Resultados globales: 115 registros encontrados en 0.02 segundos.
Artículos, Encontrados 37 registros
Libros y colecciones, Encontrados 1 registros
Documentos de investigación, Encontrados 13 registros
Materiales académicos, Encontrados 63 registros
Fondos personales e institucionales, Encontrados 1 registros
Artículos Encontrados 37 registros  1 - 10siguientefinal  ir al registro:
1.
16 p, 1.4 MB Identifying miRNA-mRNA regulatory networks on extreme n-6/n-3 polyunsaturated fatty acid ratio expression profiles in porcine skeletal muscle / Manaig, Yron Joseph (Università degli Studi di Milano. Department of Veterinary Medicine and Animal Sciences) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Esteve-Codina, Anna (Centre de Regulació Genòmica) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre for Palaeogenetics) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Omega-3 (n-3) and omega-6 (n-6) polyunsaturated fatty acids (PUFAs) are essential fatty acids with antagonistic inflammatory functions that play vital roles in metabolic health and immune response. Current commercial swine diets tend to over-supplement with n-6 PUFAs, which may increase the likelihood of developing inflammatory diseases and affect the overall well-being of the animals. [...]
2023 - 10.1371/journal.pone.0283231
PloS one, Vol. 18 (may 2023)  
2.
6 p, 524.1 KB A growth hormone-based phylogenetic analysis of euteleostean fishes including a representative species of the Atheriniformes Order, Odontesthes argentinensis / Marins, L.F. (Universidade Federal Rio Grande. Departamento de Quimica) ; Levy, J.A. (Universidade Federal Rio Grande. Departamento de Quimica) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The GH (growth hormone) cDNA sequence of the marine silverside fish Odontesthes argentinensis was obtained using the RACE protocol (Rapid Amplification of cDNA Ends). The marine silverside GH cDNA sequence is 928 nucleotides long and was found to encode a polypeptide of 204 amino acids, including a signal peptide of 17 amino acids. [...]
2003 - 10.1590/S1415-47572003000300013
Genetics and Molecular Biology, Vol. 26 Núm. 3 (september 2003) , p. 295-300  
3.
4 p, 185.6 KB Real-time quantitative PCR-based system for determining transgene copy number in transgenic animals / Ballester Devis, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ibáñez, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
In this paper, we describe a rapid and accurate real-time quantitative PCR-based system to determine transgene copy number in transgenic animals. We used the 2 method to analyze different transgenic lines without the requirement of a control sample previously determined by Southern blot analysis. [...]
2004 - 10.2144/04374st06
BioTechniques, Vol. 37 Núm. 4 (october 2004) , p. 610-613  
4.
12 p, 3.2 MB Global analysis of the association between pig muscle fatty acid composition and gene expression using RNA-Seq / Valdés-Hernández, Jesús (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Passols, Magí (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Sebastià, Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Crespo-Piazuelo, Daniel (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Esteve-Codina, Anna (Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)) ; Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Fatty acids (FAs) play an essential role as mediators of cell signaling and signal transduction, affecting metabolic homeostasis and determining meat quality in pigs. However, FAs are transformed by the action of several genes, such as those encoding desaturases and elongases of FAs in lipogenic tissues. [...]
2023 - 10.1038/s41598-022-27016-x
Scientific reports, Vol. 13 (january 2023)  
5.
18 p, 4.9 MB Understanding host-microbiota interactions in the commercial piglet around weaning / Saladrigas-García, Mireia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; D'angelo, Matilde (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Ko, Heng-Lun (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Nolis Fañanas, Pau (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Ressonància Magnètica Nuclear) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Llonch, Pol (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín Orúe, Susana M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Weaning is a critical period in the life of pigs with repercussions on their health and welfare and on the economy of the swine industry. This study aimed to assess the effect of the commercial early weaning on gut microbiota, intestinal gene expression and serum metabolomic response via an integrated-omic approach combining 16S rRNA gene sequencing, the OpenArray gene expression technology and 1 H-NMR spectroscopy. [...]
2021 - 10.1038/s41598-021-02754-6
Scientific reports, Vol. 11 (december 2021)  
6.
