Results overview: Found 493 records in 0.03 seconds.
Articles, 20 records found
Research literature, 10 records found
Course materials, 67 records found
Graphic and multimedia documents, 396 records found
Personal and institutional archives, 1 records found
Articles 20 records found  1 - 10next  jump to record:
1.
3 p, 653.2 KB La teledetecció al servei de la conservació de la fauna / Alonso-Martínez, Laura (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge) ; Ibañez-Álvarez, Miguel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Calleja, Juan Antonio (Universidad Autónoma de Madrid. Departamento de Biología (Botánica)) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Perea, Ramón (Universidad Politécnica de Madrid. Departamento de Sistemas y Recursos Naturales) ; Serrano Ferron, Emmanuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge)
L'elaboració dels programes de maneig i conservació d'espècies d'ungulats requereix el coneixement de la diversitat, distribució i disponibilitat anual de les plantes que els serveixen d'aliment. [...]
La elaboración de los programas de manejo y conservación de especies de ungulados requiere el conocimiento de la diversidad, distribución y disponibilidad anual de las plantas que les sirven de alimento. [...]

2020
UAB divulga, Novembre 2020
2 documents
2.
19 p, 1.6 MB Comparing the accuracy of PCR-capillary electrophoresis and cuticle microhistological analysis for assessing diet composition in ungulates : a case study with Pyrenean chamois / Espunyes, Johan (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge) ; Espunya i Prat, Ma. Carme (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Chaves, Sara (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge) ; Calleja, Juan Antonio (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Serrano Ferron, Emmanuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge)
The study of diet composition is required to understand the interactions between animal and plant ecosystems. Different non-invasive techniques applied on faecal samples have commonly been used for such purposes, with cuticle microhistological analysis (CMA) and emerging DNA-based methods being the most relevant. [...]
2019 - 10.1371/journal.pone.0216345
PloS one, Vol. 14 Núm. 5 (2019)  
3.
14 p, 8.4 MB The Role of Feral Goats in Maintaining Firebreaks by Using Attractants / Pareja Loayza, Javier Ciprian (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ibáñez, Miguel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Domenech, Oriol (Govern d'Illes Balears. Ministeri d'Entorn i Territori) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baraza Ruíz, Elena (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia)
The threat of large forest fires is increasing, and the main causes are the depopulation of rural areas, along with the effects of climate change. To counter this threat in recent decades, there have been numerous proposals and actions aimed at promoting grazing in the forest as a tool for controlling biomass fuel. [...]
2020 - 10.3390/su12177144
Sustainability, Vol. 12 Núm. 17 (2020) , p. 7144  
4.
9 p, 1.4 MB Preference by Donkeys and Goats among Five Mediterranean Forest Species : Implications for Reducing Fire Hazard / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Broncano Atencia, María José (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Plaixats i Boixadera, Josefina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rigau, Teresa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Milán Sendra, María José (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baraza Ruíz, Elena (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Miró, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Panadès, Xavier (Museu de la Conca Dellà)
During the second half of the 20th century, European countries experienced an increase in their forest area due to the global change. Consequently, there has been an increase in large forest fires, mainly in the Mediterranean basin, and this has forced the development of several types of prevention programs. [...]
2020 - 10.3390/ani10081302
Animals, Vol. 10 Núm. 8 (2020) , p. 1302  
5.
5 p, 108.4 KB Preliminary results on climate change evidence from coprolites of Myotragus balearicus Bate 1909 (Artiodactyla, Caprinae) / Rivera Sánchez, Leidy (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baraza Ruíz, Elena (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Alcover, Josep Antoni (Institut Mediterrani d'Estudis Avançats) ; Bover, P. (Institut Mediterrani d'Estudis Avançats) ; Martínez, X. (IES La Serreta. Rubí) ; Retuerto, C. (IES La Serreta. Rubí)
