altes temperatures, és Legionella pneumophila.
Resum: La neumonía adquirida en la comunidad (NAC) es una patología muy prevalente cuya etiología viene dada por las características de la región geográfica, del agente causal y del paciente. El estudio de cada una de ellas es fundamental para su correcto abordaje terapéutico. Nos propusimos estudiar los cambios del agente causal de la NAC en función de la estacionalidad y la influencia de los cambios climáticos de nuestra área geográfica. Material y método: Estudio prospectivo longitudinal de pacientes ingresados por NAC desde Enero de 2008 a Diciembre de 2009. Analizamos datos sociodemográficos, comorbilidad, gravedad, agente etiológico, complicaciones y mortalidad. Correlacionamos la temperatura media, la precipitación acumulada media y el carácter de la precipitación para S. pneumoniae y Legionella pneumophila en cada estación del año. Análisis estadístico:Ji cuadrado, t de Student para muestras independientes, análisis de la varianza y correlación de Spearman. Resultados: Incluímos 155 pacientes, 63. 9% hombres y 54. 8% mayores de 65 años. La mayor incidencia de NAC fue en invierno. Streptococcus pneumoniae fue el agente causal más frecuente en todas las estaciones del año a excepción del verano, que fue Legionella pneumophila. Observamos una correlación significativa entre la menor temperatura media estacional y la etiología neumocócica y a la inversa cuando el agente causal fue Legionella pneumophila. Sin embargo, no encontramos diferencias etiológicas por estaciones en relación con la humedad ambiental. Conclusiones: En nuestra área, Streptococcus pneumoniae es el agente etiológico más frecuente en invierno con bajas temperaturas mientras que en verano, con altas temperaturas, es Legionella pneumophila.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Facultat de Medicina. Departament de Medicina. Treballs de recerca de postgrau
Document: Treball final de grau
Matèria: Pneumònia31 p, 361.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2012-06-14, darrera modificació el 2023-02-14   Favorit i Compartir