Resultats globals: 149 registres trobats en 0.02 segons.
Articles, 28 registres trobats
Documents de recerca, 25 registres trobats
Materials acadèmics, 96 registres trobats
Articles 28 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
12 p, 2.2 MB Untangling adaptive functioning of PMM2-CDG across age and its impact on parental stress : a cross-sectional study / Epifani, Florencia (Hospital Sant Joan de Déu) ; Pujol Serra, Susana María (Parc Taulí Hospital Universitari. Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT)) ; Llorens, Marta (Hospital Sant Joan de Déu) ; Balcells, Sol (Institut de Recerca Sant Joan de Déu) ; Nolasco, Gregorio (Hospital Sant Joan de Déu) ; Bolasell, Mercè (Hospital Sant Joan de Déu) ; Aguilera-Albesa, Sergio (Hospital Universitario de Navarra) ; Cancho Candela, Ramon (Hospital Universitario Rio Hortega) ; Cuevas Cervera, José Luis (Hospital Universitario de Jaén) ; García Sánchez, Verónica (Hospital Universitario Puerto Real) ; Garcia, Oscar (Hospital Universitario Virgen de la Salud (Toledo)) ; Miranda-Herrero, María Concepción (Hospital General Universitario Gregorio Marañón) ; Moreno-Lozano, Pedro J. (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ; Robles, Bernabé (Hospital de Sant Boi) ; Roldán Aparicio, Susana (Hospital Virgen de las Nieves (Granada, Andalusia)) ; Velázquez Fragua, Ramón (Hospital Universitario La Paz) ; Serrano, Mercedes (Instituto de Salud Carlos III) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Phosphomannomutase deficiency (PMM2-CDG) leads to cerebellar atrophy with ataxia, dysmetria, and intellectual deficits. Despite advances in therapy, the cognitive and adaptive profile remains unknown. [...]
2023 - 10.1038/s41598-023-49518-y
Scientific reports, Vol. 13 (december 2023)  
2.
16 p, 2.8 MB Drastic Microbial Count Reduction in Soy Milk Using Continuous Short-Wave Ultraviolet Treatments in a Tubular Annular Thin Film UV-C Reactor / Martínez-García, María (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sauceda-Gálvez, Jezer N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Codina Torrella, Idoia (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia) ; Hernández Herrero, María Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gervilla Fernández, Ramón (Universitat Autònoma de Barcelona. SPTA-Servei Planta Tecnologia Aliments) ; Roig Sagués, Artur Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Vegetative cells of Listeria monocytogenes and Escherichia coli and spores of Bacillus subtilis and Aspergillus niger were inoculated in soy milk at an initial concentration of ≈5 log CFU/mL. Inoculated and control (non-inoculated) soy milk samples were submitted to three types of treatments using a tubular annular thin film short-wave ultraviolet (UV-C) reactor with 1 mm of layer thickness. [...]
2023 - 10.3390/foods12203813
Foods, Vol. 12 (october 2023)  
3.
9 p, 13.9 MB Describing the neolithic cord production process : Raw materials, techniques and experimental archaeology in La Draga (Girona, Spain; 5207-4862 cal BC) / Herrero-Otal, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Romero-Brugués, Susagna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Piqué Huerta, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Homs, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; De Diego, Miriam (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Palomo Pérez, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Cordage is related to daily activities and as such has been a basic element for self-suffiency since Prehistory. Due to the lack of their preservation in most archaeological contexts, the knowledge of these technologies in the past is limited. [...]
2023 - 10.1016/j.jasrep.2023.104092
Journal of Archaeological Science: Reports, Vol. 50 (2023) , article number 104092  
4.
18 p, 3.8 MB The earliest basketry in southern Europe : Hunter-gatherer and farmer plant-based technology in Cueva de los Murciélagos (Albuñol) / Martínez-Sevilla, Francisco (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; Herrero-Otal, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Martín-Seijo, María (Universidad de Cantabria. Departamento de Ciencias Históricas) ; Santana-Cabrera, Jonathan (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. Departamento de Ciencias Históricas) ; Lozano Rodríguez, José A. (Instituto Español de Oceanografía (IEO-CSIC)) ; Maicas Ramos, Ruth (Museo Arqueológico Nacional (Madrid). Departamento de Prehistoria) ; Cubas, Miriam (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; Homs, Anna ; Martínez Sánchez, Rafael M. (Universidad de Córdoba. Departamento de Historia) ; Bertin, Ingrid (Université Côte d'Azur. Cultures et Environnements Préhistoire, Antiquité, Moyen Âge) ; Barroso Bermejo, Rosa (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; Bueno Ramírez, Primitiva (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; de Balbín Behrmann, Rodrigo (Universidad de Alcalá. Departamento de Historia y Filosofía) ; Palomo Pérez, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Álvarez-Valero, Antonio M. (Universidad de Salamanca. Departamento de Geología) ; Peña-Chocarro, Leonor (Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanya). Departamento de Arqueología y Procesos sociales) ; Murillo-Barroso, Mercedes (Universidad de Granada. Departamento de Prehistoria y Arqueología) ; Fernández-Domínguez, Eva (Durham University (Regne Unit). Archaeology Department) ; Altamirano García, Manuel (Universidad Nacional de Educación a Distancia (Espanya)) ; Pardo-Martínez, Rubén (Universidad de Granada. Departamento de Análisis Geográfico Regional y Geografía Física) ; Iriarte Cela, Mercedes (Centro Tecnologico y de Investigación SDLE (Madrid). Departamento de Nanotecnología) ; Carrasco Rus, Javier L. (Universidad de Granada. Departamento de Prehistoria y Arqueología) ; Alfaro Giner, Carmen (Universitat de Valènci. Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga) ; Piqué Huerta, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Plant material culture can offer unique insights into the ways of life of prehistoric societies; however, its perishable nature has prevented a thorough understanding of its diverse and complex uses. [...]