Plants may vary their stomata density as a function of environmental factors, such as [CO2], drought and temperature. Under the present atmospheric conditions, it is expected that leaves have different stomata density than they had hundreds or thousands of years ago, due to the rise of CO2 in the atmosphere. [...]
2012
Options Méditerranéennes, Núm. 102 (2012)  
6.
8 p, 980.5 KB Comparación del ramoneo entre la cabra salvaje mallorquina (Capra aegagrus Erxleben, 1777) y la cabra doméstica asilvestrada (Capra hircus L. 1758) en Mallorca / Rivera Sánchez, Leidy (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baraza Ruíz, Elena (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Capó Rodríguez, A. (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Cassinello, Jorge (Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Espanya) ; Burgos-Paz, William (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
El objetivo de este estudio fue comparar el nivel de ramoneo de la cabra salvaje Mallorquina y la cabra doméstica asilvestrada en la sierra Tramuntana de Mallorca durante los periodos de primavera, verano e invierno. [...]
2013
Los Pastos: Nuevos Retos, Nuevas Oportunidades, 2013  
7.
8 p, 1.4 MB Estudio comparativo de los componentes vegetales presentes en heces de herbívoros mediante técnicas microhistológicas y moleculares / Espunya i Prat, Ma. Carme (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rivera Sánchez, Leidy (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
En la última década los avances en el campo de la Biología molecular han permitido el desarrollo de nuevas herramientas, como el DNA barcoding, para la identificación de las especies vegetales presentes en muestras complejas con ADN altamente degradado, como es el caso de las heces de herbívoros. [...]
2014
Pastos y PAC 2014-2020, 2014, p. 255-262  
8.
8 p, 197.6 KB Ramoneo y selección de dieta en la Cabra Salvaje Mallorquina (Capra hircus) / Rivera Sánchez, Leidy (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baraza Ruíz, Elena (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Capó Rodríguez, A. (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
La Cabra Salvaje Mallorquina (Capra hircus) habita en la sierra de Tramuntana, en el norte de Mallorca y representa un importante recurso cinegético en la isla. El objetivo de este trabajo fue determinar el grado de selección de las especies más abundantes del estrato arbustivo en zonas de matorral y pinar. [...]
2014
53 Reunión científica de la Sociedad Española para el Estudio de los Pastos, junio 2014  
9.
8 p, 71.7 KB Efecto de la simulación de ramoneo en parámetros estructurales de tres especies de matorral mallorquín / Broncano-Atienza, M. Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rivera Sánchez, Leidy (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baraza Ruíz, Elena (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Espunya i Prat, Ma. Carme (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
La herviboría por la cabra salvaje mallorquina y la cabra doméstica asilvestrada puede ser uno de los factores que determinen la regresión en que se encuentran las poblaciones de tres especies anteriormente abundantes y actualmente raras del matorral mallorquín: boj balear (Buxus balearica), canadillo (Ephedra fragilis) y enebro rojo (Juniperus oxycedrus). [...]
2015
Pastos y forrajes en el siglo XXI, 2015  
10.
8 p, 43.1 KB Recuperación post-indencio del pinar y matorral mediterráneo mallorquín con presencia de cabras / Capó Rodríguez, A. (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Baraza Ruíz, Elena (Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia) ; Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Se ha realizado un seguimiento del efecto de la herbivoría por cabra doméstica asilvestrada en la regeneración de la vegetación en tres áreas de la Sierra de Tramuntana afectadas por el incendio de 2013 y con diferente densidad de población de cabras. [...]
2015
Pastos y forrajes en el siglo XXI, 2015  

Articles : 20 records found   1 - 10next  jump to record:
Research literature 10 records found  
1.
7 p, 389.2 KB Les herbes conilleres en la alimentació tradicional dels conills de pagès, a la comarca de la Selva / Fàbregas i Comadran, Xavier ; Bartolomé Filella, Jordi
La cria, engreix i venda de conills per a consum propi o per abastament local, als mercats setmanals de la comarca, ha estat una activitat rural tradicional a Catalunya. Es presenta un treball sobre la identificació botànica de les herbes utilitzades en l'alimentació tradicional dels conills de pagès, a la comarca de la Selva.
Se presenta un trabajo sobre la identificación botánica de las hierbas utilizadas en la alimentación tradicional de los conejos de corral, en la comarca de la Selva.

