Results overview: Found 61 records in 0.01 seconds.
Articles, 3 records found
Research literature, 7 records found
Course materials, 51 records found
Articles 3 records found  
1.
15 p, 5.0 MB Polyphenols and IUGR Pregnancies: Intrauterine Growth Restriction and Hydroxytyrosol Affect the Development and Neurotransmitter Profile of the Hippocampus in a Pig Model / Yeste, Natalia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Gomez, Nestor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Vázquez-Gómez, Marta (Universidad Complutense de Madrid) ; García-Contreras, Consolación (INIA. Comparative Physiology Group) ; Pumarola i Batlle, Martí (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat de Patologia Murina i Comparada) ; Gonzalez-Bulnes, Antonio (Universidad CEU Cardenal Herrera. Departamento de Producción y Sanidad Animal) ; Bassols Teixidó, Anna Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Intrauterine growth restriction (IUGR) refers to poor growth of a fetus during pregnancy due to deficient maternal nutrition or oxygen supply. Supplementation of a mother's diet with antioxidants, such as hydroxytyrosol (HTX), has been proposed to ameliorate the adverse phenotypes of IUGR. [...]
2021 - 10.3390/antiox10101505
Antioxidants, Vol. 10 (2021) , p. 1505
2 documents
2.
18 p, 2.7 MB SUMOylation Is Required for ERK5 Nuclear Translocation and ERK5-Mediated Cancer Cell Proliferation / Erazo, Tatiana (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Espinosa-Gil, Sergio (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Diéguez-Martínez, Nora (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Gomez, Nestor (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències) ; Lizcano de Vega, José Miguel (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències)
The MAP kinase ERK5 contains an N-terminal kinase domain and a unique C-terminal tail including a nuclear localization signal and a transcriptional activation domain. ERK5 is activated in response to growth factors and stresses and regulates transcription at the nucleus by either phosphorylation or interaction with transcription factors. [...]
2020 - 10.3390/ijms21062203
International journal of molecular sciences, Vol. 21 (2020)  
3.
7 p, 589.2 KB ERK5 and Cell Proliferation : Nuclear Localization Is What Matters / Gomez, Nestor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Erazo, Tatiana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Lizcano de Vega, José Miguel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
ERK5, the last MAP kinase family member discovered, is activated by the upstream kinase MEK5 in response to growth factors and stress stimulation. MEK5-ERK5 pathway has been associated to different cellular processes, playing a crucial role in cell proliferation in normal and cancer cells by mechanisms that are both dependent and independent of its kinase activity. [...]
2016 - 10.3389/fcell.2016.00105
Frontiers in Cell and Developmental Biology, Vol. 4 (september 2016)  

