Resultados globales: 8 registros encontrados en 0.02 segundos.
Artículos, Encontrados 7 registros
Documentos de investigación, Encontrados 1 registros
Artículos Encontrados 7 registros  
1.
10 p, 1010.2 KB A functional virgin olive oil enriched with olive oil and thyme phenolic compounds improves the expression of cholesterol efflux-related genes : A randomized, crossover, controlled trial / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Arranz, Sara (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Carrión, Sílvia (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Subirana, Isaac (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Muñoz Aguayo, Daniel (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Blanchart, Gemma (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Kool, Marjon (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona)) ; Motilva, María José (Instituto de Ciencias de la Vid y el Vino) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida) ; Fernández-Castillejo, Sara (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Pedret, Anna (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Estruch, Ramón (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ; Covas Planells, Maria Isabel (NUPROAS HB) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Hernáez, Álvaro (CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN)) ; Castañer, Olga (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Universitat Autònoma de Barcelona
The consumption of antioxidant-rich foods such as virgin olive oil (VOO) promotes high-density lipoprotein (HDL) anti-atherogenic capacities. Intake of functional VOOs (enriched with olive/thyme phenolic compounds (PCs)) also improves HDL functions, but the gene expression changes behind these benefits are not fully understood. [...]
2019 - 10.3390/nu11081732
Nutrients, Vol. 11 Núm. 8 (2019) , p. 1732  
2.
10 p, 273.1 KB Virgin Olive Oil Phenolic Compounds Modulate the HDL Lipidome in Hypercholesterolaemic Subjects : A Lipidomic Analysis of the VOHF Study / Fernández-Castillejo, Sara (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Pedret, Anna (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Catalán, Úrsula (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Valls, Rosa Maria (Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia) ; Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària) ; Castañer, Olga (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Macià, Alba (Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària) ; Fitó, Montse (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Motilva, Maria José (Universidad de La Rioja. Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino) ; Covas Planells, Maria Isabel (NUPROAS Handelsbolag (NUPROAS HB)) ; Giera, Martin (Center for Proteomics and Metabolomics. Leiden University Medical Center) ; Remaley, Alan T. (Lipoprotein Metabolism Section Cardio-Pulmonary Branch National Heart. Lung and Blood Institute National Institutes of Health) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona))
Scope: The lipidomic analysis of high-density lipoprotein (HDL) could be useful to identify new biomarkers of HDL function. Methods and results: A randomized, controlled, double-blind, crossover trial (33 hypercholesterolaemic subjects) is performed with a control virgin olive oil (VOO), VOO enriched with its own phenolic compounds (FVOO), or VOO enriched with additional phenolic compounds from thyme (FVOOT) for 3 weeks. [...]
2021 - 10.1002/mnfr.202001192
Molecular Nutrition and Food Research, Vol. 65 Núm. 9 (may 2021) , p. 2001192  
3.
16 p, 1.4 MB Impact of Phenol-Enriched Olive Oils on Serum Metabonome and Its Relationship with Cardiometabolic Parameters : A Randomized, Double-Blind, Cross-Over, Controlled Trial / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Swann, Jonathan Richard (University of Southampton. School of Human Development and Health) ; Rowland, Ian (University of Reading. Hugh Sinclair Human Nutrition Group) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d'Aliments) ; Subirana, Isaac (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Catalán, Úrsula (Universitat Rovira i Virgili) ; Motilva, Maria-José (Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d'Aliments) ; Solà, Rosa (Universitat Rovira i Virgili) ; Covas Planells, Maria Isabel (NuProas Handesbolag, Sweden) ; Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Mayneris-Perxachs, Jordi (Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta)
Phenol-rich foods consumption such as virgin olive oil (VOO) has been shown to have beneficial effects on cardiovascular diseases. The broader biochemical impact of VOO and phenol-enriched OOs remains, however, unclear. [...]
2022 - 10.3390/antiox11101964
Antioxidants, Vol. 11 Núm. 10 (2022) , p. 1964  
4.