2020 (Memoria digital de la vida rural)
41 documents
2.
117 p, 5.3 MB Estudio de la viabilidad del establecimiento de un banco de proteínas en campo : análisis de la supervivencia de árboles forrajeros en la región de Estelí, Nicaragua / Nicaragua Ambientals (Grup de recerca) ; Benaijes, Miquel ; Tañá, David ; Maneja Zaragoza, Roser, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; Pujantell Albós, Josep Antoni, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; Bartolomé, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; Boada, Martí 1949-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) ; López, Kenny, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències
La finalidad de este estudio es dar respuesta a las necesidades observadas en el sector de la ganadería en Nicaragua y Centroamérica, concretamente en Estelí. La problemática sobre la alimentación del ganado en la época seca ha ido aumentando debido al coste de los piensos y al aumento de este sector en el territorio de Estelí. [...]
2018
Grau en Ciències Ambientals [959]  
3.
99 p, 3.8 MB El silvopastoralismo como herramienta de conservación : ejemplificado con el venado cola blanca en Nicaragua / Garcia Caballero, Alberto ; Barragán Portillo, Bruno ; Querol Carranza, Daniel ; Bartolomé, Jordi, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Boada, Martí, 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències
En el estudio se ha valorado la preferencia del ganado bobino, caprino y ovino además del venado cola blanca (Odocoileus Virginianus) con cuatro especies de árboles forrajeros comunes en trópico centroamericano: carbón (Acacia pennatula), guácimo (Guazuma ulmifolia), madero negro (Gliricidia sepium) y guanacaste (Enterolobium cyclocarpum). [...]
The study has assessed the preference of bovine, goats and ovine cattle, and also whitetail deer (Odocoileus virginianus) livestock with four species of common fodder trees in Central American tropics: carbón (Acacia pennatula), guácimo (Guazuma ulmifolia), madero negro (Gliricidia sepium) and guanacaste (Enterolobium cyclocarpum). [...]

2016
Grau en Ciències Ambientals [959]
3 documents
4.
159 p, 1.1 MB Dieta del rebeco en el pirineo oriental : : efectos del ganado doméstico y de los parásitos / Gálvez Cerón, Arturo Leonel ; Bartolomé, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Serrano Ferron, Emmanuel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments ; Universitat Autònoma de Barcelona. Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge ; Universidade de Aveiro. Unidade vida selvagem
En el campo de la ecología trófica, un tema prioritario es estudiar cómo el solapamiento de dietas conduce a procesos de coexistencia o de competencia. Para conocer cuál es el estado de conocimiento actual sobre esta cuestión, realizamos una revisión bibliográfica en el buscador científico Thomson Reuters Web of Knowledge y en la bibliografía especializada no indexada escrita en castellano. [...]
A cornerstone in the field of trophic ecology is understanding whether diet overlap leads to coexistence or competence. In order to know the current understanding about this, we performed a literature review in both the Thomson Reuters Web of Knowledge and other specific journals written in Spanish. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015  
5.
1 p, 522.9 KB Análisis de n-alcanos para la estimación de la composición de la dieta y el consumo de forraje de herbívoros en pastoreo / Pérez Alquézar, Verónica ; Bartolomé, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
2015
Grau en Biologia Ambiental [813]  
6.
117 p, 8.8 MB Ecología trófica de ungulados en condiciones de insularidad / Rivera Sánchez, Leidy ; Bartolomé, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baraza Ruíz, Elena, dir. (Universitat de les Illes Balears) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Entre los principales impactos y amenazas que sufren hoy las comunidades insulares destacan las bioinvasiones y entre estas sobresalen las de cabras. La mayoría de las islas, reportadas en la literatura, son ecosistemas donde la vegetación evoluciono en ausencia de grandes herbívoros. [...]
Currently the main impacts and threats to island communities include bioinvasions and standing out the goats between them. Most of the islands reported in the literature, are ecosystems where vegetation evolved in absence of large herbivores. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
7.
14 p, 888.5 KB Ramaderia per a la prevenció d'incendis forestals: Revisió bibliogràfica / Secanell Perarnau, Alba ; Bartolomé, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2013
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
2 documents
8.
153 p, 1.7 MB Are mountains leaving agriculture behind? : : the complex dyanmics of agricultural abandonment in the Pyrenees / López i Gelats, Feliu ; Bartolomé, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Tàbara, J. David, 1964-, (Joan David) dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia
El camp europeu està canviant. Les transformacions socioeconòmiques i ambientals que està patint són molt nombroses. L'abandonament de l'agricultura és el més estès d'aquests canvis. De fet, l'abandonament de l'agricultura ha esdevingut la tendència de canvi d'ús i de cobertura del sòl més destacada de les societats industrials, especialment durant la segona meitat del segle XX. [...]
The face of the European countryside is changing. The socioeconomic and environmental transformations that rural areas are undergoing are numerous. Agricultural abandonment is the most widespread of these changes. [...]

Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2011  
9.
9 p, 60.5 KB Estimació de les emissions de metà generades per fermentació entèrica a la ramaderia bovina a Catalunya, com a font de gasos d'efecte hivernacle (GEH) / Montesinos Jiménez, Raúl ; Bartolomé, Jordi, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències
L'emissió de GEH generats per processos relacionats amb l'activitat antropogènica ha provocat que la temperatura mitjana de la Terra augmenti, originant el que es coneix com escalfament global. Les possibles conseqüències negatives per al conjunt de la biosfera han portat a l'adopció d'acords internacionals que obliguen als diferents Estats a realitzar Inventaris Nacionals d'Emissions a l'Atmosfera. [...]
Las emisiones GEH generadas por procesos relacionados con la actividad antropogénica han provocado que la temperatura media de la Tierra aumente, generando lo que se conoce como calentamiento global. [...]
The emission of GEH generated by processes related with the anthropogenic activity has provoked that the average temperature of the Earth increases, originating the fact that we know as global heating. [...]

2009
3 documents
10.
120 p, 9.8 MB Ecologia dels ramats d'oví i cabrum de la Calma (Parc Natural del Montseny) / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Franch Batlle, Joan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
S'han estudiat alguns aspectes de l'ecologia de la ramaderia extensiva d'oví i cabrum a l'altiplà de la Calma (Montseny), de llarga tradició ramadera, on els darrers anys s'ha incrementat en nombre de bestiar. [...]
Se han estudiado algunos aspectos de la ecología de la ganaderia extensiva ovino-caprina en el altiplano de la Calma (Montseny), de larga tradición ganadera, donde en los últimos años la cabaña se ha incrementado. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2008
2 documents

Course materials 67 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
11 p, 128.0 KB Qualitat dels Aliments des de la Granja [43032] / Sala Pallarés, Roser ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; Caja López, Gerardo ; Casals Costa, Ramón ; Milán Sendra, María José ; Paramio Nieto, Maria Teresa ; Piedrafita Arilla, Jesús ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Such Martí, Francesc Xavier ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Calsamiglia Blancafort, Sergio ; Martín Orue, Susana María ; Sola Oriol, David ; Castillejos Velázquez, Lorena ; Llonch Obiols, Pol ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquest mòdul té com a objectiu que els alumnes coneguin les possibles formes de millorar la qualitat dels 1 Aquest mòdul té com a objectiu que els alumnes coneguin les possibles formes de millorar la qualitat dels productes d'origen animal des de la granja. [...]
Este módulo tiene como objetivo que los alumnos conozcan las posibles formas de mejorar la calidad de los 1 Este módulo tiene como objetivo que los alumnos conozcan las posibles formas de mejorar la calidad de los productos de origen animal desde la granja. [...]

