Articles

Articles 45 records found  previous11 - 20nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
11.
18 p, 4.9 MB Understanding host-microbiota interactions in the commercial piglet around weaning / Saladrigas-García, Mireia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; D'angelo, Matilde (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Ko, Heng-Lun (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Nolis Fañanas, Pau (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Ressonància Magnètica Nuclear) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Llonch, Pol (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín Orúe, Susana M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Weaning is a critical period in the life of pigs with repercussions on their health and welfare and on the economy of the swine industry. This study aimed to assess the effect of the commercial early weaning on gut microbiota, intestinal gene expression and serum metabolomic response via an integrated-omic approach combining 16S rRNA gene sequencing, the OpenArray gene expression technology and 1 H-NMR spectroscopy. [...]
2021 - 10.1038/s41598-021-02754-6
Scientific reports, Vol. 11 (december 2021)  
12.
19 p, 32.4 MB Potential effect of two Bacillus probiotic strains on performance and fecal microbiota of breeding sows and their piglets / Saladrigas-García, Mireia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; López Vergé, Sergi ; D'angelo, Matilde (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Collado, Maria Carmen (Instituto de Agroquímia y Tecnología Alimentaria) ; Nielsen, Bea ; Faldyna, Martin (Veterinary Research Institute) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín Orúe, Susana M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The effect of long-term administration of two Bacillus strains was tested on 98 breeding sows and their litters allotted into three treatments: a control group (CON); supplemented with 5 × 10 8 cfu/kg B. [...]
2022 - 10.1093/jas/skac163
Journal of animal science, Vol. 100 (may 2022)  
13.
8 p, 536.9 KB Body weight of newborn and suckling piglets affects their intestinal gene expression / Villagómez Estrada, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat de Barcelona. Departament de Bioquímica i Fisiologia) ; Melo Duran, Diego Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; González Solé, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; D'angelo, Matilde (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Modern hyperprolific sows must deal with large litters (16-20 piglets) which reduce piglet birthweight with a concomitant increase in the proportion of small and intrauterine growth retarded piglets. [...]
2022 - 10.1093/jas/skac161
Journal of animal science, Vol. 100 (may 2022)  
14.
13 p, 1.7 MB Supplementation of xylo-oligosaccharides to suckling piglets promotes the growth of fiber-degrading gut bacterial populations during the lactation and nursery periods / González Solé, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Rodriguez-Prado, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; González Ortiz, Gemma (AB Vista) ; Bedford, Michael R. (AB Vista) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca de Nutrició Maneig i Benestar Animal)
Modulating early-life microbial colonization through xylo-oligosacharides (XOS) supplementation represents an opportunity to accelerate the establishment of fiber-degrading microbial populations and improve intestinal health. [...]
2022 - 10.1038/s41598-022-15963-4
Scientific reports, Vol. 12 (july 2022)  
15.
11 p, 1.1 MB Impacts of dietary copper on the swine gut microbiome and antibiotic resistome / Brinck, Julius Emil (University of Copenhagen. Technical University of Denmark) ; Lassen, Simon Bo (University of Copenhagen - Koslashbenhavns universitet.) ; Forouzandeh, Asal (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pan, Ting (Chinese Academy of Sciences) ; Wang, Yan Zi (Chinese Academy of Sciences) ; Monteiro, Alessandra (Animine) ; Blavi Josa, Laia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Stein, Hans H. (University of Illinois at Urbana-Champaign) ; Su, Jian Qiang (Chinese Academy of Sciences) ; Brandt, Kristian K. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Restrictions on antibiotic growth promoters have prompted livestock producers to use alternative growth promoters, and dietary copper (Cu) supplementation is currently being widely used in pig production. [...]
2023 - 10.1016/j.scitotenv.2022.159609
Science of the total environment, Vol. 857 Núm. 3 (2023) , p. 159609  
16.
