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1.
15 p, 2.3 MB Three antifungal proteins from penicillium expansum : different patterns of production and antifungal activity / Garrigues, Sandra (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos) ; Gandía, Mónica (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos) ; Castillo, Laia (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Coca López, María (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Marx, Florentine (Medizinische Universität Innsbruck. Division of Molecular Biology) ; Marcos, José F. (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos) ; Manzanares, Paloma (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos)
Antifungal proteins of fungal origin (AFPs) are small, secreted, cationic, and cysteine-rich proteins. Filamentous fungi encode a wide repertoire of AFPs belonging to different phylogenetic classes, which offer a great potential to develop new antifungals for the control of pathogenic fungi. [...]
2018 - 10.3389/fmicb.2018.02370
Frontiers in microbiology, Vol. 9 (Oct. 2018) , art. 2370  
2.
18 p, 3.7 MB A genomic approach highlights common and diverse effects and determinants of susceptibility on the yeast Saccharomyces cerevisiae exposed to distinct antimicrobial peptides / López García, Belén (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Gandía, Mónica (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA). Departamento de Ciencia de Los Alimentos) ; Muñoz, Alberto (University of Edinburgh. Institute of Cell Biology. Fungal Cell Biology Group) ; Carmona, Lourdes (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA). Departamento de Ciencia de Los Alimentos) ; Marcos, Jose F. (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (IATA). Departamento de Ciencia de Los Alimentos)
Background: The mechanism of action of antimicrobial peptides (AMP) was initially correlated with peptide membrane permeation properties. However, recent evidences indicate that action of a number of AMP is more complex and involves specific interactions at cell envelopes or with intracellular targets. [...]
2010 - 10.1186/1471-2180-10-289
BMC Microbiology, Vol. 10 (November 2010) , art. 289  
3.
13 p, 3.5 MB Efficient production and characterization of the novel and highly active antifungal protein AfpB from Penicillium digitatum / Garrigues, Sandra (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos) ; Gandía, Mónica (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos) ; Popa, Crina (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Borics, Attila (Magyar Tudományos Akadémia. Szegedi Biológiai Központ) ; Marx, Florentine (Medizinische Universität Innsbruck) ; Coca López, María (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Marcos, Jose F. (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos) ; Manzanares, Paloma (Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos)
Filamentous fungi encode distinct antifungal proteins (AFPs) that offer great potential to develop new antifungals. Fungi are considered immune to their own AFPs as occurs in Penicillium chrysogenum, the producer of the well-known PAF. [...]
2017 - 10.1038/s41598-017-15277-w
Scientific reports, Vol. 7 (2017) , art. 14663  

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3 Gandía, Mónica
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