Results overview: Found 26 records in 0.01 seconds.
Articles, 21 records found
Research literature, 5 records found
Articles 21 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
8 p, 2.2 MB Analysing the expression of eight clock genes in five tissues from fasting and fed sows / Cardoso, Tainã Figueiredo (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Quintanilla Aguado, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Castelló, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Jordana i Vidal, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Amills i Eras, Marcel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
In a previous study, we observed that circadian clock genes are differentially expressed in the skeletal muscle of fasting and fed sows. The goal of the current work was to investigate if these genes are also differentially expressed in tissues containing the central (hypothalamus) and peripheral (duodenum, dorsal fat, muscle, and liver) clocks. [...]
2018 - 10.3389/fgene.2018.00475
Frontiers in genetics, Vol. 9 (October 2018) , art. 475  
2.
12 p, 977.9 KB Role of AMPK signalling pathway during compensatory growth in pigs / Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Amills i Eras, Marcel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; González-Rodríguez, Olga (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Cardoso, Tainã Figueiredo (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Pascual, Mariam (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; González Prendes, Rayner (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Panella Riera, Núria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Díaz Reviriego, Isabel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Tibau, Joan (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla Aguado, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Background: The molecular basis of compensatory growth in monogastric animals has not yet been fully explored. Herewith, in this study we aim to determine changes in the pig skeletal muscle transcriptome profile during compensatory growth following a feed restriction period. [...]
2018 - 10.1186/s12864-018-5071-5
BMC genomics, Vol. 19 (September 2018) , art. 682  
3.
17 p, 1.8 MB Integrating genome-wide co-association and gene expression to identify putative regulators and predictors of feed efficiency in pigs / Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Sánchez Serrano, Juan Pablo (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; González Prendes, Rayner (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Amills i Eras, Marcel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Quintanilla Aguado, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Background: Feed efficiency (FE) has a major impact on the economic sustainability of pig production. We used a systems-based approach that integrates single nucleotide polymorphism (SNP) co-association and gene-expression data to identify candidate genes, biological pathways, and potential predictors of FE in a Duroc pig population. [...]
2019 - 10.1186/s12711-019-0490-6
Genetics selection evolution, Vol. 51 (September 2019) , art. 48  
4.
17 p, 1.9 MB Indel detection from Whole Genome Sequencing data and association with lipid metabolism in pigs / Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria) ; Folch Albareda, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
The selection in commercial swine breeds for meat-production efficiency has been increasing among the past decades, reducing the intramuscular fat content, which has changed the sensorial and technological properties of pork. [...]
2019 - 10.1371/journal.pone.0218862
PloS one, Vol. 14, Núm. 6 (June 2019) , art. e0218862  
5.
11 p, 1.9 MB Association between the pig genome and its gut microbiota composition / Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Migura García, Lourdes (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Estellé Fabrellas, Jordi (Institut national de la recherche agronomique (França). Génétique Animale et Biologie Intégrative) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Muñoz, María (Centro I+D en Cerdo Ibérico INIA-Zafra) ; García Casco, Juan M. (Centro I+D en Cerdo Ibérico INIA-Zafra) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Folch Albareda, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
The gut microbiota has been evolving with its host along the time creating a symbiotic relationship. In this study, we assess the role of the host genome in the modulation of the microbiota composition in pigs. [...]
2019 - 10.1038/s41598-019-45066-6
Scientific reports, Vol. 9 (June 2019) , art. 8791  
6.
13 p, 1.8 MB Expression analysis of candidate genes for fatty acid composition in adipose tissue and identification of regulatory regions / Revilla, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Puig-Oliveras, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Folch Albareda, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
The aim of this work was to study the genetic basis of the backfat expression of lipid-related genes associated with meat quality traits in pigs. We performed a genome-wide association study with the backfat gene expression measured in 44 genes by qPCR and the PorcineSNP60 BeadChip genotypes in 115 Iberian x Landrace backcross animals. [...]
2018 - 10.1038/s41598-018-20473-3
Scientific reports, Vol. 8 (February 2018) , art. 2045  
7.
10 p, 752.3 KB Genome data from a sixteenth century pig illuminate modern breed relationships / Ramírez, Óscar (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Institut de Biologia Evolutiva) ; Burgos-Paz, William (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Casas, E (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Bianco, E. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Olalde, Iñigo (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Institut de Biologia Evolutiva) ; Santpere, G. (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Institut de Biologia Evolutiva) ; Novella Dalmau, Violeta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Gut, M. (Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica) ; Lalueza-Fox, Carles (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Institut de Biologia Evolutiva) ; Saña Seguí, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Pérez-Enciso, Miguel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Ancient DNA (aDNA) provides direct evidence of historical events that have modeled the genome of modern individuals. In livestock, resolving the differences between the effects of initial domestication and of subsequent modern breeding is not straight forward without aDNA data. [...]
2014 - 10.1038/hdy.2014.81
Heredity, Vol. 114 (2015) , p. 175-184  
8.
11 p, 610.1 KB The NS segment of H5N1 avian influenza viruses (AIV) enhances the virulence of an H7N1 AIV in chickens / Vergara-Alert, Júlia (Fundació Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Busquets, Núria (Fundació Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Chaves, Aida J. (Fundació Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Rivas, Raquel (Fundació Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Dolz, Roser (Fundació Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Wang, Zhongfang (Justus-Liebig-University) ; Pleschka, Stephan (Justus-Liebig-University) ; Majó i Masferrer, Natàlia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i Anatomia Animals) ; Rodríguez, Fernando (Fundació Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Darji, Ayub (Fundació Centre de Recerca en Sanitat Animal)
Some outbreaks involving highly pathogenic avian influenza viruses (HPAIV) of subtypes H5 and H7 were caused by avian-to-human transmissions. In nature, different influenza A viruses can reassort leading to new viruses with new characteristics. [...]