2023 - 10.1126/sciadv.adi3055
Science advances, Vol. 9, issue 39 (september 2023)  
5.
14 p, 9.3 MB Los objetos elaborados con fibras vegetales del Neolítico Antiguo de Coves del Fem, Ulldemolins (Tarragona) / Romero-Brugués, Susagna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Herrero-Otal, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Piqué Huerta, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Rosillo, Rafel ; Terradas, Xavier (Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Espanya)) ; López-Bultó, Oriol ; Berrocal-Barberà, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Palomo Pérez, Antoni (Museu d'Arqueologia de Catalunya)
Los objetos manufacturados con materias orgánicas raramente se conservan excepto bajo condiciones ambientales específicas, ya sea en medios de sequedad constante, en contextos anaeróbicos sumergidos, bajo congelación o por carbonización. [...]
Plant-based artefacts are considered one of the first technologies used by human populations playing an important role in the daily life of all societies. Even though, they are made of perishable material which usually disappears in archaeological contexts except for some specific environmental conditions that permit their conservation as arid, anaerobic, waterlogged atmospheres or carbonization. [...]

2021 - 10.21630/maa.2021.72.14
Munibe Antropologia-Arkeologia, Núm. 72 (2021) , p. 43-56  
6.
11 p, 735.0 KB Unravelling young COPD and pre-COPD in the general population / Cosio, Borja G (Universitat de les Illes Balears) ; Casanova, Ciro (Hospital Universitario Nuestra Señora de Candelaria (Santa Cruz de Tenerife)) ; Soler-Cataluña, Juan José (Hospital Arnau de Vilanova-Lliria) ; Soriano, Joan B.. (Hospital Universitario de la Princesa (Madrid)) ; García-Rio, Francisco (Hospital Universitario La Paz (Madrid)) ; de Lucas, Pilar (Hospital General Universitario Gregorio Marañón) ; Alfageme, Inmaculada (Hospital Universitario Virgen de Valme (Sevilla, Andalusia)) ; Rodríguez González-Moro, José Miguel (Universidad de Alcalá) ; Sánchez Herrero, María Guadalupe (GSK (Madrid)) ; Ancochea, Julio (Hospital Universitario de la Princesa (Madrid)) ; Miravitlles, Marc (Hospital Universitari Vall d'Hebron. Institut de Recerca) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is commonly diagnosed when the airflow limitation is well established and symptomatic. We aimed to identify individuals at risk of developing COPD according to the concept of pre-COPD and compare their clinical characteristics with 1) those who have developed the disease at a young age, and 2) the overall population with and without COPD. [...]
2023 - 10.1183/23120541.00334-2022
ERJ Open Research, Vol. 9 (february 2023)  
7.
11 p, 2.2 MB Fishing Nets and String at the Final Mesolithic and Early Neolithic Site of Zamostje 2, Sergiev Posad (Russia) / Berihuete Azorin, Marian (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ; Lozovskaya, Olga (Institute for the History of Material Culture of the Russian Academy of Sciences) ; Herrero-Otal, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria) ; Piqué Huerta, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
The site Zamostje 2, located in Sergiev-Posad district of Moscow (Russia) on the west bank of the Dubna River, has provided two Mesolithic and one Early Neolithic occupations dated from 7000 to 5400 cal BC. [...]
2023 - 10.1515/opar-2022-0283
Open Archaeology, Vol. 9 Núm. 1 (2023) , p. 20220283-11  
8.
