Results overview: Found 75 records in 0.02 seconds.
Articles, 16 records found
Contributions to meetings and congresses, 5 records found
Research literature, 18 records found
Course materials, 36 records found
Personal and institutional archives, 14 records found
Articles 16 records found  1 - 10next  jump to record:
1.
12 p, 983.7 KB Prenatal exposure to innately preferred D-limonene and trans-anethole does not overcome innate aversion to eucalyptol, affecting growth performance of weanling piglets / Reyes-Camacho, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Vinyeta, Ester (Delacon Biotechnik GmbH) ; Aumiller, Tobias (Delacon Biotechnik GmbH) ; Van der Klis, Juan D. (Delacon Biotechnik GmbH) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
In the present research, two studies were performed to determine the effects of specific botanical compounds (BCs) on the innate feed preference and feed intake of piglets, as follows: Exp. 1 studied the innate feed preferences of post-weaning piglets using a double-choice feeding test. [...]
2021 - 10.3390/ani11072062
Animals, Vol. 11 Núm. 7 (july 2021) , p. 2062  
2.
10 p, 1.4 MB Growth performance and total tract digestibility in broiler chickens fed different corn hybrids / Melo Duran, Diego Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; González-Ortiz, G. (AB Vista) ; Villagómez-Estrada, S. (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Bedford, M. R. (AB Vista) ; Graham, H. (AB Vista) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The aim of the present study was to investigate the variability in nutrient digestibility associated with corn genetic background and its influence on the feeding value for broiler chickens. A total of 960 1-day-old male broiler chicks (Ross 308) were distributed in eight treatments, with 12 pens per treatment and 10 birds per pen in a 42-day study. [...]
2021 - 10.1016/j.psj.2021.101218
Poultry Science, Vol. 100 (april 2021)  
3.
7 p, 201.6 KB Phytogenic Compounds Supplemented to Gestating Hyperprolific Sows Affects the Gut Health-Related Gene Expression and Histological Responses in Neonate Piglets / Reyes-Camacho, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Nutrició, Maneig i Benestar Animal) ; Vinyeta, Ester (Delacon Biotechnik) ; Aumiller, Tobias (Delacon Biotechnik) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Folch, Josep Maria (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Van der Klis, Jan Dirk (Delacon Biotechnik) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Nutrició, Maneig i Benestar Animal)
This research aims to determine whether a specific blend of phytogenic compounds (BPC) supplemented in gestating hyperprolific sow diets can promote prenatal maternal effects in terms of piglet gut function and morphology. [...]
2021 - 10.3389/fvets.2021.639719
Frontiers in Veterinary Science, Vol. 8 (june 2021)  
4.
26 p, 455.5 KB Phytogenic feed additives in poultry : achievements, prospective and challenges / Abdelli, Nedra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Phytogenic feed additives have been largely tested in poultry production with the aim to identify their effects on the gastrointestinal function and health, and their implications on the birds' systemic health and welfare, the production efficiency of flocks, food safety, and environmental impact. [...]
2021 - 10.3390/ani11123471
Animals, Vol. 11 Núm. 12 (december 2021) , p. 3471  
5.
10 p, 1013.9 KB A Proteinaceous Fraction of Wheat Bran May Interfere in the Attachment of Enterotoxigenic E. Coli K88 (F4+) to Porcine Epithelial Cells / González-Ortiz, Gemma (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Bronsoms, Sílvia (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Proteòmica i Biologia Estructural) ; Quarles Van Ufford, H. C. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology) ; Halkes, S. Bart A. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology) ; Virkola, Ritva (University of Helsinki. Department of Biosciences, General Microbiology) ; Liskamp, Rob M. J. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology) ; Beukelman, Cees J. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology) ; Pieters, Roland J. (Utrecht University. Department of Medicinal Chemistry & Chemical Biology) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Martín Orúe, Susana M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal)
Wheat bran (WB) from Triticum aestivum has many beneficial effects on human health. To the best of our knowledge, very little has been published about its ability to prevent pathogenic bacterial adhesion in the intestine. [...]
2014 - 10.1371/journal.pone.0104258
PloS one, Vol. 9 (august 2014)  
6.
16 p, 2.1 MB Blood parameters as biomarkers in a Salmonella spp. disease model of weaning piglets / Barba-Vidal, Emili (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Buttow Roll, Victor Fernando (Federal University of Pelotas. Department of Animal Science) ; García Manzanilla, Edgar (Animal and Grassland Research and Innovation Centre. Pig Development Department) ; Torrente Artero, Carlos (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Moreno Muñoz, José Antonio (Laboratorios Ordesa) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín Orúe, Susana M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The weaning pig is used as an experimental model to assess the impact of diet on intestinal health. Blood parameters (BP) are considered a useful tool in humans, but there is very scarce information of such indicators in the weaning pig. [...]
2017 - 10.1371/journal.pone.0186781
PloS one, Vol. 12 (october 2017)  
7.
13 p, 952.8 KB Effects of two zinc supplementation levels and two zinc and copper sources with different solubility characteristics on the growth performance, carcass characteristics and digestibility of growing-finishing pigs / Villagómez-Estrada, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; van Kuijk, Sandra (Trouw Nutrition, Research and Development Department) ; Melo Duran, Diego Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Karimirad, Razzagh (Lorestan University) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal)
The present study was conducted to evaluate the effect of two Zn supplemented levels and two Zn and Cu sources (sulphate and hydroxychloride) on growing-finishing pigs. An in vitro study and an in vivo study were conducted. [...]
2020 - 10.1111/jpn.13447
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, Vol. 105 (september 2020) , p. 59-71  
8.
11 p, 758.0 KB Dietary Preference of Newly Weaned Pigs and Nutrient Interactions According to Copper Levels and Sources with Different Solubility Characteristics / Villagómez-Estrada, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; van Kuijk, Sandra (Trouw Nutrition. Research and Development Department) ; Melo Duran, Diego Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal) ; Karimirad, Razzagh (Lorestan University. Department of Animal Science) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Nutrició i Benestar Animal)
Strategies for promoting early feed acceptance and avoiding pig rejection to new feed are a priority for maximizing their feed intake. Animal preference or aversion for a particular feed or nutrient is a behavioral expression coordinated by a complex biological system. [...]
2020 - 10.3390/ani10071133
Animals, Vol. 10 (july 2020)  
9.
14 p, 1.9 MB Effects of dicopper oxide and copper sulfate on growth performance and gut microbiota in broilers / Forouzandeh, Asal (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Blavi Josa, Laia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Abdelli, Nedra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Melo Duran, Diego Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Vidal, A. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals) ; Rodríguez, M. (PigCHAMP Pro Europa) ; Monteiro, A. N. T. R. (Animine) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Darwich Soliva, Laila (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
An experiment was conducted to determine the effects of two sources of copper (Cu) from copper sulfate (CuSO) and dicopper oxide (CuO, CoRouge) at three levels of inclusion (15, 75, and 150 mg/kg) on growth performance and gut microbiota of broilers. [...]
2021 - 10.1016/j.psj.2021.101224
Poultry Science, Vol. 100 (april 2021)  
10.
30 p, 6.0 MB Targeted-release organic acids and essential oils improve performance and digestive function in broilers under a necrotic enteritis challenge / Abdelli, Nedra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Vilarrasa, E. (Kaykun Care) ; Cabeza Luna, Irene (FARMFAES-TECNOVIT) ; Melo Duran, Diego Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; D'angelo, Matilde (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
An experiment was performed to evaluate the effect of four different microencapsulated blends of organic acids (OA) and nature-identical aromatic compounds (AC) on growth performance and gut health of broilers challenged with a recycled NE litter. [...]
2020 - 10.3390/ani10020259
Animals, Vol. 10 Núm. 2 (february 2020) , p. 259  