18 p, 729.3 KB Low n-6/n-3 Gestation and Lactation Diets Influence Early Performance, Muscle and Adipose Polyunsaturated Fatty Acid Content and Deposition, and Relative Abundance of Proteins in Suckling Piglets / Manaig, Yron Joseph (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Sandrini, Silvia (Università degli Studi di Milano. Department of Veterinary Medicine and Animal Sciences) ; Panseri, Sara (Università degli Studi di Milano. Department of Veterinary Medicine and Animal Sciences) ; Tedeschi, Gabriella (Università degli Studi di Milano. CRC Innovation for Well-Being and Environment) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sánchez Bonastre, Armando (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Savoini, Giovanni (Università degli Studi di Milano. Department of Veterinary Medicine and Animal Sciences) ; Agazzi, Alessandro (Università degli Studi di Milano. Department of Veterinary Medicine and Animal Sciences)
Elevated omega-6 (n-6) and omega-3 (n-3) polyunsaturated fatty acids (PUFAs) ratios in swine diets can potentially impose a higher risk of inflammatory and metabolic diseases in swine. A low ratio between the two omega PUFAs has beneficial effects on sows' and piglets' production performance and immunity status. [...]
2022 - 10.3390/molecules27092925
Molecules, Vol. 27, Issue 9 (May 2022) , art. 2925  
7.
1 p, 663.0 KB Author Correction : Expression-based GWAS identifies variants, gene interactions and key regulators affecting intramuscular fatty acid content and composition in porcine meat / Puig-Oliveras, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Castelló Farré, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal) ; Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ballester Devis, Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
2022 - 10.1038/s41598-022-08878-7
Scientific reports, Vol. 12 (March 2022) , art. 4902  
8.
7 p, 201.6 KB Phytogenic Compounds Supplemented to Gestating Hyperprolific Sows Affects the Gut Health-Related Gene Expression and Histological Responses in Neonate Piglets / Reyes-Camacho, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Nutrició, Maneig i Benestar Animal) ; Vinyeta, Ester (Delacon Biotechnik) ; Aumiller, Tobias (Delacon Biotechnik) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Folch, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Van der Klis, Jan Dirk (Delacon Biotechnik) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Nutrició, Maneig i Benestar Animal)
This research aims to determine whether a specific blend of phytogenic compounds (BPC) supplemented in gestating hyperprolific sow diets can promote prenatal maternal effects in terms of piglet gut function and morphology. [...]
2021 - 10.3389/fvets.2021.639719
Frontiers in Veterinary Science, Vol. 8 (june 2021)  
9.
14 p, 2.1 MB Transversal gene expression panel to evaluate intestinal health in broiler chickens in different challenging conditions / Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Abdelli, Nedra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Noce, Antonia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Farré, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, D. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martin Venegas, R. (Universitat de Barcelona) ; Forouzandeh, Asal (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; González Solé, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
There is a high interest on gut health in poultry with special focus on consequences of the intestinal diseases, such as coccidiosis and C. perfringens -induced necrotic enteritis (NE). We developed a custom gene expression panel, which could provide a snapshot of gene expression variation under challenging conditions. [...]
2021 - 10.1038/s41598-021-85872-5
Scientific reports, Vol. 11 (March 2021) , art. 6315  
10.
13 p, 1.6 MB Early socialization and environmental enrichment of lactating piglets affects the caecal microbiota and metabolomic response after weaning / Saladrigas-García, Mireia (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; D'angelo, Matilde (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Ko, Heng-Lun (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Traserra Call, Sara (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Nolis Fañanas, Pau (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Ressonància Magnètica Nuclear) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; Folch, Josep M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Vergara, Patri (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia) ; Llonch, Pol (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Martín Orúe, Susana M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The aim of this study was to determine the possible impact of early socialization and an enriched neonatal environment to improve adaptation of piglets to weaning. We hypothesized that changes in the microbiota colonization process and in their metabolic response and intestinal functionality could help the animals face weaning stress. [...]
2021 - 10.1038/s41598-021-85460-7
Scientific reports, Vol. 11 (march 2021)  

