Resultados globales: 41 registros encontrados en 0.02 segundos.
Artículos, Encontrados 34 registros
Documentos de investigación, Encontrados 5 registros
Materiales académicos, Encontrados 2 registros
Artículos Encontrados 34 registros  1 - 10siguientefinal  ir al registro:
1.
1 p, 663.0 KB Author Correction : Expression-based GWAS identifies variants, gene interactions and key regulators affecting intramuscular fatty acid content and composition in porcine meat / Puig-Oliveras, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. Departamento de Genética Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
2022 - 10.1038/s41598-022-08878-7
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 12 (March 2022) , art. 4902  
2.
10 p, 1.5 MB Conserved Synthetic Peptides from the Hemagglutinin of Influenza Viruses Induce Broad Humoral and T-Cell Responses in a Pig Model / Vergara-Alert, Júlia (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Argilaguet, Jordi (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Busquets, Núria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Martín-Valls, Gerard E. (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Rivas, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; López-Soria, Sergio (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Solanes, David (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Majó, Natàlia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals) ; Segalés, Joaquim (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals) ; Veljkovic, Veljko (Center for Multidisciplinary Research, Institute of Nuclear Sciences VINCA, University of Belgrade, Belgrade, Serbia) ; Rodriguez, Fernando (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Darji, Ayub (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Outbreaks involving either H5N1 or H1N1 influenza viruses (IV) have recently become an increasing threat to cause potential pandemics. Pigs have an important role in this aspect. As reflected in the 2009 human H1N1 pandemia, they may act as a vehicle for mixing and generating new assortments of viruses potentially pathogenic to animals and humans. [...]
2012 - 10.1371/journal.pone.0040524
PloS one, Vol. 7 (july 2012)  
3.
12 p, 1.1 MB Expression-based GWAS identifies variants, gene interactions and key regulators affecting intramuscular fatty acid content and composition in porcine meat / Puig-Oliveras, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. Departamento de Genética Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
The aim of this work is to better understand the genetic mechanisms determining two complex traits affecting porcine meat quality: intramuscular fat (IMF) content and its fatty acid (FA) composition. [...]
2016 - 10.1038/srep31803
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 6 (August 2016) , art. 31803  
4.
17 p, 5.2 MB A global analysis of CNVs in swine using whole genome sequence data and association analysis with fatty acid composition and growth traits / Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Puig-Oliveras, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Paludo, Ediane (Santa Catarina State University. Department of Animal Science) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. Departamento de Genética Animal) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Copy number variations (CNVs) are important genetic variants complementary to SNPs, and can be considered as biomarkers for some economically important traits in domestic animals. In the present study, a genomic analysis of porcine CNVs based on next-generation sequencing data was carried out to identify CNVs segregating in an Iberian x Landrace backcross population and study their association with fatty acid composition and growth-related traits. [...]
2017 - 10.1371/journal.pone.017701
PloS one, Vol. 12, Num. 5 (May 2017) , art. e0177014  
5.
13 p, 667.1 KB Expression analysis of porcine miR-33a/b in liver, adipose tissue and muscle and its potential role in fatty acid metabolism / Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Passols Manzano, Magí (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
mir-33a and mir-33b are co-transcribed with the SREBF2 and SREBF1 transcription factors, respectively. The main role of SREBF1 is the regulation of genes involved in fatty acid metabolism, while SREBF2 regulates genes participating in cholesterol biosynthesis and uptake. [...]
2021 - 10.1371/journal.pone.0245858
PloS one, Vol. 16, Num. 1 (January 2021) , art. e0245858  
6.
11 p, 2.0 MB Leveraging host-genetics and gut microbiota to determine immunocompetence in pigs / Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Zingaretti, Laura M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Pérez-Pascual, David (UMR CNRS2001. Unité de Génétique des Biofilms, Institut Pasteur) ; Alexandre, Pamela A. (Agriculture and Food. CSIRO) ; Reverter, Antonio (Agriculture and Food. CSIRO) ; Dalmau Bueno, Antoni (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
The gut microbiota influences host performance playing a relevant role in homeostasis and function of the immune system. The aim of the present work was to identify microbial signatures linked to immunity traits and to characterize the contribution of host-genome and gut microbiota to the immunocompetence in healthy pigs. [...]
2021 - 10.1186/s42523-021-00138-9
Animal Microbiome, Vol. 3 (October 2021) , art. 74  
7.
16 p, 1.8 MB A gene co-association network regulating gut microbial communities in a Duroc pig population / Reverter, Antonio (Agriculture and Food. CSIRO) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Alexandre, Pamela A. (Agriculture and Food. CSIRO) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Dalmau Bueno, Antoni (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Background: Analyses of gut microbiome composition in livestock species have shown its potential to contribute to the regulation of complex phenotypes. However, little is known about the host genetic control over the gut microbial communities. [...]
2021 - 10.1186/s40168-020-00994-8
Microbiome, Vol. 9 (February 2021) , art. 52  
8.
17 p, 2.7 MB Identification of strong candidate genes for backfat and intramuscular fatty acid composition in three crosses based on the Iberian pig / Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Noguera, José L. (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. Departamento de Mejora Genética Animal) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Meat quality has an important genetic component and can be modified by the fatty acid (FA) composition and the amount of fat contained in adipose tissue and muscle. The present study aimed to find genomic regions associated with the FA composition in backfat and muscle (longissimus dorsi) in 439 pigs with three different genetic backgrounds but having the Iberian breed in common. [...]
2020 - 10.1038/s41598-020-70894-2
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 10 (August 2020) , art. 13962  
9.
13 p, 2.2 MB Identification of eQTLs associated with lipid metabolism in Longissimus dorsi muscle of pigs with different genetic backgrounds / Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Biologie Structurale. Laboratoire de Cristallographie Macromoléculaire) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Fernández Ávila, Ana Isabel (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. Departamento de Mejora Genética Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Intramuscular fat content and its fatty acid composition affect porcine meat quality and its nutritional value. The present work aimed to identify genomic variants regulating the expression in the porcine muscle (Longissimus dorsi) of 45 candidate genes for lipid metabolism and fatty acid composition in three experimental backcrosses based on the Iberian breed. [...]
2020 - 10.1038/s41598-020-67015-4
Scientific reports (Nature Publishing Group), Vol. 10 (June 2020) , art. 9845  
10.
12 p, 12.8 MB Gut eukaryotic communities in pigs : diversity, composition and host genetics contribution / Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Prenafeta-Boldú, Francesc (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Zingaretti, Laura M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Gonzalez-Rodriguez, Olga (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Dalmau Bueno, Antoni (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Background. The pig gut microbiome harbors thousands of species of archaea, bacteria, viruses and eukaryotes such as protists and fungi. However, since the majority of published studies have been focused on prokaryotes, little is known about the diversity, host-genetic control, and contributions to host performance of the gut eukaryotic counterparts. [...]
2020 - 10.1186/s42523-020-00038-4
Animal Microbiome, Vol. 2 (May 2020) , art. 18  