Research literature 7 records found  
1.
1 p, 843.4 KB Long non-coding RNA i regulació epigenètica, el paper de xist en el procés d'inactivació del cromosoma X / Ballesteros Cuerda, Estefania ; Gomez, Nestor, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
2015
Grau en Bioquímica [814]  
2.
1 p, 418.9 KB Epigenetics of lncRNAs : HOTAIR and its relationship with cancer / Urtizberea Merino, Marta ; Gomez, Nestor, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
2015
Grau en Bioquímica [814]  
3.
1 p, 906.0 KB Implicació dels lncRNAs en l'epigenètica / Rodríguez Sodupe, Pau ; Gomez, Nestor, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
2015
Grau en Bioquímica [814]  
4.
1 p, 1.3 MB Role of long non-coding RNAs in epigenetic regulation / Mas Ponte, David ; Gomez, Nestor, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
2015
Grau en Biotecnologia [815]  
5.
1 p, 1.9 MB Long non-coding RNAs in cell development and cell differentiation / Talavera Marín, Laura ; Gomez, Nestor, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
2015
Grau en Biotecnologia [815]  
6.
215 p, 6.8 MB Regulación de la estabilidad, localización subcelular y actividad transcripcional de la map qunasa ERK5 por las chaperonas hsp90 y Cdc37. rol de erk5 en cancer de prostata / Erazo Andrade, Ingrid Tatiana ; Lizcano de Vega, José Miguel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Gomez, Nestor, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular
La vía de señalización celular MEK5-ERK5 se activa en respuesta a un amplio rango de factores de crecimiento y diferentes tipos de estrés. Fosforila los factores de transcripción de la familia MEF2 y juega un relevante papel en el control de la proliferación celular inducida por factores como el EGF, además de controlar la supervivencia celular y la angiogénesis. [...]
The MEK5-ERK5 signaling pathway is activated in response to growth factors and different forms of stress. ERK5 phosphorylates the transcription factors, members of the myocyte enhancer factor family, MEF2 and plays an important role in the control of cell proliferation induced by factors such as EGF, as well as control of cell survival and angiogenesis. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
7.
239 p, 5.5 MB Regulació de la Brain-specific Kinase 1 (BRSK1) neuronal per sulfàtid i modificacions post-traduccionals / Ruiz Babot, Gerard ; Lizcano de Vega, José Miguel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Gomez, Nestor, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular ; Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències
Les Brain Specific Kinase 1 i 2 (BRSK1 i 2), també conegudes com a SAD quinases, són proteïnes Ser/Thr quinases de la família de les AMPK-related kinases. Les BRSKs són activades per fosforilació directa de la quinasa màster LKB1 en un residu conservat del loop d'activació o T-loop (Thr189 per BRSK1 i Thr174 per BRSK2). [...]
Brain Specific Kinases 1 and 2 (BRSK1 and 2, also known as SAD kinases) are members of the family of AMPK-related Ser/Thr protein kinases. BRSKs are activated by the master kinase LKB1, thorough the phosphorylation of a threonine residue (T189 for BRSK1, T174 for BRSK2) within the activation loop of the kinase domain. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  

Course materials 51 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
5 p, 104.7 KB Bases Moleculars de la Transducció de Senyal i el Càncer [42893] / Yuste Mateos, Victor Jose ; Gomez Trias, Nestor ; Lizcano de Vega, José Miguel ; López Blanco, José Manuel ; Seoane Suárez, Joan ; Bayascas Ramírez, José Ramón ; Bassols Serra, Anna ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
Oferir formació avançada sobre els mecanismes moleculars implicats en les vies de transducció del senyal i en el control de la proliferació cel·lular, i com es canvien aquests mecanismes a la cèl·lula cancerosa. [...]
Providing advanced training on the molecular mechanisms involved in signal transduction pathways and in the control of cell proliferation, and how these mechanisms are altered in the cancer cell. Reviewing and updating key concepts of the field 1 Reviewing and updating key concepts of the field Defining our current knowledge on the field, as well as identifying critical issues to be investigated.
1 Proporcionar capacitación avanzada sobre los mecanismos moleculares involucrados en las vías de transducción de señales y en el control de la proliferación celular, y cómo estos mecanismos se alteran en la célula cancerosa. [...]