Artículos : Encontrados 37 registros   1 - 10siguientefinal  ir al registro:
Libros y colecciones Encontrados 1 registros  
1.
147 p, 46.3 MB El Pintor Martí i Alsina : els precedents artístics, l'home i l'artista, l'obra / Folch i Torres, Josep M.
Barcelona : Editorial Catalana, 1920 (Biblioteca Digital d'Història de l'Art Hispànic)  

Documentos de investigación Encontrados 13 registros  1 - 10siguiente  ir al registro:
1.
240 p, 4.0 MB Omics approaches for omega-6/omega-3 polyunsaturated fatty acid ratio in pigs / Manaig, Yron Joseph ; Sánchez Bonastre, Armando, dir. ; Savoini, Giovanni, dir. ; Folch Albareda, Josep Maria, dir.
En general, la qualitat de la carn està fortament influenciada per la composició dels àcids grassos (AG) i el greix intramuscular, que depèn en gran mesura de la ingesta de greix a la dieta dels porcs, però també està influenciada per variants genètiques . [...]
En general, la calidad de la carne está fuertemente influenciada por la composición de los ácidos grasos (AG) y la grasa intramuscular, que depende en gran medida de la ingesta de grasa en la dieta de los cerdos, pero también esta influenciada por variantes genéticas. [...]
In general, meat quality is heavily influenced by fatty acid (FA) composition and intramuscular fat, which is mostly dependent on the dietary fat intake of pigs, but it is also affected by genetic variants. [...]

2022  
2.
268 p, 6.4 MB Functional analysis of candidate genes for meat quality traits and muscle transcriptomics in pigs / Criado Mesas, Lourdes ; Folch, Josep M., dir.
Avui dia el consum mundial de carn està creixent, sent la carn de porc una de les més consumides. La millora de la qualitat de la carn està subjecta als requisits del consumidor per productes carnis més saludables i saborosos. [...]
Hoy en día el consumo mundial de carne está creciendo, siendo la carne de cerdo una de las más consumidas. La mejora de la calidad de la carne está sujeta a los requisitos del consumidor por productos cárnicos más saludables y sabrosos. [...]
Nowadays, global meat consumption is rising, being pork one of the most consumed meats. The improvement of meat quality is subjected to consumer preferences for healthier and tastier meat products. Fatty acid composition and intramuscular fat are important factors determining meat quality traits, although a complex network of processes and pathways are involved. [...]