Articles : 16 records found   1 - 10next  jump to record:
Contributions to meetings and congresses 5 records found  
1.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales Peñacoba, Joaquín ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, Josep
2003
-, : 2003  
2.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales, J. ; Pérez Hernández, José Francisco ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Starch is the storage polysaccharide of higher plants and a major source for animals. However, despite is its simple composition the digestion of starch may be dependent of feed ingredients and animal characteristics.
2001
, 2001  
3.
1 p, 1.6 MB An increased hindgut fermentation promoted major changes on the VFA profile but not on the total VFA concetration of the digesta contents / Morales, J. ; Pérez Hernández, José Francisco ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, Josep
Volatile fatty acids, principally acetate, propionate and butyrate, are produced in the caecum-colon of pigs as end products of the microbial fermentation. The present abstract tryes to explore on the changes on the VFA concentration and profiles observed in Landrace and Iberian pigs fed on different sources of carbohydrates (high v. [...]
2001
-, : 2001  
4.
1 p, 1.6 MB Comparative digestibility and productive performances between Landrace and Iberian pigs fed on a corn- or a sorghum-acorn- based diet / Morales, J. ; Pérez Hernández, José Francisco ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, A. ; Gasa, Josep
Although digestible energy (DE) values for most commonly used feeds in pig industry are mainly predicted by their chemical composition, other likely effects could affect digestibility. The present paper try to explore the effects likely caused by animal breed (lean v. [...]
2001
-, : 2001  
5.
1 p, 3.0 MB Lipogenic enzyme activities in adipose and muscular tissues of Landrace and Iberian pigs fed on different source of carbohydrates / Morales, J. ; Pérez Hernández, José Francisco ; Mourot, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Iberian is an autochthonous swine breed from Southwest Iberian Peninsula. His meat has attained a high acceptability attributed to a higher intramuscular fat. Gene and dietary effects on the lipogenic enzymes activities were evaluated.
2005
, 2005  