11 p, 746.6 KB Prevalence of reduced lung diffusing capacity and CT scan findings in smokers without airflow limitation : a population-based study / García-Rio, Francisco (Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias) ; Miravitlles, Marc (Hospital Universitari Vall d'Hebron. Institut de Recerca) ; Soriano, Joan B. (Hospital Universitario de la Princesa (Madrid)) ; Cosio, Borja G (Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears) ; Soler-Cataluña, Juan José (Hospital Arnau de Vilanova-Lliria) ; Casanova, Ciro (Hospital Universitario Nuestra Señora de Candelaria (Santa Cruz de Tenerife)) ; de Lucas, Pilar (Hospital General Universitario Gregorio Marañón) ; Alfageme, Inmaculada (Hospital Universitario Virgen de Valme (Sevilla, Andalusia)) ; Rodríguez González-Moro, José Miguel (Hospital Universitario Príncipe de Asturias (Alcalá de Henares, Madrid)) ; Sánchez Herrero, María Guadalupe (GSK) ; Ancochea, Julio (Hospital Universitario de la Princesa (Madrid)) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Population distribution of reduced diffusing capacity of the lungs for carbon monoxide (DLCO) in smokers and main consequences are not properly recognised. The objectives of this study were to describe the prevalence of reduced DLCO in a population-based sample of current and former smoker subjects without airflow limitation and to describe its morphological, functional and clinical implications. [...]
2023 - 10.1136/bmjresp-2022-001468
BMJ Open Respiratory Research, Vol. 10 (january 2023)  
9.
14 p, 847.0 KB Effect of Ultra-High-Pressure Homogenization Processing on the Microbiological, Physicochemical, and Sensory Characteristics of Fish Broth / Moisés, Sónia Genuina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Guamis López, Buenaventura (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Roig Sagués, Artur Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Codina Torrella, Idoia (Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia) ; Hernández Herrero, María Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The effect of ultra-high-pressure homogenization (UHPH) treatments at 300 MPa at inlet temperatures (T) between 45 and 75 °C on the microbiological, physical, and sensorial characteristics of fish broth was evaluated. [...]
2022 - 10.3390/foods11243969
Foods, Vol. 11 Núm. 24 (december 2022) , p. 3969  
10.
11 p, 590.5 KB Respiratory symptoms and their determinants in the general Spanish population : changes over 20 years / Miravitlles, Marc (Hospital Universitari Vall d'Hebron. Institut de Recerca) ; Soler-Cataluña, Juan José (Hospital Arnau de Vilanova-Lliria) ; Soriano, Joan B.. (Hospital Universitario de la Princesa (Madrid)) ; García-Rio, Francisco (Instituto de Investigación Sanitaria del Hospital Universitario La Paz) ; de Lucas, Pilar (Hospital General Universitario Gregorio Marañón) ; Alfageme, Inmaculada (Hospital Universitario Virgen de Valme (Sevilla, Andalusia)) ; Casanova, Ciro (Hospital Universitario Nuestra Señora de Candelaria (Santa Cruz de Tenerife)) ; Rodríguez González-Moro, José Miguel (Hospital Universitario Príncipe de Asturias (Alcalá de Henares, Madrid)) ; Sánchez Herrero, María Guadalupe (Departamento Médico (Madrid)) ; Ancochea, Julio (Hospital Universitario de la Princesa (Madrid)) ; Cosio, Borja G (Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears) ; Universitat Autònoma de Barcelona
Few large epidemiological studies have analysed the prevalence of respiratory symptoms and their determinants in the general adult population. We investigated the prevalence and determinants of respiratory symptoms and compared their prevalence with that of two previous studies conducted in 1999 and 2009. [...]
2022 - 10.1183/23120541.00067-2022
ERJ Open Research, Vol. 8 (november 2022)  

Articles : 28 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Documents de recerca 25 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
168 p, 4.9 MB Development, and modelling a hydrogen peroxide technology as a decontamination process within the Pharmaceutical, Healthcare and Food industries / Cantera García, Ignacio ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Roig Sagués, Artur Xavier, dir. ; Capellas Puig, Marta, dir.
Els mètodes de descontaminació han estat basats històricament en processos tèrmics o químics no automatitzats que garantien una mínima reducció microbiana. Tot i això, en l'última dècada, l'evolució dels fàrmacs cap a compostos biològics, envasos termolàbils avançats o materials sensibles a la calor a l'àrea de producció ha reduït el nombre d'aplicacions en què es poden aplicar processos tèrmics de descontaminació. [...]
Los métodos de descontaminación se han basado históricamente en procesos térmicos o químicos no automatizados que garantizaban una mínima reducción microbiana. Sin embargo, en la última década, la evolución de los fármacos hacia compuestos biológicos, envases termolábiles avanzados o materiales sensibles al calor en el área de producción ha reducido el número de aplicaciones en las que se pueden aplicar procesos térmicos de descontaminación. [...]