2020  
3.
342 p, 5.7 MB Genomic analysis of fatty acid composition and gut microbiota in pigs / Crespo-Piazuelo, Daniel ; Folch, Josep M., dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La carne de cerdo es una de las carnes más consumidas en el mundo, cuyo valor se ve afectado por su calidad y las preferencias del consumidor. La composición de los ácidos grasos (AGs) en músculo y tejido adiposo modifica la calidad de la carne. [...]
Pork is one of the most consumed meats worldwide and it is subjected to consumer's preferences. Meat quality is affected by fatty acid (FA) composition in muscle and adipose tissues. Gut microbiota composition can also affect meat quality through the production of metabolites such as short-chain fatty acids. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
4.
262 p, 5.7 MB Genomic and functional genomic analysis of fatty acid composition in swine / Revilla Sánchez, Manuel ; Folch, Josep M., dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments ; Centre de Recerca en Agrigenòmica
El cerdo es una de las principales fuentes de carne consumida por el hombre y las preferencias de los consumidores hacia productos de alta calidad han aumentado durante los últimos años. Por lo tanto, conocer los mecanismos moleculares que afectan a la producción y a la calidad de esta carne ayudaría a la selección de estos caracteres. [...]
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2017.  
5.
117 p, 6.6 MB Genetic dissection of growth and meat quality traits in pigs / Puig-Oliveras, Anna ; Folch, Josep M., dir. ; Ballester Devis, Maria, dir. ; Centre de Recerca en Agrigenòmica ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La carne de cerdo es la más consumida mundialmente. Los programas de mejora animal se han centrado en realizar una producción sostenible y eficiente mejorando tanto los caracteres de reproducción, como de crecimiento y calidad de la carne. [...]
Pork is the most consumed meat worldwide. The breeding programs have been working towards a sustainable pig production improving reproduction traits, growth and meat quality traits. The genetic basis determining these complex and economically important production traits remains elusive not being fully understood. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015
2 documentos
6.
213 p, 1.6 MB Characterization of the Iberian pig genome and transcriptome using high throughput sequencing / Esteve-Codina, Anna ; Perez-Enciso, Miguel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Folch, Josep M., dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
En aquesta tesis, hem estudiat els patrons de variabilidad nucleotídica del genoma del porc per entendre millor quines forces evolutives l'han afectat. El porc domèstic és una espècie domèstica que presenta una gran variabilitat fenotípica arrel del procés de domesticació i de la formació de races moderna. [...]
[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
7.
243 p, 10.2 MB Functional genomics and candidate genes for meat quality traits in pigs / Corominas Galbany, Jordi ; Folch, Josep M., dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ballester Devis, Maria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El cerdo es la especie doméstica más importante económicamente, no solo por ser la principal fuente de carne en la dieta humana, sino también por su papel como modelo animal para la investigación biomédica. [...]
Pig is one of the most economically important domestic species, since they have been extensively used not only as the major human meat source, but also for biomedical research. A good understanding of the molecular mechanisms affecting meat quality traits in pigs is essential for obtaining meat with a fatty acids profile more in line with public health recommendations without affecting the production yield. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
8.
182 p, 3.0 MB Dissecting the Genetic Basis of Pig Intramuscular Fatty Acid Composition / Ramayo-Caldas, Yuliaxis ; Folch, Josep M., dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Perez-Enciso, Miguel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El cerdo (Sus scrofa domestica) constituye una de las principales fuentes de carne para la humanidad, y es también un excelente modelo animal para el estudio de enfermedades metabólicas en humanos. [...]
Pigs (Sus scrofa) are relevance to humans, both as a source of food and as an animal model for scientific progress. Technological, nutritional and organoleptic properties of pork meat quality are highly dependent on lipid content and fatty acid (FA) composition. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013  
9.
7 p, 41.1 KB Symbol and logo of Barcelona'92 Olympic Games / Trias i Folch, Josep M. ; Centre d'Estudis Olímpics
This text has been published in the book Jocs Olímpics, comunicació i intercanvis culturals: l'experiència dels últims quatre Jocs Olímpics d'estiu, gathering the communications presented in the international Symposium that was celebrated in Barcelona from 3 to 5 april of 1991.
Este texto ha sido publicado en el libro Jocs Olímpics, comunicació i intercanvis culturals: l'experiència dels últims quatre Jocs Olímpics d'estiu, que recoge las ponencias presentadas Simposio internacional celebrado en Barcelona del 3 al 5 de abril de 1991.
Aquest text ha estat publicat al llibre Jocs Olímpics, comunicació i intercanvis culturals: l'experiència dels últims quatre Jocs Olímpics d'estiu, que recull les ponències presentades al Simposi internacional celebrat a Barcelona del 3 al 5 d'abril de 1991.

Centre d'Estudis Olímpics, UAB 2005 (Olimpisme i esport: working papers del CEO-UAB ; 82)  
10.
21 p, 102.6 KB Símbolo y logotipo de los Juegos Olímpicos de Barcelona'92 / Trias i Folch, Josep M. ; Centre d'Estudis Olímpics
Este texto ha sido publicado en el libro Jocs Olímpics, comunicació i intercanvis culturals: l'experiència dels últims quatre Jocs Olímpics d'estiu, que recoge las ponencias presentadas Simposio internacional celebrado en Barcelona del 3 al 5 de abril de 1991.
Aquest text ha estat publicat al llibre Jocs Olímpics, comunicació i intercanvis culturals: l'experiència dels últims quatre Jocs Olímpics d'estiu, que recull les ponències presentades al Simposi internacional celebrat a Barcelona del 3 al 5 d'abril de 1991.
This text has been published in the book Jocs Olímpics, comunicació i intercanvis culturals: l'experiència dels últims quatre Jocs Olímpics d'estiu, gathering the communications presented in the international Symposium that was celebrated in Barcelona from 3 to 5 april of 1991.