Research literature 18 records found  1 - 10next  jump to record:
1.
169 p, 14.6 MB Strategies of trace mineral supplementation for swine development and sustainability / Villagómez Estrada, Sandra ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. ; Solà Oriol, David, dir.
Durant molts anys, l'ús farmacològic dels oligoelements com el Zn i Cu va generar efectes positius en la indústria porcina, a l'estimular el creixement i controlar les disbiosi intestinals, especialment en els garrins recent deslletats. [...]
"Durante muchos años, el uso farmacológico de los oligoelementos como el Zn y Cu generó efectos positivos en la industria porcina, al estimular el crecimiento y controlar las disbiosis intestinales, especialmente en los lechones recién destetados. [...]
For many years, the pharmacological use of trace elements such as Zn and Cu generated positive effects in the pig industry, by stimulating pig growth and controlling intestinal dysbiosis, especially in weaned piglets. [...]

2021  
2.
137 p, 8.0 MB Feed-associated factors to xylanase response in corn-based poultry diets / Melo Durán, Diego ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. ; Sola Oriol, David, dir.
La producció avícola enfronta diversos desafiaments relacionats amb l'ús dels recursos naturals, sent l'eficiència alimentària el factor que pot ser influenciat mitjançant l'ús de diferents estratègies nutricionals. [...]
La producción avícola enfrenta varios desafíos relacionados con el uso de los recursos naturales, siendo la eficiencia alimenticia el factor que puede ser influenciado mediante el uso de diferentes estrategias nutricionales. [...]
Poultry production faces several challenges related to the use of natural resources, with feed efficiency being the factor that can be influenced through the use of different nutritional strategies. Proper use of exogenous enzymes, such as xylanase, could improve growth performance, feed conversion, gut health, and improve environmental problems as fewer undigested nutrients are excreted. [...]

2021  
3.
161 p, 3.2 MB Studying the effects of phytogenic supplementation as feeding strategies to overcome physiological and productive challenges in hyperprolific sows and their offspring / Reyes Camacho, David Angel ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. ; Solà Oriol, David, dir.
La selecció genètica de línies de truges hiperprolífiques ha incrementat considerablement la mida de la ventrada en les últimes dècades. L'augment de nombre de garrins és un gran desafiament per a la fisiologia i la productivitat tant de la truja com de la seva descendència durant la gestació, el part i la lactància. [...]
La selección genética de líneas de cerdas hiperprolíficas ha incrementado considerablemente el tamaño de la camada en las últimas décadas. El aumento del número de lechones es un gran desafío para la fisiología y la productividad tanto de la cerda como de su descendencia durante la gestación, el parto y la lactancia. [...]
Genetic selection for hyperprolific sow lines has increased litter size considerably in the last decades. The increased number of piglets is a major challenge for both sow and its offspring physiology and productivity during gestation, at parturition and during lactation. [...]