Artículos : Encontrados 34 registros   1 - 10siguientefinal  ir al registro:
Documentos de investigación Encontrados 5 registros  
1.
342 p, 5.7 MB Genomic analysis of fatty acid composition and gut microbiota in pigs / Crespo-Piazuelo, Daniel ; Folch, Josep M., dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La carne de cerdo es una de las carnes más consumidas en el mundo, cuyo valor se ve afectado por su calidad y las preferencias del consumidor. La composición de los ácidos grasos (AGs) en músculo y tejido adiposo modifica la calidad de la carne. [...]
Pork is one of the most consumed meats worldwide and it is subjected to consumer's preferences. Meat quality is affected by fatty acid (FA) composition in muscle and adipose tissues. Gut microbiota composition can also affect meat quality through the production of metabolites such as short-chain fatty acids. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
2.
262 p, 5.7 MB Genomic and functional genomic analysis of fatty acid composition in swine / Revilla Sánchez, Manuel ; Folch, Josep M., dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments ; Universitat Autònoma de Barcelona. Centre de Recerca en Agrigenòmica
El cerdo es una de las principales fuentes de carne consumida por el hombre y las preferencias de los consumidores hacia productos de alta calidad han aumentado durante los últimos años. Por lo tanto, conocer los mecanismos moleculares que afectan a la producción y a la calidad de esta carne ayudaría a la selección de estos caracteres. [...]
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017.  
3.
117 p, 6.6 MB Genetic dissection of growth and meat quality traits in pigs / Puig-Oliveras, Anna ; Folch, Josep M., dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Centre de Recerca en Agrigenòmica ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
2 documentos
4.
243 p, 10.2 MB Functional genomics and candidate genes for meat quality traits in pigs / Corominas Galbany, Jordi ; Folch, Josep M., dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ballester Devis, Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El cerdo es la especie doméstica más importante económicamente, no solo por ser la principal fuente de carne en la dieta humana, sino también por su papel como modelo animal para la investigación biomédica. [...]
Pig is one of the most economically important domestic species, since they have been extensively used not only as the major human meat source, but also for biomedical research. A good understanding of the molecular mechanisms affecting meat quality traits in pigs is essential for obtaining meat with a fatty acids profile more in line with public health recommendations without affecting the production yield. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
5.
197 p, 2.1 MB La [Beta]-Lactoglobulina y su aplicación en transgénesis / Ballester Devis, Maria ; Sánchez Bonastre, Armando, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M., dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
El objetivo final de nuestro trabajo es la obtención de proteínas recombinantes de interés farmacológico en la leche de animales transgénicos de producción. En nuestro grupo, previamente a este trabajo, se han llevado a cabo distintos proyectos con el fin de estudiar las regiones reguladoras del gen de la b-lactoglobulina (bLG) caprina y obtener así un cassette de expresión que pueda dirigir la expresión del transgén de forma específica y eficaz a la glándula mamaria de los animales transgénicos. [...]
The final aim of this project is to produce pharmaceutical recombinant proteins in milk of farm animals. Previous works of our group have been performed to study the caprine b-lactoglobulin (bLG) regulatory sequences resulting in a expression cassette that is able to target the expression of the transgene to the mammary gland of transgenic mice in an integration-site dependent manner, independently of the number of copies in the array. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2005  