Decontamination methods have commonly relied on thermal or chemical non-automated processes that ensured a minimum microbial reduction. However, in the last decade, the evolution of the pharmaceutical drugs towards biological active compounds, advanced thermolabile containers or thermal sensitive materials in the production area, has reduced the number of applications where thermal processes can be applied. [...]

2022  
2.
153 p, 9.2 MB Efecto de la homogenización a ultra alta presión en caldo de pescado / Moisés, Sónia Genuina ; Hernández Herrero, María Manuela, dir.
L'objectiu de la tesi va ser elaborar un brou de peix estàndard, de gran interès pel seu valor nutritiu i perquè s'utilitzen subproductes de la pesca i restes de peix, amb la finalitat d'aconseguir la seva estabilització física, química i microbiològica mitjançant l'aplicació de la tecnologia d'homogeneïtzació a ultra alta pressió (UHPH), com a tecnologia alternativa als tractaments per calor com la ultra alta temperatura (UHT). [...]
El objetivo de la tesis fue elaborar de forma estandarizada un caldo de pescado, de gran interés por su valor nutritivo y porque se utilizan subproductos de la pesca y descartes, con la finalidad de conseguir su estabilización física, química y microbiológica mediante la aplicación de la tecnología de homogenización a ultra alta presión (UHPH), como tecnología que puede ser una alternativa a los tratamientos por calor como la ultra alta temperatura (UHT). [...]
This doctoral dissertation focuses on standardizing a fish broth ready for consumption, of great interest for its nutritional value and because by-products of fishing and discards are used. Ultra-high-pressure homogenization technology (UHPH) was applied to achieve physical, chemical, and microbiological stabilization of fish broths as an alternative to ultra-high temperature (UHT). [...]

2022  
3.
42 p, 1.5 MB Adaptación del Sistema APPCC, planes de prerrequisitos y de autocontrol alimentario de una empresa elaboradora de quesos para la implantación de un sistema de gestión de la calidad y la obtención de la certificación International Food Standards (IFS Food V.7) / Jacas Egea, Elena ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
El objetivo de este caso de estudio fue adaptar el sistema de gestión de la calidad y la seguridad alimentaria de una empresa artesana elaboradora de productos lácteos a la Norma de Calidad IFS Food V. [...]
2022
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]  
4.
200 p, 3.8 MB Evaluación de la inocuidad microbiológica del lomo de salmón (Salmo salar) tras la aplicación del tratamiento de cocción al vacío a temperaturas moderadas / Rivera Sánchez, Sasha Mir ; Vila Brugalla, Montserrat, dir. ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Roig Sagués, Artur Xavier, dir.
El terme sous vide s'aplica a una tècnica culinària que es basa en una cocció en condicions controlades de temps i temperatura d'aliments crus o parcialment cuits, envasats al buit. Aquesta tècnica permet obtenir productes d'elevada qualitat, especialment si s'apliquen tractaments tèrmic suaus durant un període de temps més o menys llarg, que varia en funció de l'aliment a coure. [...]
El término sous vide es una técnica de cocción donde un alimento crudo o parcialmente cocido se cocina en condiciones de vacío bajo un control de tiempo y temperatura que permite obtener un producto de alta calidad, especialmente si se aplican tratamientos térmicos suaves durante un periodo de tiempo más o menos prolongado, que varía en función del alimento a cocinar. [...]
Sous Vide is a cooking technique where a raw or partially cooked food is cooked under vacuum conditions while controlling time and temperature to obtain consistent results and a high-quality product, particularly when mild heat treatments are applied during a prolonged period that varies according to the type of food. [...]

2021  
5.
174 p, 3.0 MB Evaluación de la letalidad microbiana mediante tratamientos UVC en continuo y su combinación con UHPH en matrices líquidas de pH neutro / Martínez Garcia, Maria ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Gervilla Fernández, Ramón, dir. ; Roig Sagués, Artur Xavier, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
En aquest treball es va estudiar l'efecte dels tractaments UVC (llum ultravioleta C) en continu, utilitzant un reactor UVC amb unes característiques intrínseques específiques (Patent nº 2. 965. 766 B2), a la supervivència de Bacillus subtilis i altres microorganismes inoculats en diferents matrius alimentàries líquides de pH neutre amb diferent coeficient d'absorció (254 nm). [...]
En este trabajo se estudió el efecto de los tratamientos UVC (Ultravioleta C) en continuo, utilizando un reactor UVC con unas características intrínsecas específicas (Patente nº 2 965 766 B2), en la supervivencia de Bacillus subtilis y otros microorganismos inoculados en distintas matrices alimentarias líquidas de pH neutro con diferente coeficiente de absorción (254 nm). [...]
In this work we studied the effect of UVC (Ultraviolet C) treatments in continuous, using a UVC reactor with specific intrinsic characteristics (Patent No. 2 965 766 B2), on the survival of Bacillus subtilis and other microorganisms inoculated in different food matrices with pH neutral liquids over different absorption coefficient (254 nm). [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2020.  