2021  
4.
4 p, 33.2 KB Deciphering Individual Responses of Slow and Fast Growing Piglets after weaning. An opportunity for Designing Early Management and Feeding strategies (DIR_PIGS). DR_PIGS_PID2020-113604RB-I00 / Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
The data will originate from measurements registered of the performance and behavior of animals in farms (experimental and commercial), and from lab analyses of samples taken from these animals for physiological, genotyping and identification of candidate genes and microbial biomarkers associated with growth performance. [...]
Universitat Autònoma de Barcelona 2022  
5.
257 p, 2.4 MB Exploring dietary strategies to enhance feed intake and growth of piglets after weaning by a multidisciplinary approach / Blavi Josa, Laia ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. ; Solà Oriol, David, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El deslletament és un període d'adaptació i estrès on els porcs poden patir el síndrome post-deslletament, caracteritzat per una baixa ingestió i creixement i per diarrees. És de gran interès per a la indústria porcina la recerca de solucions per incrementar el consum i el creixement després del deslletament. [...]
El destete es un periodo de adaptación y estrés donde los cerdos frecuentemente sufren el síndrome post-destete; caracterizado por una baja ingestión y crecimiento, y por diarreas. Es de gran interés para la industria porcina la búsqueda de soluciones para incrementar el consumo y el crecimiento después del destete. [...]
Weaning is a period of adaptation and stress where pigs frequently suffer the post-weaning "growth check", characterized by low feed intake, poor growth, and diarrhea. The search for multiple and combined solutions to increase feed consumption and growth performance after weaning is of great practical interest for the swine industry. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2016  
6.
196 p, 2.4 MB Dietary factors influencing calcium and phosphorus utilization in broiler chicken / Hamdi, Manel ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2016  
7.
1 p, 1.0 MB Evolution and variability of the piglets weight during the lactation period / Fornós Inglès, M. ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. ; Solà-Oriol, D., dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Variability of the piglets weight is an issue that can affect the response of the animals after weaning. If we identify factors increasing variability, we will be able to design strategies to improve the homogeneity of the piglets weights and their production in the nurseries.
2014
Grau en Veterinària [955]  
8.
178 p, 838.0 KB Exploring the Zn deficiency hypothesis to explain the beneficial effect of therapeutic ZnO in weaning pigs / Davin, Roger ; Manzanilla, E. G., dir. ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
L'objectiu general de la present tesi doctoral és estudiar l'estatus de Zn dels garrins deslletats i com aquest es veu afectat pel deslletament i la suplementació dietària de Zn, com són els nivells farmacològics de ZnO administrats de forma rutinària en les dietes dels garrins després del deslletament per a prevenir i/o tractar la diarrea. [...]
The general aim of this PhD thesis is to study Zn status of weaned piglets and whether it is affected by weaning or dietary Zn supplementation, like pharmacological levels of ZnO that are usually administered in post-weaning piglet's feed to prevent and/or treat diarrhea. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
9.
192 p, 1.1 MB Influence of the nutritional status of piglets on their ability to perform appropriate dietary selection patterns after weaning / Guzmán Pino, Sergio A. ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La presente Tesis Doctoral tiene como objetivo simular diferentes estados fisiológicos o nutricionales que enfrentan los lechones destetados en el sistema intensivo de producción, por ejemplo, variaciones en el contenido nutricional de la dieta, en la disponibilidad de nutrientes o piensos, o en la homeostasis de los animales. [...]
The present PhD Thesis aims to simulate different physiological or nutritional status that post-weaned piglets face in the intensive production system, e. g. , variations in the dietary nutritional content, in the availability of nutrients or feeds, or in the animals' homeostasis. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
10.
220 p, 1005.1 KB Evaluación de un adsorbente de micotoxinas de nueva generación como aditivo en el pienso de animales de renta / Blandon Martínez, Juan Carlos ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. ; Denli, Muzaffer, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Esta tesis hace parte del proyecto EUREKA para el desarrollo de nuevos adsorbente de micotoxinas a partir de la Tierra de Diatomeas. Se llevó a cabo las siguientes pruebas: La primera prueba experimental, confirma el efecto toxico de la AFB1 en aves, como especie susceptible. [...]
This thesis is part of an EUREKA project entitled "Development of new adsorbents of mycotoxins derived from the diatomaceous earth". We designed five experimental assays: First experiment, we wanted to confirm the toxic effect of aflatoxin B1 in birds, as the most susceptible specie. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2011  