2020-21
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents
2.
11 p, 166.0 KB Bases de la Producció i Maneig Animal [103540] / Casals Costa, Ramón ; Albanell Trullas, Elena ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; Ferret Quesada, Alfred ; Gasa Gasó, Josep ; Milán Sendra, María José ; Paramio Nieto, Maria Teresa ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Such Martí, Francesc Xavier ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Calsamiglia Blancafort, Sergio ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de primer curs, de tipus bàsic, on el principal objectiu és introduir als alumnes al mon de la producció i del maneig animal, estudiant els sistemes bàsics de producció d'aliments d'origen animal, i els principals factors (biològics, econòmics, socials, mediambientals, etc. [...]
Se trata de una asignatura de primer curso, de tipo básico, donde el principal objetivo es introducir a los alumnos al mundo de la producción y del manejo animal, estudiando los sistemas básicos de producción de alimentos de origen animal, y los principales factores (biológicos, económicos, sociales, medioambientales, etc . [...]

2020-21
Grau en Veterinària [955]
3 documents
3.
7 p, 112.7 KB Biologia Animal, Vegetal i Cel·lular [103251] / Genescà Garrigosa, Anna ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Bartolomé Filella, Jordi ; Muñoz Muñoz, Francesc ; Constenla Matalobos, Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de primer curs, de caràcter obligatori, que introdueix als estudiants en els fonaments de la Biologia Cel·lular, la Biologia Vegetal i la Biologia Animal. Les lliçons pràctiques de totes tres parts de l'assignatura s'impartiran dins l'assignatura Experimentació al Laboratori. [...]
Se trata de una asignatura de primer curso, de carácter obligatorio, que introduce a los estudiantes en los fundamentos de la Biología Celular, la Biología Vegetal y la Biología Animal. Las sesiones prácticas de las tres partes de la asignatura se impartirán dentro de la asignatura Experimentación en el Laboratorio. [...]

2020-21
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
4.
7 p, 116.0 KB Experimentació al Laboratori [103249] / Bragulat Arara, Maria Rosa ; Abarca Salat, Ma. Lourdes ; Albanell Trullas, Elena ; Cabañes Sáenz, Francisco Javier ; Castellà Espuny, Joaquín ; Castella Gómez, Gemma ; Céspedes Mulero, Francisco ; Ferrer Bermejo, David ; Genescà Garrigosa, Anna ; Bartolomé Filella, Jordi ; Anglada Pons, Teresa ; Granados Toda, Albert ; Lopez Marzo, Adaris Maria ; Melero, Yolanda ; García-Antón Aviñó, Jordi ; Ortuño Romero, Ana Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
CONTEXTUALITZACIÓ I OBJECTIUS FORMATIUS DE L'ASSIGNATURA Es tracta d'una assignatura de primer curs, de caràcter bàsic i pràctic. En aquesta assignatura l'estudiant haurà d'adquirir les habilitats que li han de permetre aplicar les tècniques i mètodes bàsics de diferents matèries. [...]
CONTEXTUALIZACIÓN Y OBJETIVOS FORMATIVOS DE LA ASIGNATURA Se trata de una asignatura de primer curso, de carácter básico y práctico. En esta asignatura el estudiante deberá adquirir las habilidades que le permitirán aplicar las técnicas y métodos básicos de diferentes materias. [...]

2020-21
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
5.
5 p, 106.0 KB Producció Ramadera i Agrícola Ecològica [102667] / Bartolomé Filella, Jordi ; Castellà Espuny, Joaquín ; Rigau Mas, Teresa ; Such Martí, Francesc Xavier ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
- Conèixer els fonaments i pràctica de la producció agrícola i ramadera ecològiques i la seva importància ambiental, econòmica i social. - Capacitar als alumnes de Veterinària del paper que poden assumir en el món de la producció ecològica - Conèixer la legislació i comercialització dels productes agraris ecològics i els procediments de certificació a Catalunya i a la Unió Europea. [...]
- Conocer los fundamentos y práctica de la producción agrícola y ganadera ecológicas y su importancia ambiental, económica y social. - Capacitar a los alumnos de Veterinaria del papel que pueden asumir en el mundo de la producción ecológica - Conocer la legislación y comercialización de los productos agrarios ecológicos y los procedimientos de certificación en Cataluña y en la Unión Europea. [...]

