Results overview: Found 10 records in 0.03 seconds.
Articles, 3 records found
Research literature, 4 records found
Course materials, 3 records found
Articles 3 records found  
1.
5 p, 61.9 KB Reseñas / Hernández, Ismael (Universitat Autònoma de Barcelona)
Obres ressenyades: Fabio Parasecoli y Peter Scholliers, eds. , A Cultural History of Food. London-New York: Berg, 2012 ; Martin BRUEGEL, ed. , Volumen V: In the Age of Empire. London-New York: Berg, 2012.
2014
Historia agraria, Núm. 64 (Diciembre 2014) , p. 230-234  
2.
51 p, 613.3 KB Economic growth and biological innovation : the development of the european dairy sector, 1865-1940 / Hernández, Ismael (Universitat Pompeu Fabra. Escola Superior de Ciències Socials i de l'Empresa) ; Pujol, Josep (Pujol Andreu) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
In this article we discuss an aspect of economic growth that has not been the subject of much consideration in economic and agrarian history to date: the effect of biological innovations on farming development between the mid nineteenth century and the 1930s. [...]
Cambridge: Cambridge University Press, 2016 - 10.1017/S0956793316000042
Rural history, Vol. 27 Núm. 2 (10 2016) , p. 187-212  
3.
22 p, 224.8 KB Milk, social acceptance of a new food in Europe : Catalonia, 19th-20th centuries / Nicolau Nos, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Pujol, Josep (Pujol Andreu) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Hernández, Ismael (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
In this article we analyse the time course of the consumption of fresh milk in different regions of Europe between the 1870s and 1930s. Working from the case of Catalonia, we affirm that the increasing consumption of milk in that period must be especially linked to the spreading of new scientific knowledge in microbiology and nutrition that followed Pasteur's discoveries. [...]
2010 - 10.4321/S0211-95362010000100005
Dynamis : Acta Hispanica ad Medicinae Scientiarumque. Historiam Illustrandam, Vol. 30, Núm. (2010) , p. 119-139  

Research literature 4 records found  
1.
41 p, 556.3 KB Difusión del consumo de leche en España (1865- 1981) / Hernández, Ismael (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Muñoz Pradas, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia) ; Pujol, Josep (Pujol Andreu) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica
La aproximación habitual en el estudio de la difusión del consumo de un alimento, además de descomponer su aportación nutricional, consiste en estudiar la evolución de sus consumos medios. Pero en todo proceso de difusión de un nuevo producto, establecer el consumo promedio es tan importante como conocer el número de consumidores. [...]
Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica 2013 (Documents de treball (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica) ; 2013_03)  
2.
438 p, 5.9 MB La Difusión de un nuevo alimento : producción y consumo de leche en España, 1865-1936 / Hernández, Ismael ; Pujol, Josep, (Pujol Andreu) dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia Aplicada
Los cambios en la dieta occidental que se evidenciaron a partir del siglo XIX se han explicado a partir del modelo de transición nutricional. En líneas generales, el cambio en la alimentación de los europeos se materializó en una sustitución de las dietas basadas en el consumo de cereales por otras basadas en las legumbres, los tubérculos y los productos de origen animal como la carne, los huevos y la leche. [...]
Changes in European diet which were evident from the nineteenth century have been explained with the nutrition transition model. Broadly, changes in European feeding were materialized in the substitution of diets based on cereal consumption by others based on legumes, tubers and products of animal origin such as meat, eggs and milk. [...]

Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Departament d'Economia i d'Història Econòmica,Facultat d'Economia i Empresa, 2012  
3.
32 p, 174.0 KB El Consumo de leche fresca en Cataluña entre mediados del siglo XIX y 1936 : la difusión de un nuevo alimento / Nicolau Nos, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Pujol, Josep (Pujol Andreu) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Hernández, Ismael (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
La difusión del consumo de leche fresca fue un cambio significativo en la dieta de los europeos, pero que ha sido poco estudiado con respecto a las poblaciones de la Europa Mediterránea. En este artículo analizaremos las principales circunstancias que condicionaron aquel proceso en Cataluña entre mediados del siglo XIX y 1936. [...]
Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica 2006 (Documents de treball (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica) ; 11/2006)  
4.
20 p, 199.9 KB Milk, from medicine to food Mediterranean Europe : Catalonia, 19th-20th centuries / Nicolau Nos, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Pujol, Josep (Pujol Andreu) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Hernández, Ismael (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
The spread of milk consumption was a significant change in the diet of Europeans, however it is one that has not been greatly studied with regard to the populations of Mediterranean Europe. In this article we shall analyse the ain circumstances that conditioned that process in Catalonia between the middle of the 19th century and 1936. [...]
Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica 2006 (Documents de treball (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica) ; 10/2006)  

Course materials 3 records found  
1.
4 p, 45.4 KB Història Econòmica Mundial [25025] / Alavedra Castellví, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Hernández, Ismael ; Llonch Casanovas, Montserrat ; Toniolo, Alberta ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials
2008-09
Llicenciat en Economia [188]
Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses [191]
Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses i Llicenciat en Dret [474]  
2.
4 p, 67.6 KB Història Econòmica Mundial [25025] / Martínez, Susana ; Fatjó, Pedro (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica) ; Toniolo, Alberta ; Llonch, Montserrat ; Hernández, Ismael ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials
2007-08
Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses [191]
Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses i Llicenciat en Dret [474]  
3.
6 p, 47.8 KB Història econòmica mundial [24786] / Serrano, Eloi ; Mallorquí Ruscalleda, Núria ; Hernández, Ismael ; Universitat Autònoma de Barcelona. Escola Universitària d'Estudis Empresarials de Sabadell
2007-08
Diplomat en Ciències Empresarials [179]  

See also: similar author names
8 Hernandez, I.
3 Hernandez, Irene
39 Hernandez, Isabel
8 Hernández, I.
2 Hernández, Ildefonso
3 Hernández, Irene
39 Hernández, Isabel
1 Hernández, Ismael.
1 Hernández, Iván
1 Hernández, Ivó H
1 Hernández, Ivó H.
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.