Os seixos talhados no Paleolítico Superior do Sudoeste peninsular
Ramos Pereira, Telmo Jorge (Universidade do Algarve)

Data: 2011
Resum: Jornadas de Jóvenes en Investigación Arqueológica, JIA (3as : 5-7 de mayo 2010 : Universitat Autònoma de Barcelona). Sesión 7. La arquitectura en Arqueología : nuevas perspectivas para una vieja disciplina.
Resum: Ignoradas durante quase duzentos anos, as indústrias macrolíticas do Paleolítico Superior acabaram por se cruzar definitivamente com os investigadores da Faixa Atlântica Peninsular, no baldear do século XX. A descoberta de jazidas cuja principal componente era este tipo de materiais não permitiram que a situação se mantivesse e tiveram investigação monográfica dedicada, os quais comprovaram o volume e a importância do quartzito. Esta mudança de paradigma exigiu a realização de um programa dedicado o qual demonstrou (1) que a utilização do quartzito e rochas granulosas era um pilar na economia destas populações; (2) que esse uso tinha razões funcionais que se basearam nas suas características físicas; (3) que a sua exploração se desenvolveu segundo critérios tecnológicos rígidos; (4) os quais registaram variações ao longo da diacronia em causa.
Resum: Ignorades durant quasi doscents anys, les indústries macrolítques del Paleolític Superior han estat estudiades pels investigadors del segle XX en el context de la Façana Atlàntica Peninsular. El descobriment dels dipòsits dels quals el principal component era aquest tipus de materials no vam permetre que la situació es mantingués com fins alshores. D'aquesta manera vam iniciar una investigació monogràfica dedicada per la qual hem pogut comprovar l'importància del volum del quarç. Aquest canvi de paradigma ha requerit l'establiment d'un programa específic que va mostrar (1) que l'ús de roques de quarsita granular va ser un pilar de l'economia d'aquestes poblacions, (2) que en aquest ús hi havia raons funcionals que es basen en característiques físiques; (3) que en la seva explotació s'ha desenvolupat la tecnologia de criteris rígids, (4), que van mostrar variacions al llarg de la diacronia tractada.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Portuguès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Macrolíticos ; Quartzito ; Sudoeste peninsular ; Macrolítcs ; Quarç ; Sud-Oest peninsular
Publicat a: Estrat crític, Vol. 5, Núm. 2 (2011) , p. 112-123, ISSN 1887-8687

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/EstratCritic/article/view/255288


12 p, 317.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Estrat crític
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2012-06-21, darrera modificació el 2022-09-04   Favorit i Compartir