18 p, 1.9 MB Trimethylamine N -Oxide : A Link among Diet, Gut Microbiota, Gene Regulation of Liver and Intestine Cholesterol Homeostasis and HDL Function / Canyelles, Marina (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Tondo, Mireia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Cedó, Lídia (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Farràs Mañé, Marta (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Recent evidence, including massive gene-expression analysis and a wide-variety of other multi-omics approaches, demonstrates an interplay between gut microbiota and the regulation of plasma lipids. Gut microbial metabolism of choline and -carnitine results in the formation of trimethylamine (TMA) and concomitant conversion into trimethylamine- N -oxide (TMAO) by liver flavin monooxygenase 3 (FMO3). [...]
2018 - 10.3390/ijms19103228
International journal of molecular sciences, Vol. 19 (october 2018)  
5.
14 p, 1.1 MB Phenol-Enriched Virgin Olive Oil Promotes Macrophage-Specific Reverse Cholesterol Transport In Vivo / Cedó, Lídia (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Fernández-Castillejo, Sara (Fundació EURECAT-Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, Reus) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida) ; Metso, Jari (Minerva Foundation Institute for Medical Research and National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland) ; Santos, David (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Muñoz-Aguayo, Daniel (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Rivas-Urbina, Andrea (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Tondo, Mireia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Méndez Lara, Karen Alejandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Farràs Mañé, Marta (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Jauhiainen, Matti (Minerva Foundation Institute for Medical Research and National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland) ; Motilva, Maria-José (Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino) ; Fitó, Montserrat (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona)) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
The intake of olive oil (OO) enriched with phenolic compounds (PCs) promotes ex vivo HDL-mediated macrophage cholesterol efflux in humans. We aimed to determine the effects of PC-enriched virgin OO on reverse cholesterol transport (RevCT) from macrophages to feces in vivo. [...]
2020 - 10.3390/biomedicines8080266
Biomedicines, Vol. 8 (august 2020)  
6.
26 p, 568.6 KB Effects of virgin olive oil and phenol-enriched virgin olive oils on lipoprotein atherogenicity / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Canyelles, Marina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Fitó, Montserrat (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
The atherogenicity of low-density lipoprotein (LDL) and triglyceride-rich lipoproteins (TRLs) may be more significant than LDL cholesterol levels. Clinical trials which have led to increased high-density lipoprotein (HDL) cholesterol have not always seen reductions in cardiovascular disease (CVD). [...]
2020 - 10.3390/nu12030601
Nutrients, Vol. 12, issue 3 (March 2020) , art. 601  
7.
28 p, 651.3 KB Modulation of the Gut Microbiota by Olive Oil Phenolic Compounds: Implications for Lipid Metabolism, Immune System, and Obesity / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Portune, Kevin (Parque Tecnológico de Bizkaia. AZTI, Food Research, Basque Research and Technology Alliance (BRTA)) ; Arranz, Sara (Parque Tecnológico de Bizkaia. AZTI, Food Research, Basque Research and Technology Alliance (BRTA)) ; Frost, Gary (Imperial College London. Department of Metabolism, Digestion and Reproduction) ; Tondo, Mireia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Blanco Vaca, Francisco (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Martinez Gili, Laura (Imperial College London. Department of Metabolism, Digestion and Reproduction) ; Universitat Autònoma de Barcelona
There is extensive information of the beneficial effects of virgin olive oil (VOO), especially on cardiovascular diseases. Some VOO healthy properties have been attributed to their phenolic-compounds (PCs). [...]
2020 - 10.3390/nu12082200
Nutrients, Vol. 12 Núm. 8 (2020) , p. 2200  

Documentos de investigación Encontrados 1 registros  
1.
146 p, 7.3 MB Effects of phenol-enriched olive oils on HDL and endothelial functions in cardiovascular risk individuals / Farràs Mañé, Marta ; Fitó Colomer, Montserrat, dir. (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular
La dislipèmia i la hipertensió són factors clàssics de risc cardiovascular, relacionats amb el desenvolupament de l'arteriosclerosi. Donat a què el colesterol de la lipoproteïna d'alta densitat (HDL) ha estat inversament relacionat a l'aterogènesi, les teràpies han estat focalitzades en incrementar el colesterol HDL. [...]
Dyslipidemia and hypertension are the classical risk factors of cardiovascular diseases related to atherosclerosis development. Due to the fact that high-density lipoprotein (HDL) cholesterol has been inversely related to atherogenesis, therapies have focused on increasing HDL-cholesterol. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
2 documentos

Vea también: autores con nombres similares
2 Farràs, M.
3 Farràs, Mercè
¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.