Centre d'Estudis Olímpics, UAB 2005 (Olimpisme i esport: working papers del CEO-UAB ; 82)  

Documentos de investigación : Encontrados 13 registros   1 - 10siguiente  ir al registro:
Materiales académicos Encontrados 63 registros  1 - 10siguientefinal  ir al registro:
1.
6 p, 109.4 KB Laboratori Integrat [102612] / Gomez Trias, Nestor ; Ariño Carmona, Joaquín ; Folch Albareda, Josep Maria ; Genescà, Anna ; Casamayor Gracia, Antonio ; Amills i Eras, Marcel ; Sole Canal, Mireia ; Anglada Pons, Teresa ; Massafret Surinyach, Ot ; Barcia, Carlos ; Zurera Egea, Coral ; Rodriguez Muñoz, Marina ; Alonso Alonso, Sandra ; Noce, Antonia ; Duro Sanchez, Santiago ; Andreu Cortés, Sandra ; Ballester Devis, Maria ; Ribas Cabezas, Laia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Els objectius de l'assignatura se centren en l'adquisició de competències en el marc de la formació pràctica de l'alumnat: la seva iniciació al treball pràctic de laboratori i la seva familiarització amb les tècniques més utilitzades en els camps de la Bioquímica, la Biologia Molecular i la Biologia Cel·lular. [...]
The objectives of the subject are focused on the acquisition of competencies in the framework of the student's practical training: his introduction to practical laboratory work and his familiarization with the most used techniques in the fields of Biochemistry, Molecular Biology, and Cell Biology. [...]
Los objetivos de la asignatura se centran en la adquisición de competencias en el marco de la formación práctica del alumnado: su iniciación al trabajo práctico de laboratorio y su familiarización con las técnicas más utilizadas en los campos de la Bioquímica y la Biología Molecular y la Biología Celular. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documentos
2.
6 p, 108.9 KB Agrogenòmica [105782] / Amills i Eras, Marcel ; Folch Albareda, Josep Maria ; Poschenrieder Wiens, Carlota ; Busoms, Silvia ; Casellas Vidal, Joaquim ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
1 OBJECTIUS La indústria agroalimentària és la principal activitat de la indústria manufacturera europea, amb un valor aproximat de 954. 000 milions d'euros i un total de 310. 000 empreses que proporcionen servei a 500 milions de clients. [...]
The agri-food industry is the main activity of the European manufacturing industry, with an approximate value of 954,000 million euros and a total of 310,000 companies that provide service to 500 million customers. [...]
La industria agroalimentaria es la principal actividad de la industria manufacturera europea, con un valor aproximado de 954. 000 millones de euros y un total de 310. 000 empresas que proporcionan servicio a 500 millones de clientes. [...]

2023-24
Grau en Biologia Ambiental [813]
3 documentos
3.
5 p, 109.2 KB Genètica [102674] / Folch Albareda, Josep Maria ; Amills i Eras, Marcel ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segón curs del grau de Veterinària, de caràcter bàsic i en la que l'estudiant haurà d'adquirir els coneixements teòrics i pràctics que li permetin entendre l'organització i estructura del genoma en procariotes i eucariotes, els mecanismes d'expressió gènica i la seva regulació a nivell transcripcional i post-transcripcional, així com conèixer les diferents fonts de variació genètica, des de les mutacions nucleotídiques puntuals fins a les reordenacions cromosòmiques, i el seu impacte sobre diversos fenotipus d'interès veterinari. [...]
It is a subject of the second year of the Veterinary degree of a basic nature. In this subject, the student should acquire the theoretical and practical knowledge needed to understand the organization and structure of the genome in prokaryotes and eukaryotes, the mechanisms of gene expression and its regulation at the transcriptional and post-transcriptional levels, as well as being aware of the different sources of genetic variation, from point nucleotide mutations to chromosomal rearrangements, and its impact on several phenotypes of veterinary interest. [...]
Se trata de una asignatura de segundo curso del grado de Veterinaria, de carácter básico y en la que el estudiante deberá adquirir los conocimientos teóricos y prácticos que le permitan entender la organización y estructura del genoma en procariotas y eucariotas, los mecanismos de expresión génica y su regulación a nivel transcripcional y post-transcripcional, así como conocer las diferentes fuentes de variación genética, desde las mutaciones nucleotídicas puntuales a las reordenaciones cromosómicas, y su impacto sobre diversos fenotipos de interés veterinario. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documentos
4.
7 p, 113.4 KB Millora genètica animal [100957] / Folch Albareda, Josep Maria ; Amills i Eras, Marcel ; Ballester Devis, Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
La Millora Genètica Animal és una assignatura optativa de 6 ECTS que s'imparteix durant el primer semestre, dins el quart curs del Grau en Biotecnologia. L'alumnat adquirirà els coneixements teòrics i pràctics que li permetin en el seu futur professional participar en la gestió genètica, utilitzant eines moleculars i genòmiques, de poblacions d'animals domèstics, tant en els programes de conservació, de control genètic de malalties, de selecció i millora genètica i de producció biotecnològica. [...]
Animal Breeding is an optional subject with 6 ECTS of the first semester, within the first course of the Degree in Biotechnology. The students will learn the theoretic and practical knowledge which will allow them to participate in the genetic management of domestic animals using molecular and genomic tools, both in conservation programs, control of diseases, selection and animal breeding and biotechnological production. [...]
La Mejora Genética Animals es una asignatura optativa de 6 ECTS que se imparte durante el primer semestre, dentro del cuarto curso del Grado en Biotecnología. El alumnado adquirirá los conocimientos teóricos y prácticos que le permitan en su futuro profesional participar en la gestión genética, utilizando herramientas moleculares y genómicas, de poblaciones de animales domésticos, tanto en programas de conservación, de control genético de enfermedades, de selección y mejora genética y de producción biotecnológica. [...]