19 p, 1.3 MB Fecal Microbiota and Hair Glucocorticoid Concentration Show Associations with Growth during Early Life in a Pig Model / González Solé, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Villagómez Estrada, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Melo Duran, Diego Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; López, Laura Victoria (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Villarroel Román, Nathaly (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; López-Arjona, Marina (Universidad de Murcia. Laboratorio Interdisciplinario de Análisis Clínicos Interlab) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca de Nutrició Maneig i Benestar Animal)
Identifying characteristics associated with fast or slow growth during early life in a pig model will help in the design of nutritional strategies or recommendations during infancy. The aim of this study was to identify if a differential growth during lactation and/or the nursery period may be associated with fecal microbiota composition and fermentation capacity, as well as to leave a print of glucocorticoid biomarkers in the hair. [...]
Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022 - 10.3390/nu14214639
Nutrients  
17.
12 p, 12.2 MB How copper can impact pig growth : comparing the effect of copper sulfate and monovalent copper oxide on oxidative status, inflammation, gene abundance, and microbial modulation as potential mechanisms of action / Forouzandeh, Asal (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Blavi Josa, Laia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; D'angelo, Matilde (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; González Solé, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Monteiro, Alessandra (Animine) ; Stein, Hans H (University of Illinois. Division of Nutritional Sciences) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The beneficial effect of elevated concentrations of copper (Cu) on growth performance of pigs has been already demonstrated; however, their mechanism of action is not fully discovered. The objective of the present experiment was to investigate the effects of including Cu from copper sulfate (CuSO) or monovalent copper oxide (CuO) in the diet of growing pigs on oxidative stress, inflammation, gene abundance, and microbial modulation. [...]
2022 - 10.1093/jas/skac224
Journal of animal science, Vol. 100 (june 2022)  
18.
9 p, 290.8 KB Olive pomace oil and acid oil as alternative fat sources in growing-finishing broiler chicken diets / Verge-Mèrida, Gerard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Tres, A. (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ; Verdú, M. (BonÀrea Agrupa, 25210 Guissona, Spain) ; Farré, G. (BonÀrea Agrupa) ; Garcés-Narro, Carlos (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Sanidad Animal) ; Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The aim of the present study was to investigate the effect of dietary supplementation of olive pomace oil and olive pomace acid oil, which are rich in monounsaturated fatty acids (FA) but differ in free FA content, on growth performance, digestibility and FA profile of abdominal fat and breast meat. [...]
2022 - 10.1016/j.psj.2022.102079
Poultry Science, Vol. 101 (july 2022)  
19.
14 p, 1.2 MB Blood and faecal biomarkers to assess dietary energy, protein and amino acid efficiency of utilization by growing and finishing pigs / Camp Montoro, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Muns, Ramon (Agri-Food and Biosciences Institute) ; Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Llanes, Núria (Cooperativa d'Ivars d'Urgell SCCL) ; Manzanilla, Edgar Garcia (University College Dublin. UCD Veterinary Sciences Centre)
Diet evaluation and optimization is a slow and expensive process and it is not possible to do it at a farm level. This study aimed to use the blood serum metabolite (BSM) and faecal volatile fatty acid (VFA) profiles as potential biomarkers to identify changes in protein, amino acid and energy dietary content in growing and finishing pig diets at farm level. [...]
2022 - 10.1186/s40813-022-00273-y
Porcine health management, Vol. 8 (july 2022)  
20.
12 p, 983.7 KB Prenatal exposure to innately preferred D-limonene and trans-anethole does not overcome innate aversion to eucalyptol, affecting growth performance of weanling piglets / Reyes-Camacho, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Vinyeta, Ester (Delacon Biotechnik GmbH) ; Aumiller, Tobias (Delacon Biotechnik GmbH) ; Van der Klis, Juan D. (Delacon Biotechnik GmbH) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
In the present research, two studies were performed to determine the effects of specific botanical compounds (BCs) on the innate feed preference and feed intake of piglets, as follows: Exp. 1 studied the innate feed preferences of post-weaning piglets using a double-choice feeding test. [...]
2021 - 10.3390/ani11072062
Animals, Vol. 11 Núm. 7 (july 2021) , p. 2062  

Articles : 45 records found   previous11 - 20nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.