6.
148 p, 1.3 MB Desarrollo de una formulación en polvo a base de Amaranto (Amaranthus cruentus) y canela (Cinnamomum sp) sabor chocolate / Hernández Arizpe, Leticia María ; Jiménez Salas, Zacarías, dir. ; López Pedemonte, Tomás, dir. ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La obesidad y las enfermedades crónicas relacionadas con la dieta forman parte de los grandes problemas de salud pública a combatir a nivel mundial. Es posible que, mediante la nutrición, utilizando alimentos que permitan un desarrollo adecuado, se pueda evitar el incremento de dichas enfermedades y se logre que las nuevas generaciones alcancen una mejor calidad de vida. [...]
Obesity and chronic diet-related illnesses are part of the major public health problems to fight globally. It is possible that, using foods that allow for adequate development, the increase of these diseases can be avoided, and the new generations will be able to achieve a better quality of life, Currently there is great interest in developing beverages using natural ingredients that are nutritious and healthy. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
7.
126 p, 2.2 MB Aislamiento y caracterización parcial de bacteriófagos de salmonella spp con potencial aplicación en el biocontrol sobre superficies / Hernández Santiago, Rodrigo ; Jiménez Salas, Zacarías, dir. ; Pla Soler, Reyes, (M. Teresa Reyes) dir. ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La inocuidad alimentaria es un tema amplio y relevante que impacta directamente en todos los segmentos de la sociedad, involucra productores, desarrolladores, innovadores, consumidores y gobierno, además de diversos sectores como la industria, la ingeniería y hasta la educación. [...]
Food safety is a broad and relevant issue that directly affects all aspects of society, involving producers, developers, innovators, consumers, and government, as well as various sectors such as industry, engineering, and even education. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
8.
161 p, 2.3 MB Microbiological safety evaluation of sous-vide treatments at mild temperatures applied to pork loin / Vila Brugalla, Montserrat ; Roig Sagués, Artur Xavier, dir. ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Actualment s'observa un increment en la utilització de tècniques de cocció a temperatures moderades com la cuina al buit. Donada la possibilitat d'utilitzar aquestes tècniques per a preparar menjars amb antelació i considerant que les dades sobre el comportament microbià en el rang entre 40 i 60 ºC són escasses, hi ha un gran interès en definir la seva seguretat microbiològica. [...]
A raising interest has been detected nowadays in relation to the use of cooking techniques at moderate temperatures like sous-vide cooking. Given the possibility of using these techniques to prepare food in advance, and considering that data on behaviour of bacteria in the range of 40 to 60 °C is scarce, there is great concern in accurately define the microbiological safety of this food. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
9.
112 p, 2.1 MB Detección molecular de toxoplasma gondii en carne y leche de caprinos del norte de México / Moreno Degollado, Gustavo ; Roig Sagués, Artur Xavier, dir. ; Zarate Ramos, Juan José, dir. ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El Toxoplasma gondii (T. gondii) es un agente parasitario que causa la toxoplasmosis, enfermedad que afecta a un gran número de hospedadores vertebrados incluido el humano y presenta una amplia distribución mundial. [...]
Toxoplasma gondii (T. gondii) is a parasitic agent that causes toxoplasmosis, a disease that affects a large number of vertebrate hosts including humans and has a wide global distribution. The objective of the present work was to detect genomic material of T. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
10.
135 p, 2.0 MB Frecuencias de detección de Brucella spp en quesos frescos de vaca y cabra elaborados artesanalmente mediante la reacción en cadena de la polimerasa punto final y su relación con la prevalencia en humanos en el estado de Nuevo León, México / Lazcano Villarreal, José Luis ; Roig Sagués, Artur Xavier, dir. ; Wong González, Alfredo, dir. ; Hernández Herrero, María Manuela, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Los objetivos de este estudio fueron detectar la presencia de Brucella spp y determinar la frecuencia en quesos artesanales y su relación con la prevalencia de brucelosis en humanos, durante los años 2009-2012 en 26 municipios del estado de Nuevo León, México, donde se colectaron 386 muestras de queso fresco. [...]
The objectives of this study were to detect the presence of Brucella spp and determine the frequency of artisanal cheeses and its relationship with the prevalence of brucellosis in humans during the years 2009-2012 in 26 municipalities of the state of Nuevo León, Mexico. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  

Documents de recerca : 25 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Materials acadèmics 96 registres trobats  1 - 10següentfinal  anar al registre:
1.
