Resultats globals: 30 registres trobats en 0.01 segons.
Articles, 25 registres trobats
Documents de recerca, 5 registres trobats
Articles 25 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
17 p, 2.7 MB Identification of strong candidate genes for backfat and intramuscular fatty acid composition in three crosses based on the Iberian pig / Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Noguera, José L. (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Genètica i Millora Animal) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. Departamento de Mejora Genética Animal) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Meat quality has an important genetic component and can be modified by the fatty acid (FA) composition and the amount of fat contained in adipose tissue and muscle. The present study aimed to find genomic regions associated with the FA composition in backfat and muscle (longissimus dorsi) in 439 pigs with three different genetic backgrounds but having the Iberian breed in common. [...]
2020 - 10.1038/s41598-020-70894-2
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 10 (August 2020) , art. 13962  
2.
13 p, 2.2 MB Identification of eQTLs associated with lipid metabolism in Longissimus dorsi muscle of pigs with different genetic backgrounds / Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca y Tecnologia Agraroalimentàries) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. Departamento de Mejora Genética Animal) ; Folch Albareda, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Intramuscular fat content and its fatty acid composition affect porcine meat quality and its nutritional value. The present work aimed to identify genomic variants regulating the expression in the porcine muscle (Longissimus dorsi) of 45 candidate genes for lipid metabolism and fatty acid composition in three experimental backcrosses based on the Iberian breed. [...]
2020 - 10.1038/s41598-020-67015-4
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 10 (June 2020) , art. 9845  
3.
12 p, 12.8 MB Gut eukaryotic communities in pigs : diversity, composition and host genetics contribution / Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Prenafeta-Boldú, Francesc (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Zingaretti, Laura M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Gonzalez-Rodriguez, Olga (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Dalmau Bueno, Antoni (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Background. The pig gut microbiome harbors thousands of species of archaea, bacteria, viruses and eukaryotes such as protists and fungi. However, since the majority of published studies have been focused on prokaryotes, little is known about the diversity, host-genetic control, and contributions to host performance of the gut eukaryotic counterparts. [...]
2020 - 10.1186/s42523-020-00038-4
Animal Microbiome, Vol. 2 (May 2020) , art. 18  
4.
18 p, 2.1 MB Comparing the mRNA expression profile and the genetic determinism of intramuscular fat traits in the porcine gluteus medius and longissimus dorsi muscles / González Prendes, Rayner (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Pena i Subirà, Ramona Natacha (Universitat de Lleida. Departament de Ciència Animal) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Cardoso, Tainã Figueiredo (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Manunza, Arianna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Casellas Vidal, Joaquim (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Cánovas, Ángela (University of Guelph. Centre for Genetic Improvement of Livestock. Department of Animal Biosciences (Canada)) ; Díaz, Isabel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Noguera Jiménez, José Luis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Programa de cria i genètica d'animals) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Mercadé Carceller, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Amills i Eras, Marcel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Background: Intramuscular fat (IMF) content and composition have a strong impact on the nutritional and organoleptic properties of porcine meat. The goal of the current work was to compare the patterns of gene expression and the genetic determinism of IMF traits in the porcine gluteus medius (GM) and longissimus dorsi (LD) muscles. [...]
2019 - 10.1186/s12864-019-5557-9
BMC genomics, Vol. 20 (March 2019) , art. 170  
5.
8 p, 2.2 MB Analysing the expression of eight clock genes in five tissues from fasting and fed sows / Cardoso, Tainã Figueiredo (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Jordana i Vidal, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Amills i Eras, Marcel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
In a previous study, we observed that circadian clock genes are differentially expressed in the skeletal muscle of fasting and fed sows. The goal of the current work was to investigate if these genes are also differentially expressed in tissues containing the central (hypothalamus) and peripheral (duodenum, dorsal fat, muscle, and liver) clocks. [...]
2018 - 10.3389/fgene.2018.00475
Frontiers in genetics, Vol. 9 (October 2018) , art. 475  
6.
12 p, 977.9 KB Role of AMPK signalling pathway during compensatory growth in pigs / Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Amills i Eras, Marcel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; González-Rodríguez, Olga (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Cardoso, Tainã Figueiredo (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Pascual, Mariam (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; González Prendes, Rayner (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Panella Riera, Núria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Díaz Reviriego, Isabel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Tibau, Joan (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Background: The molecular basis of compensatory growth in monogastric animals has not yet been fully explored. Herewith, in this study we aim to determine changes in the pig skeletal muscle transcriptome profile during compensatory growth following a feed restriction period. [...]
2018 - 10.1186/s12864-018-5071-5
BMC genomics, Vol. 19 (September 2018) , art. 682  
7.
17 p, 1.8 MB Integrating genome-wide co-association and gene expression to identify putative regulators and predictors of feed efficiency in pigs / Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Sánchez Serrano, Juan Pablo (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; González Prendes, Rayner (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Amills i Eras, Marcel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Background: Feed efficiency (FE) has a major impact on the economic sustainability of pig production. We used a systems-based approach that integrates single nucleotide polymorphism (SNP) co-association and gene-expression data to identify candidate genes, biological pathways, and potential predictors of FE in a Duroc pig population. [...]