2020-21
Grau en Veterinària [955]
3 documents
6.
6 p, 109.8 KB Agronomia i Economia Agrària [102628] / Albanell Trullas, Elena ; Milán Sendra, María José ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Graupera García, Antoni ; Bartolomé Filella, Jordi ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura obligatòria de primer curs, que desenvolupa tant els aspectes científics i tècnics que l'home utilitza per a millorar el rendiment i la qualitat dels aliments d'origen vegetal emprats en l'alimentació animal, com comprendre els mecanismes que incideixen en la formació de preus, el funcionament dels mercats i la comercialització de productes agropecuaris. [...]
Se trata de una asignatura obligatoria de primer curso, que desarrolla tanto los aspectos científicos y técnicos que el hombre utiliza para mejorar el rendimiento y la calidad de los alimentos de origen vegetal empleados en la alimentación animal, como comprender los mecanismos que inciden en la formación de precios, el funcionamiento de los mercados y la comercialización de productos agropecuarios. [...]

2020-21
Grau en Veterinària [955]
3 documents
7.
7 p, 112.4 KB Producció Animal Integrada I [102625] / Calsamiglia Blancafort, Sergio ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; Casals Costa, Ramón ; Gasa Gasó, Josep ; Such Martí, Francesc Xavier ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Pares Casanova, Ricard ; Castillejos Velázquez, Lorena ; Salama, Ahmed ; Llonch Obiols, Pol ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Els objectius de Producció Animal Integrada 1 són: Donar a conèixer quins són els factors productius que més afecten la producció i la qualitat de la carn, llet i ous Els objectius formatius de la Producció Animal Integrada 1 són: Conèixer els factors clau que marquen, ara i en el futur, la producció de carn, llet i ous 1 Conèixer els factors clau que marquen, ara i en el futur, la producció de carn, llet i ous Conèixer els factor productius que afecten la producció i la qualitat de la carn, llet i els ous Conèixer els índex tècnics de referència i identificar punts crítics del procés de producció Aquesta assignatura participa en la Prova Pilot de Docència en Anglès que es duu a terme en tercer curs del grau de Veterinària, que té per objectiu fomentar la utilització d'aquesta llengua per part dels estudiants, d'acord amb la competència transversal CT8 (Demostrar coneixements d'anglès per a comunicar-se de forma oral i escrita en contexts acadèmics i professionals).
Los objetivos de Producción Animal Integrada 1 son: Dar a conocer cuáles son los factores productivos que más afectan a la producción y la calidad de la carne, leche y huevos Los objetivos formativos de la Producción Animal Integrada 1 son: 1 Conocer los factores clave que marcan, ahora y en el futuro, la producción de carne, leche y huevos Conocer los factores productivos que afectan la producción y la calidad de la carne, leche y huevos Conocer los índices técnicos de referencia e identificar puntos críticos del proceso de producción Esta asignatura participa en la Prueba Piloto de Docencia en Inglés que se lleva a cabo en tercer curso del grado de Veterinaria, que tiene por objetivo fomentar la utilización de esta lengua por parte de los estudiantes, de acuerdo con la competencia transversal CT8 (Demostrar conocimientos de inglés para comunicarse de forma oral y escrita en contextos académicos y profesionales).

2020-21
Grau en Veterinària [955]
3 documents
8.
6 p, 109.0 KB Producció Animal Integrada II [102624] / Calsamiglia Blancafort, Sergio ; Albanell Trullas, Elena ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; Casals Costa, Ramón ; Gasa Gasó, Josep ; Manteca Vilanova, Xavier ; Graupera García, Antoni ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Martín Orue, Susana María ; Pares Casanova, Ricard ; Castillejos Velázquez, Lorena ; Llonch Obiols, Pol ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Els objectius formatius de la Producció Animal Integrada II són: Conèixer els factors clau que marquen, ara i en el futur, la producció de llet, carn i ous. Conèixer el sector de la producció de llet, carn i dels ous, així com la seva localització. [...]
Los objetivos formativos de la Producción Animal Integrada II son: • Conocer los factores clave que marcan, ahora y en el futuro, la producción de leche, carne y huevos. • Conocer el sector de la producción de leche, carne y los huevos, así como su localización. [...]