7 p, 116.2 KB Higiene i Inspecció dels Aliments [102632] / Roig Sagues, Artur Xavier ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; López Sabater, Emilio-Ignacio ; Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Ripollés Àvila, Carolina ; Grau García, Simó ; Martínez Moreno, Maria Rosa ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Al finalitzar l'assignatura l'alumne haurà de: Valorar la innocuïtat i comestibilitat dels aliments elaborats als establiments alimentaris i emetre dictàmens sobre la seva aptitud per al consum Auditar els requisits higiènics que han de complir les diferents establiments alimentaris Implementar el sistema d'autocontrol d'una industria alimentària Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes 1 Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes alimentosos i auditar el seu correcte funcionament Dictaminar sobre la idoneïtat pel sacrifici dels animals d'abastament Dictaminar sobre la idoneïtat pel consum dels productes obtinguts dels animals sacrificats als Escorxadors.
At the end of the course the student will be able to: Assess the safety and quality of foods prepared in food-processing establishments and issue opinions on their suitability for human consumption Auditing the hygienic requirements that different food-processing establishments must fulfil Implement the self-control system in a food industry Design and apply the HACCP systems to the elaboration processes of food products and audit that it works properly Determine the suitability of animals for slaughter and the suitability for the consumption of the products 1 Determine the suitability of animals for slaughter and the suitability for the consumption of the products obtained from these animals in the slaughterhouses.
Al finalizar la asignatura el alumno deberá saber: Valorar la inocuidad y comestibilidad de los alimentos elaborados en los establecimientos alimentarios y emitir dictámenes sobre su aptitud para el consumo Auditar los requisitos higiénicos que deben cumplir las diferentes establecimientos alimentarios Implementar el sistema de autocontrol de una industria alimentaria 1 Implementar el sistema de autocontrol de una industria alimentaria Diseñar y aplicar los sistemas APPCC a los procesos de elaboración de los diferentes productos alimenticios y auditar su correcto funcionamiento Dictaminar sobre la idoneidad para el sacrificio de los animales de abasto Dictaminar sobre la idoneidad para el consumo de los productos obtenidos de los animales sacrificados en los mataderos.

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documents
2.
7 p, 114.3 KB Seguretat Alimentària i Zoonosi [102631] / Roig Sagues, Artur Xavier ; Casal i Fàbrega, Jordi ; Castellà Espuny, Joaquim ; Ferrer Bermejo, David ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; López Sabater, Emilio-Ignacio ; Darwich Soliva, Laila ; Ortuño Romero, Ana Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'objectiu d'aquesta assignatura és proporcionar una introducció a les tasques dels veterinaris que treballen en qüestions de salut pública, com ara el control de malalties transmissibles dels animals als humans (zoonosis) i la implementació de mesures per garantir la seguretat dels aliments, tant des del punt de vista de 1 (zoonosis) i la implementació de mesures per garantir la seguretat dels aliments, tant des del punt de vista de l'administració com de les empreses alimentàries. [...]
The aim of this subject is to provide an introduction to the tasks of veterinarians that works in Public Health issues, such as the control of transmissible diseases from animals to humans and the implementation of measures to assure food safety from both the point of view of the public health administration and food 1 measures to assure food safety from both the point of view of the public health administration and food companies. [...]
El objetivo de esta asignatura es proporcionar una introducción a las tareas de los veterinarios que trabajan en cuestiones de salud pública, tales como el control de enfermedades transmisibles de los animales a los humanos (zoonosis) 1 humanos (zoonosis) y la implementación de medidas para garantizar la seguridad de los alimentos, tanto desde el punto de vista de la administración como de las empresas alimentarias. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documents
3.
5 p, 109.7 KB Qualitat, Innovació i Tecnologies Emergents de Processament [43035] / Mor-Mur i Francesch, Montserrat ; Ferragut, Victoria ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Roig Sagues, Artur Xavier ; Trujillo Mesa, Antonio Jose ; Castillo Zambudio, Manuel ; Juan Godoy, Bibiana ; Saldo Periago, Jordi ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1 En aquesta matèria els estudiants aprendran les diferents etapes clau en el procés d'innovació i disseny d'un nou producte d'origen animal. També coneixeran les tecnologies de processament més innovadores, la seva validació i estudiaran quins són els paràmetres de procés que tenen major impacte en les característiques del producte final. [...]
1 In this module students will learn the different key stages in the innovation process and design of a new product of animal origin. They will also know the most innovative processing technologies; its validation and they will study the parameters of the process that have the greatest impact on the characteristics of the final product. [...]
1 En esta materia los estudiantes aprenderán las distintas etapas clave en el proceso de innovación y diseño de un nuevo producto de origen animal. También conocerán las tecnologías de procesado más innovadoras, su validación y estudiarán cuales son los parámetros de proceso que tienen mayor impacto en las características del producto final. [...]

2023-24
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents
4.