2014 - 10.1186/1297-9716-45-7
Veterinary research, Vol. 45 (january 2014) , p. 7  
9.
11 p, 1.5 MB Epigenetic regulation of the ELOVL6 gene is associated with a major QTL effect on fatty acid composition in pigs / Corominas Galbany, Jordi (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Marchesi, Jorge A. P. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Puig-Oliveras, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Estellé Fabrellas, Jordi (Institut national de la recherche agronomique (França). Génétique Animale et Biologie Intégrative) ; Alves, Estefania (Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas (INIA). Departamento Mejora Genética Animal) ; Folch Albareda, Josep Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Background: In previous studies on an Iberian x Landrace cross, we have provided evidence that supported the porcine ELOVL6 gene as the major causative gene of the QTL on pig chromosome 8 for palmitic and palmitoleic acid contents in muscle and backfat. [...]
2015 - 10.1186/s12711-015-0111-y
Genetics selection evolution, Vol. 47 (2015) , art. 20  
10.
10 p, 460.9 KB New insight into the SSC8 genetic determination of fatty acid composition in pigs / Revilla, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Corominas Galbany, Jordi (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Puig-Oliveras, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ibáñez Escriche, Noelia (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Muñoz, María (Instituto Nacional de Investigaciones Agronómicas (INIA). Departamento Mejora Genética Animal) ; Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Folch Albareda, Josep Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Background: Fat content and fatty acid composition in swine are becoming increasingly studied because of their effect on sensory and nutritional quality of meat. A QTL (quantitative trait locus) for fatty acid composition in backfat was previously detected on porcine chromosome 8 (SSC8) in an Iberian x Landrace F2 intercross. [...]
2014 - 10.1186/1297-9686-46-28
Genetics selection evolution, Vol. 46 (2014) , art. 28  

Articles : 21 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Research literature 5 records found  
1.
342 p, 5.7 MB Genomic analysis of fatty acid composition and gut microbiota in pigs. / Crespo Piazuelo, Daniel, autor. ; Folch Albareda, Josep Maria, supervisor acadèmic. ; Ballester Devis, Maria, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La carne de cerdo es una de las carnes más consumidas en el mundo, cuyo valor se ve afectado por su calidad y las preferencias del consumidor. La composición de los ácidos grasos (AGs) en músculo y tejido adiposo modifica la calidad de la carne. [...]
Pork is one of the most consumed meats worldwide and it is subjected to consumer's preferences. Meat quality is affected by fatty acid (FA) composition in muscle and adipose tissues. Gut microbiota composition can also affect meat quality through the production of metabolites such as short-chain fatty acids. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
2.
262 p, 5.7 MB Genomic and functional genomic analysis of fatty acid composition in swine / Revilla Sánchez, Manuel, autor. ; Folch Albareda, Josep Maria, supervisor acadèmic. ; Ballester Devis, Maria, supervisor acadèmic. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments. ; Centre de Recerca en Agrigenòmica.
El cerdo es una de las principales fuentes de carne consumida por el hombre y las preferencias de los consumidores hacia productos de alta calidad han aumentado durante los últimos años. Por lo tanto, conocer los mecanismos moleculares que afectan a la producción y a la calidad de esta carne ayudaría a la selección de estos caracteres. [...]
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017.  
3.
117 p, 6.6 MB Genetic dissection of growth and meat quality traits in pigs / Puig-Oliveras, Anna ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Centre de Recerca en Agrigenòmica ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
2 documents
4.
243 p, 10.2 MB Functional genomics and candidate genes for meat quality traits in pigs / Corominas Galbany, Jordi ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ballester Devis, Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El cerdo es la especie doméstica más importante económicamente, no solo por ser la principal fuente de carne en la dieta humana, sino también por su papel como modelo animal para la investigación biomédica. [...]
Pig is one of the most economically important domestic species, since they have been extensively used not only as the major human meat source, but also for biomedical research. A good understanding of the molecular mechanisms affecting meat quality traits in pigs is essential for obtaining meat with a fatty acids profile more in line with public health recommendations without affecting the production yield. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
5.
197 p, 2.1 MB La [Beta]-Lactoglobulina y su aplicación en transgénesis / Ballester Devis, Maria ; Sánchez Bonastre, Armando, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències Animals i dels Aliments) ; Folch Albareda, Josep Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències Animals i dels Aliments)
El objetivo final de nuestro trabajo es la obtención de proteínas recombinantes de interés farmacológico en la leche de animales transgénicos de producción. En nuestro grupo, previamente a este trabajo, se han llevado a cabo distintos proyectos con el fin de estudiar las regiones reguladoras del gen de la b-lactoglobulina (bLG) caprina y obtener así un cassette de expresión que pueda dirigir la expresión del transgén de forma específica y eficaz a la glándula mamaria de los animales transgénicos. [...]
The final aim of this project is to produce pharmaceutical recombinant proteins in milk of farm animals. Previous works of our group have been performed to study the caprine b-lactoglobulin (bLG) regulatory sequences resulting in a expression cassette that is able to target the expression of the transgene to the mammary gland of transgenic mice in an integration-site dependent manner, independently of the number of copies in the array. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2005  

Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.