2019 - 10.1186/s12711-019-0490-6
Genetics, selection, evolution, Vol. 51 (September 2019) , art. 48  
8.
17 p, 1.9 MB Indel detection from Whole Genome Sequencing data and association with lipid metabolism in pigs / Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria) ; Folch Albareda, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
The selection in commercial swine breeds for meat-production efficiency has been increasing among the past decades, reducing the intramuscular fat content, which has changed the sensorial and technological properties of pork. [...]
2019 - 10.1371/journal.pone.0218862
PloS one, Vol. 14, Núm. 6 (June 2019) , art. e0218862  
9.
11 p, 1.9 MB Association between the pig genome and its gut microbiota composition / Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Migura-Garcia, Lourdes (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Estellé Fabrellas, Jordi (Institut national de la recherche agronomique (França). Génétique Animale et Biologie Intégrative) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Muñoz, María (Centro I+D en Cerdo Ibérico INIA-Zafra) ; García Casco, Juan M. (Centro I+D en Cerdo Ibérico INIA-Zafra) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Folch Albareda, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
The gut microbiota has been evolving with its host along the time creating a symbiotic relationship. In this study, we assess the role of the host genome in the modulation of the microbiota composition in pigs. [...]
2019 - 10.1038/s41598-019-45066-6
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 9 (June 2019) , art. 8791  
10.
13 p, 1.8 MB Expression analysis of candidate genes for fatty acid composition in adipose tissue and identification of regulatory regions / Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Puig-Oliveras, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Folch Albareda, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
The aim of this work was to study the genetic basis of the backfat expression of lipid-related genes associated with meat quality traits in pigs. We performed a genome-wide association study with the backfat gene expression measured in 44 genes by qPCR and the PorcineSNP60 BeadChip genotypes in 115 Iberian x Landrace backcross animals. [...]
2018 - 10.1038/s41598-018-20473-3
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 8 (February 2018) , art. 2045  

Articles : 25 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Documents de recerca 5 registres trobats  
1.
342 p, 5.7 MB Genomic analysis of fatty acid composition and gut microbiota in pigs / Crespo Piazuelo, Daniel ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La carne de cerdo es una de las carnes más consumidas en el mundo, cuyo valor se ve afectado por su calidad y las preferencias del consumidor. La composición de los ácidos grasos (AGs) en músculo y tejido adiposo modifica la calidad de la carne. [...]
Pork is one of the most consumed meats worldwide and it is subjected to consumer's preferences. Meat quality is affected by fatty acid (FA) composition in muscle and adipose tissues. Gut microbiota composition can also affect meat quality through the production of metabolites such as short-chain fatty acids. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
2.
262 p, 5.7 MB Genomic and functional genomic analysis of fatty acid composition in swine / Revilla Sánchez, Manuel ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments ; Universitat Autònoma de Barcelona. Centre de Recerca en Agrigenòmica
El cerdo es una de las principales fuentes de carne consumida por el hombre y las preferencias de los consumidores hacia productos de alta calidad han aumentado durante los últimos años. Por lo tanto, conocer los mecanismos moleculares que afectan a la producción y a la calidad de esta carne ayudaría a la selección de estos caracteres. [...]
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017.  
3.
117 p, 6.6 MB Genetic dissection of growth and meat quality traits in pigs / Puig-Oliveras, Anna ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Centre de Recerca en Agrigenòmica ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
2 documents
4.
243 p, 10.2 MB Functional genomics and candidate genes for meat quality traits in pigs / Corominas Galbany, Jordi ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ballester Devis, Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El cerdo es la especie doméstica más importante económicamente, no solo por ser la principal fuente de carne en la dieta humana, sino también por su papel como modelo animal para la investigación biomédica. [...]
Pig is one of the most economically important domestic species, since they have been extensively used not only as the major human meat source, but also for biomedical research. A good understanding of the molecular mechanisms affecting meat quality traits in pigs is essential for obtaining meat with a fatty acids profile more in line with public health recommendations without affecting the production yield. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
5.
197 p, 2.1 MB La [Beta]-Lactoglobulina y su aplicación en transgénesis / Ballester Devis, Maria ; Sánchez Bonastre, Armando, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
El objetivo final de nuestro trabajo es la obtención de proteínas recombinantes de interés farmacológico en la leche de animales transgénicos de producción. En nuestro grupo, previamente a este trabajo, se han llevado a cabo distintos proyectos con el fin de estudiar las regiones reguladoras del gen de la b-lactoglobulina (bLG) caprina y obtener así un cassette de expresión que pueda dirigir la expresión del transgén de forma específica y eficaz a la glándula mamaria de los animales transgénicos. [...]
The final aim of this project is to produce pharmaceutical recombinant proteins in milk of farm animals. Previous works of our group have been performed to study the caprine b-lactoglobulin (bLG) regulatory sequences resulting in a expression cassette that is able to target the expression of the transgene to the mammary gland of transgenic mice in an integration-site dependent manner, independently of the number of copies in the array. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2005  

Us interessa rebre alertes sobre nous resultats d'aquesta cerca?
Definiu una alerta personal via correu electrònic o subscribiu-vos al canal RSS.