7 p, 126.8 KB Gestió de la Seguretat Alimentària i Salut Pública [103262] / Hernandez Herrero, Maria Manuela ; Roig Sagues, Artur Xavier ; Torres Benitez, Ferran ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura de Gestió de la Seguretat Alimentària i Salut Pública integra coneixements tant de l'anàlisi del risc de la Seguretat Alimentaria com de Salut Pública. Tot considerant que l'anàlisi del risc en què s'han de basar les polítiques de seguretat alimentària es basa en tres components: avaluació del risc, gestió del risc i comunicació del risc. [...]
The subject of Management of Food Safety and Public Health integrates knowledge as much of food safety risk analysis as of public health. Risk analysis is the cornerstone of food safety policy and consists of three components: risk assessment, risk management and risk communication. [...]
La asignatura de Gestión de la Seguridad Alimentaria y Salud Pública integra conocimientos tanto del análisis del riesgo de la Seguridad Alimentaria como de la Salud Pública. Considerando que el análisis del riesgo, en que se deben basar las políticas de seguridad alimentaria, consta de tres componentes: evaluación del riesgo, gestión del riesgo y comunicación del riesgo. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
5.
9 p, 137.7 KB Higiene i Sistemes d'Autocontrol [103261] / Hernandez Herrero, Maria Manuela ; Roig Sagues, Artur Xavier ; Ripollés Àvila, Carolina ; Rodriguez Lopez, Pedro ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura d'Higiene i Sistemes d'Autocontrol és una assignatura integradora d'altres assignatures que pretén que l'alumnat sigui capaç de desenvolupar un sistema que permeti a la indústria alimentària aplicar i gestionar d'una manera racional les mesures i condicions necessàries per controlar els perills i garantir l'aptitud d'un producte per al consum humà. [...]
Hygiene and Self-Control System integrates different subjects of the Food Science and technology degree. It aims that students can develop a system that allows the food industry to implement and manage rationally the measures and conditions necessary to control hazards and ensure the suitability of a product for human consumption. [...]
La asignatura de Higiene y Sistemas de Autocontrol es una asignatura integradora de otras asignaturas que pretende que el alumnado sea capaz de desarrollar un sistema que permita a la industria alimentaria aplicar y gestionar de una manera racional las medidas y condiciones necesarias para controlar los peligros y garantizar la aptitud de un producto para el consumo humano. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
6.
8 p, 125.5 KB Anàlisi i Control de Qualitat dels Aliments [103245] / Trujillo Mesa, Antonio Jose ; Ferragut, Victoria ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; Mor-Mur i Francesch, Montserrat ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura d'Anàlisi i Control de Qualitat dels Aliments està estretament relacionada amb Sistemes de Qualitat i Eines de Gestió Mediambiental que també pertany a la matèria Gestió de la Qualitat. [...]
The subject of Analysis and Quality Control of Foods is closely related to Quality Systems and Environmental Management Tools that also belongs to the subject Quality Management. The purpose of this course is to provide students with the necessary basis and knowledge for the selection of food quality parameters and analytical techniques to apply to food quality control, including physico-chemical, microbiological and sensory analysis. [...]
La asignatura de Análisis y Control de Calidad de los Alimentos está estrechamente relacionada con Sistemas de Calidad y Herramientas de Gestión Medioambiental que también pertenece a la materia Gestión de la Calidad. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
7.
7 p, 129.9 KB Higiene alimentària [101009] / Hernandez Herrero, Maria Manuela ; Roig Sagues, Artur Xavier ; Ripollés Àvila, Carolina ; Rodriguez Lopez, Pedro ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
L'assignatura d'Higiene Alimentària és una assignatura integradora d'altres assignatures que pretén que l'alumnat sigui capaç de desenvolupar un sistema que permeti a la indústria alimentària aplicar i gestionar d'una manera racional les mesures i condicions necessàries per a controlar els perills i garantir l'aptitud d'un producte per al consum humà. [...]
Food hygiene is a subject that integrates different matters. The aim is that students can develop a quality system that allows the food industry to implement and manage rationally the measures and conditions necessary to ensure the suitability of a product for human consumption. [...]
La asignatura de Higiene Alimentaria es una asignatura integradora de otras asignaturas que pretende que el alumnado sea capaz de desarrollar un sistema que permita a la industria alimentaria aplicar y gestionar de una manera racional las medidas y condiciones necesarias para controlar los peligros y garantizar la aptitud de un producto para el consumo humano. [...]

2023-24
Grau en Microbiologia [816]
3 documents
8.
7 p, 126.0 KB Gestió de la Seguretat Alimentària i Salut Pública [103262] / Hernandez Herrero, María Manuela ; Roig Sagués, Artur Xavier ; Torres Benitez, Ferran ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura de Gestió de la Seguretat Alimentària i Salut Pública integra coneixements tant de anàlisi del risc de la Seguretat Alimentaria com de Salut Pública. Tot considerant que l'anàlisi del risc en què s'han de basar les polítiques de seguretat alimentària es basa en tres components: avaluació del risc, gestió del risc i comunicació del risc. [...]