2023-24
Màster Universitari en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina [1153]
3 documents
2.
7 p, 111.5 KB Bioquímica [102662] / Gomez Trias, Nestor ; Ariño Carmona, Joaquín ; Bassols Teixidó, Anna Maria ; García Martínez, Miguel ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquesta assignatura ha de permetre a l'alumnat entendre que els processos biològics dels animals tenen una base química i que es poden explicar en aquestes termes. Ha de entendre les bases estructurals d'aquests processos, així com la relació estructura-funció en els diferents tipus de compostos biològics: glúcids, lípids, proteïnes i àcids nucleics. [...]
This subject must allow the students to understand that the biological processes of animals have a chemical basis and that they can be explained in these terms. They must understand the structural bases of these processes, as well as the structure-function relationship in the different types of biological compounds: carbohydrates, lipids, proteins and nucleic acids. [...]
Esta asignatura debe permitir al alumnado entender que los procesos biológicos de los animales tienen una base química y que se pueden explicar en estos términos. Debe entender las bases estructurales de estos procesos, así como la relación estructura-función en los diferentes tipos de compuestos biológicos: glúcidos, lípidos, proteínas y ácidos nucleicos. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documents
3.
6 p, 109.4 KB Laboratori Integrat [102612] / Gomez Trias, Nestor ; Ariño Carmona, Joaquín ; Folch Albareda, Josep Maria ; Genescà, Anna ; Casamayor Gracia, Antonio ; Amills i Eras, Marcel ; Sole Canal, Mireia ; Anglada Pons, Teresa ; Massafret Surinyach, Ot ; Barcia, Carlos ; Zurera Egea, Coral ; Rodriguez Muñoz, Marina ; Alonso Alonso, Sandra ; Noce, Antonia ; Duro Sanchez, Santiago ; Andreu Cortés, Sandra ; Ballester Devis, Maria ; Ribas Cabezas, Laia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Els objectius de l'assignatura se centren en l'adquisició de competències en el marc de la formació pràctica de l'alumnat: la seva iniciació al treball pràctic de laboratori i la seva familiarització amb les tècniques més utilitzades en els camps de la Bioquímica, la Biologia Molecular i la Biologia Cel·lular. [...]
The objectives of the subject are focused on the acquisition of competencies in the framework of the student's practical training: his introduction to practical laboratory work and his familiarization with the most used techniques in the fields of Biochemistry, Molecular Biology, and Cell Biology. [...]
Los objetivos de la asignatura se centran en la adquisición de competencias en el marco de la formación práctica del alumnado: su iniciación al trabajo práctico de laboratorio y su familiarización con las técnicas más utilizadas en los campos de la Bioquímica y la Biología Molecular y la Biología Celular. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documents
4.
8 p, 124.3 KB Biotecnologia Alimentària [103232] / Ariño Carmona, Joaquín ; Gomez Trias, Nestor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Sánchez Coll, Núria ; Pujol Altarriba, Anna Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura optativa de quart curs "Biotecnologia alimentària" (103232) s'imparteix en el segon semestre del grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB. L'objectiu formatiu general d'aquesta assignatura és proporcionar a l'alumnat les capacitats transversals i específiques dels aspectes teòrics i pràctics dels diferents processos biotecnològics subjacents en la transformació d'aliments, així com aquells emprats habitualment per la industria alimentaria amb el objectiu de millorar la producció i modificar les qualitats dels aliments. [...]
This optional subject "Food biotechnology" (103232) is taught in the second half of the fourth year in the Degree in Food Science and Technology at the UAB. The general aim of this subject is to provide the student with the transversal and specific capacities about the theoretical and practical aspects of the different biotechnological processes underlying the Food transformation, as well as those usually used by the food industry with the objective of improve production and modify the qualities of food. [...]
Esta asignatura optativa "Biotecnología de los alimentos" (103232) se imparte en el segundo semestre del cuarto año en el Grado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos de la UAB. El objetivo general de esta asignatura es proporcionar al alumnado las capacidades transversales y específicas sobre los aspectos teóricos y prácticos de los diferentes procesos biotecnológicos subyacentes a la transformación de los alimentos, así como los utilizados habitualmente por la industria alimentaria con el objetivo de mejorar la producción. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
5.
7 p, 123.0 KB Biotecnologia Alimentària [103232] / Ariño Carmona, Joaquín ; Bassols Teixidó, Anna Maria ; Gomez, Nestor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Sánchez Coll, Núria ; Pujol Altarriba, Anna Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura optativa de quart curs "Biotecnologia alimentària" (103232) s'imparteix en el segon semestre del grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB. L'objectiu formatiu general d'aquesta assignatura és proporcionar a l'alumne les capacitats transversals i específiques dels aspectes teòrics i pràctics dels diferents processos biotecnològics subjacents en la transformació d'aliments, així com aquells emprats habitualment per la industria alimentaria amb el objectiu de millorar la producció i modificar les qualitats dels aliments. [...]
This optional subject "Food biotechnology" (103232) is taught in the second half of the fourth year in the Degree in Food Science and Technology at the UAB. The general aim of this subject is to provide the student with the transversal and specific capacities about the theoretical and practical aspects of the different biotechnological processes underlying the Food transformation, as well as those usually used by the food industry with the objective of improve production and modify the qualities of food. [...]
Esta asignatura optativa "Biotecnología de los alimentos" (103232) se imparte en el segundo semestre del cuarto año en el Grado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos de la UAB. El objetivo general de esta asignatura es proporcionar al estudiante las capacidades transversales y específicas sobre los aspectos teóricos y prácticos de los diferentes procesos biotecnológicos subyacentes a la transformación de los alimentos, así como los utilizados habitualmente por la industria alimentaria con el objetivo de mejorar la producción. [...]

