Anàlisi socioecològica a la vall de Santa Fe (massís del Montseny) : la transformació del paisatge a través de la història ambiental
Sánchez Mateo, Sònia
Boada, Martí 1949-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia

Publicació: Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2011
Descripció: 1 recurs electrònic (110, 41, 7, 52 p.)
Resum: El canvi energètic succeït a mitjans del segle XX, en el procés de substitució dels dendrocombustibles pels combustibles fòssils, és un dels factors determinants en relació al fenomen de l'abandonament del sector primari, amb la consegüent desaparició de masos agrosilvoramaders o bé la seva reconversió cap al sector terciari. Al llarg de la segona meitat del segle XX, l'evolució dels sectors productius, marcada pel pas d'un sector primari històric a un procés de terciarització, ha desembocat en un canvi en el paisatge i les formes de vida mostrant repercussions en els sistemes ecològics i socioeconòmics. La crisi del sector primari es tradueix en un canvi socioecològic i en una transformació en la composició i estructura del paisatge, on s'observa una tendència a l'aforestació en detriment dels usos i les cobertes del sòl relacionades les activitats socioeconòmiques tradicionals. Aquest fenomen no és exclusiu del massís del Montseny, sinó que s'ha produït de manera generalitzada en l'àmbit de les muntanyes catalanes i de la Mediterrània. A través de la visió interdisciplinària de la socioecologia i en el context de l'anàlisi de les manifestacions del canvi global, aquesta recerca realitza una aproximació a la història ambiental de la vall de Santa Fe, un dels indrets més significatius del Montseny, per tal de comprendre i quantificar la transformació del paisatge al llarg d'un període recent de cinquanta anys, comprès entre 1956 i 2006. Més enllà, s'ha assajat en les implicacions funcionals del procés d'aforestació en l'escolament hídric superficial. En aquest context, els objectius de la tesi són, en primer lloc, descriure i analitzar els processos de canvi socioecològic produïts a la vall de Santa Fe a través de la història ambiental; quantificar, a través de l'anàlisi cartogràfica, el canvi d'usos i cobertes del sòl en el període 1956-2006 com una de les manifestacions del canvi global a l'àrea d'estudi; avaluar la transformació del paisatge a nivell de composició i configuració mitjançant el càlcul d'índexs paisatgístics; i, per últim, modelitzar els canvis hidrològics emprant el model de simulació de creixement forestal GOTILWA+.
Resum: Energetic change occurred in the middle of the XXth Century due to the replacement process of dendrofuels by fossil fuels is one of the main factors in relation with primary sector abandonment. As a consequence, masos (Catalan traditional farmhouses supported by agricultural, forestry and livestock activities) were abandoned or restructured into tertiary sector. Throughout the second half of the XXth Century, the evolution of the productive sectors has been characterized by a historic primary sector shift to tertiary sector, which has lead to a change in landscape as well as in life style, showing repercussions on ecological and socio-economic systems. Primary sector crisis has lead to a socio-ecological change and a transformation in landscape composition and structure, where a trend towards afforestation can be observed to the detriment of those land uses and land covers related with socioeconomic traditional activities. This process is not exclusive for Montseny massif but also has been observed generally in Catalan and Mediterranean mountain areas. Under interdisciplinary vision of socio-ecology and in the context of global change analysis, this research approaches to environmental history of the valley, one of the main representative places in the Montseny mountains, in order to understand, besides to quantify, the landscape transformation throughout a recent period of fifty years comprised between 1956 and 2006. Furthermore, functional implications of the afforestation process for water runoff have been tested. In this context, main goals of the research are, first of all, to describe and to analyze socio¬ecological change processes occurred in Santa Fe valley along environmental history; to quantify, through cartographic analysis, land use and land cover change in the period 1956-2006 as one of the main signs of global change at the study site; to evaluate landscape transformation at the level of composition and configuration by means of landscape metrics and indices assessment; and, finally, to model hydrological changes using the forest growth simulation model GOTILWA+.
Nota: Descripció del recurs: el 29 de juny de 2011
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències, Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia, 2010
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Paisatge ; Montseny (Catalunya : Massís) ; Canvi mediambiental global ; Aspectes socials
ISBN: 9788469373026

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/3717


110 p, 7.6 MB

41 p, 9.0 MB

7 p, 5.6 MB

52 p, 13.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2012-09-13, darrera modificació el 2022-05-07   Favorit i Compartir