2020-21
Grau en Veterinària [955]
3 documents
9.
11 p, 161.7 KB Bases de la Producció i Maneig Animal [103540] / Casals Costa, Ramón ; Albanell Trullas, Elena ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; Ferret Quesada, Alfred ; Gasa Gasó, Josep ; Milán Sendra, María José ; Paramio Nieto, Maria Teresa ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Such Martí, Francesc Xavier ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Calsamiglia Blancafort, Sergio ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de primer curs, de tipus bàsic, on el principal objectiu és introduir als alumnes al mon de la producció i del maneig animal, estudiant els sistemes bàsics de producció d'aliments d'origen animal, i els principals factors (biològics, econòmics, socials, mediambientals, etc. [...]
Se trata de una asignatura de primer curso, de tipo básico, donde el principal objetivo es introducir a los alumnos al mundo de la producción y del manejo animal, estudiando los sistemas básicos de producción de alimentos de origen animal, y los principales factores (biológicos, económicos, sociales, medioambientales, etc . [...]

2019-20
Grau en Veterinària [955]
3 documents
10.
7 p, 112.1 KB Biologia Animal, Vegetal i Cel·lular [103251] / Genescà Garrigosa, Anna ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Bartolomé Filella, Jordi ; Muñoz Muñoz, Francesc ; Constenla Matalobos, Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de primer curs, de caràcter obligatori, que introdueix als estudiants en els fonaments de la Biologia Cel·lular, la Biologia Vegetal i la Biologia Animal. Les lliçons pràctiques de totes tres parts de l'assignatura s'impartiran dins l'assignatura Experimentació al Laboratori. [...]
Se trata de una asignatura de primer curso, de carácter obligatorio, que introduce a los estudiantes en los fundamentos de la Biología Celular, la Biología Vegetal y la Biología Animal. Las sesiones prácticas de las tres partes de la asignatura se impartirán dentro de la asignatura Experimentación en el Laboratorio. [...]

2019-20
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents

Course materials : 67 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Graphic and multimedia documents 396 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
2048x1536, 948.4 KB Acer campestre / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
4 documents
2.
2048x1536, 613.6 KB Acer monspessulanum / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
3 documents
3.
2048x1536, 664.3 KB Achillea millefolium / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
5 documents
4.
1024x768, 328.5 KB Aegilops geniculata / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
5 documents
5.
1024x768, 500.5 KB Agrimonia eupatoria / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
3 documents
6.
1024x768, 383.8 KB Agrostis capillaris / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
6 documents
7.
2048x1536, 722.1 KB Agrostis spp / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
4 documents
8.
1024x819, 499.6 KB Alchemilla spp / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
4 documents
9.
2048x1536, 820.8 KB Alnus glutinosa / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
4 documents
10.
1024x768, 367.3 KB Alyssum alyssoides / Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R)) ; López Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca en Remugants (G2R))
2020 (Atles d'epidermis)
3 documents

Graphic and multimedia documents : 396 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Personal and institutional archives 1 records found  
1.
7 p, 389.2 KB Les herbes conilleres en la alimentació tradicional dels conills de pagès, a la comarca de la Selva / Fàbregas i Comadran, Xavier ; Bartolomé Filella, Jordi
La cria, engreix i venda de conills per a consum propi o per abastament local, als mercats setmanals de la comarca, ha estat una activitat rural tradicional a Catalunya. Es presenta un treball sobre la identificació botànica de les herbes utilitzades en l'alimentació tradicional dels conills de pagès, a la comarca de la Selva.
Se presenta un trabajo sobre la identificación botánica de las hierbas utilizadas en la alimentación tradicional de los conejos de corral, en la comarca de la Selva.

2020 (Memoria digital de la vida rural)
41 documents

See also: similar author names
3 Bartolome, J.
1 Bartolome, Javier
458 Bartolome, Jordi
3 Bartolomé, J.
8 Bartolomé, Jordi,
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.