Materiales académicos Encontrados 2 registros  
1.
6 p, 109.1 KB Laboratori Integrat [102612] / Genesca Garrigosa, Anna ; Ariño Carmona, Joaquín ; Folch, Josep M. ; Gomez Trias, Néstor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Saco Rodríguez, Yolanda ; Amills i Eras, Marcel ; Sole Canal, Mireia ; Anglada Pons, Teresa ; Massafret Surinyach, Ot ; Rodriguez Muñoz, Marina ; Ibáñez, Elena ; Noce, Antonia ; Pérez Valle, Jorge ; Andreu Cortés, Sandra ; Ballester Devis, Maria ; Ribas Cabezas, Laia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Els objectius de l'assignatura se centren en l'adquisició de competències en el marc de la formació pràctica de l'alumne: la seva iniciació al treball pràctic de laboratori i la seva familiarització amb les tècniques més utilitzades en els camps de la Bioquímica, la Biologia Molecular i la Biologia Cel·lular. [...]
The objectives of the subject are focused on the acquisition of competencies in the framework of the student's practical training: his introduction to practical laboratory work and his familiarization with the most used techniques in the fields of Biochemistry, Molecular Biology, and Cell Biology. [...]
Los objetivos de la asignatura se centran en la adquisición de competencias en el marco de la formación práctica del alumno: su iniciación al trabajo práctico de laboratorio y su familiarización con las técnicas más utilizadas en los campos de la Bioquímica y la Biología Molecular y la Biología Celular. [...]

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documentos
2.
6 p, 109.5 KB Laboratori Integrat [102612] / Genescà, Anna ; Ariño Carmona, Joaquín ; Folch, Josep M. ; Gómez Trias, Néstor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Saco Rodríguez, Yolanda ; Amills i Eras, Marcel ; Anglada Pons, Teresa ; Luigi Sierra, Maria Gracia ; Rodriguez Muñoz, Marina ; Ballester Devis, Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Els objectius de l'assignatura se centren en l'adquisició de competències en el marc de la formació pràctica de l'alumne: la seva iniciació al treball pràctic de laboratori i la seva familiarització amb les tècniques més utilitzades en els camps de la Bioquímica, la Biologia Molecular i la Biologia Cel·lular. [...]
The objectives of the subject are focused on the acquisition of competencies in the framework of the student's practical training: his introduction to practical laboratory work and his familiarization with the most used techniques in the fields of Biochemistry, Molecular Biology, and Cell Biology. [...]
Los objetivos de la asignatura se centran en la adquisición de competencias en el marco de la formación práctica del alumno: su iniciación al trabajo práctico de laboratorio y su familiarización con las técnicas más utilizadas en los campos de la Bioquímica y la Biología Molecular y la Biología Celular. [...]

2021-22
Grau en Veterinària [955]
3 documentos

¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.