The subject of Management of Food Safety and Public Health integrates knowledge as much of food safety risk analysis as of public health. risk analysis as the cornerstone of food safety policy and consisting of three components: risk assessment, risk management and risk communication. [...]
La asignatura de Gestión de la Seguridad Alimentaria y Salud Pública integra conocimientos tanto del análisis del riesgo de la Seguridad Alimentaria como de la Salud Pública. Considerando que el análisis del riesgo, en que se deben basar las políticas de seguridad alimentaria, se basa en tres componentes: evaluación del riesgo, gestión del riesgo y comunicación del riesgo. [...]

2022-23
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
9.
7 p, 115.7 KB Higiene i Inspecció dels Aliments [102632] / Roig Sagués, Artur Xavier ; Hernandez Herrero, María Manuela ; López Sabater, Emilio Ignacio ; Rodriguez Jerez, José Juan ; Ripollés Àvila, Carolina ; Grau García, Simó ; Martínez Moreno, Maria Rosa ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Al finalitzar l'assignatura l'alumne haurà de: Valorar la innocuïtat i comestibilitat dels aliments elaborats als establiments alimentaris i emetre dictàmens sobre la seva aptitud per al consum Auditar els requisits higiènics que han de complir les diferents establiments alimentaris Implementar el sistema d'autocontrol d'una industria alimentària Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes 1 Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes alimentosos i auditar el seu correcte funcionament Dictaminar sobre la idoneïtat pel sacrifici dels animals d'abastament Dictaminar sobre la idoneïtat pel consum dels productes obtinguts dels animals sacrificats als Escorxadors.
At the end of the course the student will be able to: Assess the safety and quality of foods prepared in food-processing establishments and issue opinions on their suitability for human consumption Auditing the hygienic requirements that different food-processing establishments must fulfil Implement the self-control system in a food industry Design and apply the HACCP systems to the elaboration processes of food products and audit that it works properly Determine the suitability of animals for slaughter and the suitability for the consumption of the products obtained from these animals in the slaughterhouses.
Al finalizar la asignatura el alumno deberá saber: Valorar la inocuidad y comestibilidad de los alimentos elaborados en los establecimientos alimentarios y emitir dictámenes sobre su aptitud para el consumo Auditar los requisitos higiénicos que deben cumplir las diferentes establecimientos alimentarios Implementar el sistema de autocontrol de una industria alimentaria Diseñar y aplicar los sistemas APPCC a los procesos de elaboración de los diferentes productos 1 Diseñar y aplicar los sistemas APPCC a los procesos de elaboración de los diferentes productos alimenticios y auditar su correcto funcionamiento Dictaminar sobre la idoneidad para el sacrificio de los animales de abasto Dictaminar sobre la idoneidad para el consumo de los productos obtenidos de los animales sacrificados en los mataderos.

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documents
10.
6 p, 112.4 KB Seguretat Alimentària i Zoonosi [102631] / Roig Sagués, Artur Xavier ; Casal i Fàbrega, Jordi ; Castellà Espuny, Joaquim ; Ferrer Bermejo, David ; Hernandez Herrero, María Manuela ; López Sabater, Emilio Ignacio ; Darwich Soliva, Laila ; Ortuño Romero, Ana Maria ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1 L'objectiu d'aquesta assignatura és proporcionar una introducció a les tasques dels veterinaris que treballen en qüestions de salut pública, com ara el control de malalties transmissibles dels animals als humans (zoonosis) i la implementació de mesures per garantir la seguretat dels aliments, tant des del punt de vista de l'administració com de les empreses alimentàries. [...]
1 The aim of this subject is to provide an introduction to the tasks of veterinarians that works in Public Health issues, such as the control of transmissible diseases from animals to humans and the implementation of measures to assure food safety from both the point of view of the public health administration and food companies. [...]
El objetivo de esta asignatura es proporcionar una introducción a las tareas de los veterinarios que trabajan en cuestiones de salud pública, tales como el control de enfermedades transmisibles de los animales a los humanos (zoonosis) y la implementación de medidas para garantizar la seguridad de los alimentos, tanto desde el punto de vista 1 y la implementación de medidas para garantizar la seguridad de los alimentos, tanto desde el punto de vista de la administración como de las empresas alimentarias. [...]

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documents

Materials acadèmics : 96 registres trobats   1 - 10següentfinal  anar al registre:
Vegeu també: autors amb noms similars
1 Herrero, M.
2 Herrero, Manuel
2 Herrero, Mario
2 Herrero, María José
2 Herrero, Mercè
Us interessa rebre alertes sobre nous resultats d'aquesta cerca?
Definiu una alerta personal via correu electrònic o subscribiu-vos al canal RSS.