2022-23
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
6.
7 p, 110.7 KB Bioquímica [102662] / Gomez, Nestor ; Ariño Carmona, Joaquín ; Bassols Teixidó, Anna Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquesta assignatura ha de permetre a l'alumne entendre que els processos biològics dels animals tenen una base química i que es poden explicar en aquestes termes. Ha de entendre les bases estructurals d'aquests processos, així com la relació estructura-funció en els diferents tipus de compostos biològics: glúcids, lípids, proteïnes i àcids nucleics. [...]
This subject must allow the student to understand that the biological processes of animals have a chemical basis and that they can be explained in these terms. They must understand the structural bases of these processes, as well as the structure-function relationship in the different types of biological compounds: carbohydrates, lipids, proteins and nucleic acids. [...]
Esta asignatura debe permitir al alumno entender que los procesos biológicos de los animales tienen una base química y que se pueden explicar en estos términos. Debe entender las bases estructurales de estos procesos, así como la relación estructura -función en los diferentes tipos de compuestos biológicos: glúcidos, lípidos, proteínas y ácidos nucleicos. [...]

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documents
7.
6 p, 109.2 KB Laboratori Integrat [102612] / Genescà, Anna ; Ariño Carmona, Joaquín ; Folch, Josep M ; Gomez, Nestor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Saco Rodriguez, Yolanda ; Amills i Eras, Marcel ; Sole Canal, Mireia ; Anglada Pons, Teresa ; Massafret Surinyach, Ot ; Rodriguez Muñoz, Marina ; Ibáñez, Elena ; Noce, Antonia ; Pérez Valle, Jorge ; Andreu Cortés, Sandra ; Ballester Devis, Maria ; Ribas Cabezas, Laia ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Els objectius de l'assignatura se centren en l'adquisició de competències en el marc de la formació pràctica de l'alumne: la seva iniciació al treball pràctic de laboratori i la seva familiarització amb les tècniques més utilitzades en els camps de la Bioquímica, la Biologia Molecular i la Biologia Cel·lular. [...]
The objectives of the subject are focused on the acquisition of competencies in the framework of the student's practical training: his introduction to practical laboratory work and his familiarization with the most used techniques in the fields of Biochemistry, Molecular Biology, and Cell Biology. [...]
Los objetivos de la asignatura se centran en la adquisición de competencias en el marco de la formación práctica del alumno: su iniciación al trabajo práctico de laboratorio y su familiarización con las técnicas más utilizadas en los campos de la Bioquímica y la Biología Molecular y la Biología Celular. [...]