2023-24
Grau en Biotecnologia [815]
3 documentos
5.
6 p, 111.2 KB Genètica quantitativa i millora [101960] / Amills i Eras, Marcel ; Folch Albareda, Josep Maria ; Piedrafita Arilla, Jesus ; Casellas Vidal, Joaquim ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
La Genètica Quantitativa tracta de l'anàlisi genètic de caràcters quantitatius o complexos, com són alguns dels involucrats en l'evolució de les espècies, els que determinen la majoria dels caràcters productius d'animals i plantes, i també la predisposició a malalties. [...]
Quantitative genetics addresses the genetic analysis of quantitative or complex traits, such as some of the involved in the evolution of species, the ones determining most of the productive traits in plants and animals, and also the predisposition to diseases. [...]
La Genética Cuantitativa trata el análisis genético de los caracteres cuantitativos o complejos, como son algunos involucrados en la evolución de las especies, los que determinan la mayoría de los caracteres productivos de animales y plantas, y también la predisposición a enfermedades. [...]

2023-24
Grau en Genètica [833]
3 documentos
6.
6 p, 110.0 KB Agrogenòmica [101939] / Amills i Eras, Marcel ; Folch Albareda, Josep Maria ; Poschenrieder Wiens, Carlota ; Busoms, Silvia ; Casellas Vidal, Joaquim ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
La indústria agroalimentària és la principal activitat de la indústria manufacturera europea, amb un valor aproximat de 954. 000 milions d'euros i un total de 310. 000 empreses que proporcionen servei a 500 milions de clients. [...]
The agri-food industry is the main activity of the European manufacturing industry, with an approximate value of 954,000 million euros and a total of 310,000 companies that provide service to 500 million customers. [...]
La industria agroalimentaria es la principal actividad de la industria manufacturera europea, con un valor aproximado de 954. 000 millones de euros y un total de 310. 000 empresas que proporcionan servicio a 500 millones de clientes. [...]

2023-24
Grau en Genètica [833]
3 documentos
7.
5 p, 108.7 KB Genètica [102674] / Amills i Eras, Marcel ; Folch, Josep M ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segón curs del grau de Veterinària, de caràcter bàsic i en la que l'estudiant haurà d'adquirir els coneixements teòrics i pràctics que li permetin entendre l'organització i estructura del genoma en procariotes i eucariotes, els mecanismes d'expressió gènica i la seva regulació a nivell transcripcional i post-transcripcional, així com conèixer les diferents fonts de variació genètica, des de les mutacions nucleotídiques puntuals fins a les reordenacions cromosòmiques, i el seu impacte sobre diversos fenotipus d'interès veterinari. [...]
It is a subject of the second year of the Veterinary degree of a basic nature. In this subject, the student should acquire the theoretical and practical knowledge needed to understand the organization and structure of the genome in prokaryotes and eukaryotes, the mechanisms of gene expression and its regulation at the transcriptional and post-transcriptional levels, as well as being aware of the different sources of genetic variation, from point nucleotide mutations to chromosomal rearrangements, and its impact on several phenotypes of veterinary interest. [...]
Se trata de una asignatura de segundo curso del grado de Veterinaria, de carácter básico y en la que el estudiante deberá adquirir los conocimientos teóricos y prácticos que le permitan entender la organización y estructura del genoma en procariotas y eucariotas, los mecanismos de expresión génica y su regulación a nivel transcripcional y post-transcripcional, así como conocer las diferentes fuentes de variación genética, desde las mutaciones nucleotídicas puntuales a las reordenaciones cromosómicas, y su impacto sobre diversos fenotipos de interés veterinario. [...]

