1.
|
14 p, 334.1 KB |
High Fruit and Vegetable Consumption and Moderate Fat Intake Are Associated with Higher Carotenoid Concentration in Human Plasma
/
Marhuenda-Muñoz, María (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Rinaldi de Alvarenga, José Fernando (University of São Paulo) ;
Hernáez, Álvaro (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) ;
Tresserra-Rimbau, Anna (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Martínez-González, Miguel Ángel (Harvard T.H. Chan School of Public Health (Boston, Estats Units d'Amèrica)) ;
Salas-Salvadó, Jordi (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ;
Corella, Dolores (Universitat de València) ;
Malcampo Manrúbia, Mireia (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Martínez, J. Alfredo (Universidad de Navarra) ;
Alonso-Gómez, Ángel María (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc)) ;
Wärnberg, Julia (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga) ;
Vioque, Jesús (Universitat Miguel Hernández) ;
Romaguera, Dora (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO) ;
López-Miranda, José (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba) ;
Estruch, Ramón (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ;
Tinahones, Francisco J.. (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga) ;
Lapetra, José (Distrito Sanitario de Atención Primaria de Sevilla) ;
Serra-Majem, J. Lluís (Instituto Universitario de Investigaciones Biomédicas y Sanitarias, Las Palmas de Gran Canarias) ;
Bueno-Cavanillas, Aurora (Universidad de Granada) ;
Tur, Josep Antonio (Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut, Palma) ;
Martín, Vicente (Instituto de Biomedicina, León) ;
Pintó, Xavier (Hospital Universitari de Bellvitge) ;
Delgado-Rodríguez, Miguel (Universidad de Jaén) ;
Matía-Martín, Pilar (Instituto de Investigación Sanitaria del Hospital Clínico San Carlos) ;
Vidal, Josep (Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer) ;
Vázquez, Clotilde (Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz) ;
Daimiel, Lidia (IMDEA Food, Madrid) ;
Ros, Emilio (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ;
Serra-Mir, Mercè (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ;
Vázquez-Ruiz, Zenaida (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra) ;
Nishi, Stephanie K. (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ;
Sorlí, José V (Universitat de València) ;
Zomeño, María Dolores (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Zulet, M. Angeles (IMDEA Food, Madrid) ;
Vaquero-Luna, Jessica (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc)) ;
Carabaño-Moral, Rosa (Distrito de Atención Primaria Costa del Sol) ;
Notario-Barandiaran, Leyre (Universitat Miguel Hernández) ;
Morey, Marga (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant - Fundació FISABIO) ;
García-Rios, Antonio (Instituto Maimónides de Investigación Biomédica de Córdoba) ;
Gómez Pérez, Ana María (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga) ;
Santos-Lozano, José Manuel (Distrito Sanitario de Atención Primaria de Sevilla) ;
Buil-Cosiales, Pilar (Servicio Navarro de Salud Osasunbidea) ;
Basora, Josep (Universitat Rovira i Virgili) ;
Portolés, Olga (Universitat de València) ;
Schröder, Helmut (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Abete, Itziar (IMDEA Food, Madrid) ;
Salaverria-Lete, Itziar (Instituto de Investigación Sanitaria Bioaraba (Vitoria, País Basc)) ;
Toledo, Estefania (Instituto de Investigación Sanitaria de Navarra) ;
Babio, Nancy (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ;
Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ;
Martínez-Huélamo, Miriam (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Lamuela-Raventós, Rosa M.. (Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició, Ciències de l'Alimentació i Gastronomia) ;
Universitat Autònoma de Barcelona
Carotenoids are pigments contained mainly in fruit and vegetables (F&V) that have beneficial effects on cardiometabolic health. Due to their lipophilic nature, co-ingestion of fat appears to increase their bioavailability via facilitating transfer to the aqueous micellar phase during digestion. [...]
2021 - 10.3390/antiox10030473
Antioxidants, Vol. 10 (march 2021)
|
|