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documents
8.
5 p, 104.4 KB Bases Moleculars de la Transducció de Senyal i el Càncer [42893] / Yuste Mateos, Víctor J. (Víctor José) ; Gomez, Nestor ; Lizcano de Vega, José Miguel ; López Blanco, José Manuel ; Seoane Suárez, Joan ; Bayascas Ramírez, José Ramón ; Bassols Serra, Anna ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
Oferir formació avançada sobre els mecanismes moleculars implicats en les vies de transducció del senyal i en el control de la proliferació cel·lular, i com es canvien aquests mecanismes a la cèl·lula cancerosa. [...]
Providing advanced training on the molecular mechanisms involved in signal transduction pathways and in the control of cell proliferation, and how these mechanisms are altered in the cancer cell. Reviewing and updating key concepts of the field Defining our current knowledge on the field, as well as identifying critical issues to be investigated.
Proporcionar capacitación avanzada sobre los mecanismos moleculares involucrados en las vías de transducción de señales y en el control de la proliferación celular, y cómo estos mecanismos se alteran en la célula cancerosa. [...]

2022-23
Màster Universitari en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina [1153]
3 documents
9.
7 p, 114.4 KB Bioquímica I [103266] / Bassols Teixidó, Anna Maria ; Gomez, Nestor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Perez Valle, Jorge ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquesta assignatura ha de permetre a l'alumne entendre que els processos biològics, especialment aquells relacionats amb els aliments i el metabolisme, tenen una base química i que es poden explicar en aquests termes. [...]
This subject should allow the student to understand that biological processes, especially those related to food and metabolism The student must understand the structural bases of these processes, as well as the s Likewise, the student must understand the molecular basis of the transmission of gene The specific training objectives are to know and understand: - The structure and function of proteins, carbohydrates, lipids, nucleotides and vitamin - The structure of nucleic acids and the processes of replication, transcription, translat - The foundations and applications of the main biochemical and molecular biology tech.
Esta asignatura debe permitir al alumno entender que los procesos biológicos, especialmente aquellos relacionados con los a El alumno ha de entender las bases estructurales de estos procesos, así como las ba Asimismo, ha de entender las bases moleculares de la transmisión de la información Los objetivos formativos concretos son conocer y entender: - La estructura y función de proteínas, glúcidos, lípidos, nucleótidos y vitaminas. [...]

2021-22
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
10.
7 p, 122.9 KB Biotecnologia Alimentària [103232] / Ariño Carmona, Joaquín ; Bassols Teixidó, Anna Maria ; Gomez, Nestor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Sánchez Coll, Núria ; Pujol Altarriba, Anna Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura optativa de quart curs "Biotecnologia alimentària" (103232) s'imparteix en el segon semestre del grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments de la UAB. L'objectiu formatiu general d'aquesta assignatura és proporcionar a l'alumne les capacitats transversals i específiques dels aspectes teòrics i pràctics dels diferents processos biotecnològics subjacents en la transformació d'aliments, així com aquells emprats habitualment per la industria alimentaria amb el objectiu de millorar la producció i modificar les qualitats dels aliments. [...]
This optional subject "Food biotechnology" (103232) is taught in the second half of the fourth year in the Degree in Food Science and Technology at the UAB. The general aim of this subject is to provide the student with the transversal and specific capacities about the theoretical and practical aspects of the different biotechnological processes underlying the Food transformation, as well as those usually used by the food industry with the objective of improve production and modify the qualities of food. [...]
Esta asignatura optativa "Biotecnología de los alimentos" (103232) se imparte en el segundo semestre del cuarto año en el Grado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos de la UAB. El objetivo general de esta asignatura es proporcionar al estudiante las capacidades transversales y específicas sobre los aspectos teóricos y prácticos de los diferentes procesos biotecnológicos subyacentes a la transformación de los alimentos, así como los utilizados habitualmente por la industria alimentaria con el objetivo de mejorar la producción. [...]

2021-22
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents

Course materials : 51 records found   1 - 10nextend  jump to record:
See also: similar author names
7 Gomez, Nestor,
1 Gomez, Nicolás M.
3 Gómez, N.
1 Gómez, N.J.P.
1 Gómez, Nair Pérez
1 Gómez, Nieves
2 Gómez, Nora Marcela
2 Gómez, Nora Marcela
50 Gómez, Néstor
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.