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documentos
8.
6 p, 109.2 KB Laboratori Integrat [102612] / Genescà, Anna ; Ariño Carmona, Joaquín ; Folch, Josep M ; Gomez, Nestor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Saco Rodriguez, Yolanda ; Amills i Eras, Marcel ; Sole Canal, Mireia ; Anglada Pons, Teresa ; Massafret Surinyach, Ot ; Rodriguez Muñoz, Marina ; Ibáñez, Elena ; Noce, Antonia ; Pérez Valle, Jorge ; Andreu Cortés, Sandra ; Ballester Devis, Maria ; Ribas Cabezas, Laia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Els objectius de l'assignatura se centren en l'adquisició de competències en el marc de la formació pràctica de l'alumne: la seva iniciació al treball pràctic de laboratori i la seva familiarització amb les tècniques més utilitzades en els camps de la Bioquímica, la Biologia Molecular i la Biologia Cel·lular. [...]
The objectives of the subject are focused on the acquisition of competencies in the framework of the student's practical training: his introduction to practical laboratory work and his familiarization with the most used techniques in the fields of Biochemistry, Molecular Biology, and Cell Biology. [...]
Los objetivos de la asignatura se centran en la adquisición de competencias en el marco de la formación práctica del alumno: su iniciación al trabajo práctico de laboratorio y su familiarización con las técnicas más utilizadas en los campos de la Bioquímica y la Biología Molecular y la Biología Celular. [...]

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documentos
9.
5 p, 107.0 KB Agrogenòmica [105782] / Casellas Vidal, Joaquim ; Folch, Josep M ; Poschenrieder Wiens, Carlota ; Amills i Eras, Marcel ; Busoms, Silvia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
La indústria agroalimentària és la principal activitat de la indústria manufacturera europea, amb un valor aproximat de 954. 000 milions d'euros i un total de 310. 000 empreses que 1 La indústria agroalimentària és la principal activitat de la indústria manufacturera europea, amb un valor aproximat de 954. [...]
The agri-food industry is the main activity of the European manufacturing industry, with an approximate value of 954,000 million euros and a total of 310,000 companies that provide service to 500 million customers. [...]
La industria agroalimentaria es la principal actividad de la industria manufacturera europea, con un valor aproximado de 954. 000 millones de euros y un total de 310. 000 empresas que proporcionan servicio a 500 millones de clientes. [...]

2022-23
Grau en Biologia Ambiental [813]
3 documentos
10.
6 p, 109.6 KB Agrogenòmica [101939] / Casellas Vidal, Joaquim ; Folch, Josep M ; Piedrafita Arilla, Jesús ; Poschenrieder Wiens, Carlota ; Amills i Eras, Marcel ; Busoms, Silvia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
La indústria agroalimentària és la principal activitat de la indústria manufacturera europea, amb un valor aproximat de 954. 000 milions d'euros i un total de 310. 000 empreses que proporcionen servei a 500 milions de clients. [...]
The agri-food industry is the main activity of the European manufacturing industry, with an approximate value of 954,000 million euros and a total of 310,000 companies that provide service to 500 million customers. [...]
La industria agroalimentaria es la principal actividad de la industria manufacturera europea, con un valor aproximado de 954. 000 millones de euros y un total de 310. 000 empresas que proporcionan servicio a 500 millones de clientes. [...]

2022-23
Grau en Genètica [833]
3 documentos

Materiales académicos : Encontrados 63 registros   1 - 10siguientefinal  ir al registro:
Fondos personales e institucionales Encontrados 1 registros  
1.
3 p, 10.1 MB Josep Mª Folch i Torres 1880-1950 / Tasis, Rafael ; Folch i Torres, Josep M.
19--?  

Vea también: autores con nombres similares
4 Folch, J.M.
9 Folch, Jaume
1 Folch, Josep
89 Folch, Josep M.
10 Folch, Josep M.,
1 Folch, Josep Maria
1 Folch, Josep María
¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.