El Mercat de treball metall-mecànic a Catalunya : una anàlisi des de l'Enfocament Segmentacionista de Cambridge per al cas de la comarca d'Osona
Gibert, Francesc
Lope Peña, Andreu, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2011
Descripció: 1 recurs electrònic (375 p.)
Resum: La tesi estudia el mercat de treball del sector metall-mecànic a Catalunya. Aquesta anàlisi es realitza des de les aportacions de l'Enfocament Segmentacionista de Cambridge i se centra en el cas de la comarca d'Osona, el qual pot es pot entendre com a representatiu del mercat de treball metall-mecànic català. La metodologia és pluriestratègica d'orientació qualitativa. S'exploten bases de dades d'empreses i la informació documental sobre el sector i territori, i es realitzen 42 entrevistes a agents representatius del metall osonenc i 4 estudis de cas d'empresa també prototípiques del sector i el territori. Es defensen tres hipòtesis que seran validades. En línies generals, es poden resumir de la següent manera: 1) s'assisteix a les grans empreses punteres del sector, subjectes a clars reptes i desafiaments de flexibilitat interna i externa, al desenvolupament d'un nou tipus de regulació empresarial de l'ocupació (subsistemes empresarials d'ocupació interns basats en l'execució, segons el sociòleg Köhler i el seu equip de la Universitat Friedrich Schiller de Jena) que dóna prioritat al reclutament i la retenció de persones treballadores joves i amb una alta formació reglada amb coneixements en mecatrònica i administració d'empreses; 2) s'assisteix a una polarització de les condicions d'ocupació de les plantilles d'aquell tipus d'empreses en funció del nivell de qualificació i formació reglada de les persones treballadores y gràcies al doble desenvolupament de subsistemes empresarials d'ocupació interns basats en l'execució i d'ordre extern obert, amb la pervivència conjuntural d'ocupacions tradicionals del sector per als col·lectius d'adults amb qualificacions intermèdies de perfil definit per lògiques similars a les dels mercats interns de treball tayloristes-fordistes de base empresaritzada, dient-ho amb la terminologia clàssica del sociòleg Pries, i 3) es constata una polarització de les condicions d'ocupació entre les grans i les petites empreses del sector i del territori, tot i que perviuen també empreses de grandària petita amb pautes de regulació de l'ocupació a escala de l'empresa de perfil també pseudotradicional.
Resum: This doctoral thesis examines metal-mechanical labour market in Catalonia from Cambridge Segmentation Approach and focusing on Osona county case, which is a prototypical case of Catalan metal-mechanical labour market at local level. The methodology is pluristrategical with a special qualitative emphasis. It is based on a statistical work of different local companies databases, an exhaustive local literature report and 42 interviews and 4 company case studies carried out with representatives of the branch and territory. The study defends three hypotheses finally validated: 1) Big companies, facing flexibility challenges and opportunities, develop a new kind of company regulation of employment that gives priority to higher education young workers with mecatronichal and business administration skills; 2) Big companies polarize new staff conditions according to education and skill levels and thanks to a double development of employment regulation mechanisms, but they maintain job conditions of intermediate level skilled adult people, and 3) it shows a new polarization process of employment conditions between big companies and SMEs which participate at the same production local chains, but it is also observed a singular role of branch classical productive tasks SMEs with a reproduction of traditional employment regulation mechanisms at firm level.
Nota: Descripció del recurs:
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Departament de Sociologia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
ISBN: 9788469464229

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/42290


375 p, 1.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2012-10-04, darrera modificació el 2023-02-08



   Favorit i Compartir