Research literature : 18 records found   1 - 10next  jump to record:
Course materials 36 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
13 p, 130.6 KB Nutrició Animal [102626] / Martin Orue, Susana María ; Sala Pallarés, Roser ; Pérez Hernández, José Francisco ; Castillo Simon, Inmaculada ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segon curs, de tipus obligatori, on el principal objectiu és introduir l'alumne en els principis de la nutrició i alimentació animal a través d'una visió global i integradora de la bioquímica i la fisiologia de les principals espècies domèstiques. [...]
It is a compulsory subject in the second-year course of the Veterinary degree. The main objective is to introduce the student to the principles of nutrition and animal nutrition through a global and inclusive vision of biochemistry and physiology of the main domestic species. [...]
Se trata de una asignatura de segundo curso, de tipo obligatorio, donde el principal objetivo es introducir al alumno en los principios de la nutrición y la alimentación animal a través de una visión global e integradora de la bioquímica y la fisiología de las principales especies domésticas. [...]

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documents
2.
13 p, 130.7 KB Nutrició Animal [102626] / Martín Orue, Susana María ; Sala Pallarés, Roser ; Pérez Hernández, José Francisco ; Castillo Simon, Inmaculada ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segon curs, de tipus obligatori, on el principal objectiu és introduir l'alumne en els principis de la nutrició i alimentació animal a través d'una visió global i integradora de la bioquímica i la fisiologia de les principals espècies domèstiques. [...]
It is a compulsory subject in the second-year course of the Veterinary degree. The main objective is to introduce the student to the principles of nutrition and animal nutrition through a global and inclusive vision of biochemistry and physiology of the main domestic species. [...]
Se trata de una asignatura de segundo curso, de tipo obligatorio, donde el principal objetivo es introducir al alumno en los principios de la nutrición y la alimentación animal a través de una visión global e integradora de la bioquímica y la fisiología de las principales especies domésticas. [...]

2021-22
Grau en Veterinària [955]
3 documents
3.
12 p, 129.4 KB Nutrició Animal [102626] / Martín Orue, Susana María ; Sala Pallarés, Roser ; Pérez Hernández, José Francisco ; Castillo Simon, Inmaculada ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segon curs, de tipus obligatori, on el principal objectiu és introduir l'alumne en els principis de la nutrició i alimentació animal a través d'una visió global i integradora de la bioquímica i la fisiologia de les principals espècies domèstiques. [...]
Se trata de una asignatura de segundo curso, de tipo obligatorio, donde el principal objetivo es introducir al alumno en los principios de la nutrición y la alimentación animal a través de una visión global e integradora de la bioquímica y la fisiología de las principales especies domésticas. [...]

2020-21
Grau en Veterinària [955]
3 documents
4.
13 p, 130.5 KB Nutrició Animal [102626] / Martín Orue, Susana María ; Sala Pallarés, Roser ; Pérez Hernández, José Francisco ; Castillo Simon, Inmaculada ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segon curs, de tipus obligatori, on el principal objectiu és introduir l'alumne en els principis de la nutrició i alimentació animal a través d'una visió global i integradora de la bioquímica i la fisiologia de les principals espècies domèstiques. [...]
Se trata de una asignatura de segundo curso, de tipo obligatorio, donde el principal objetivo es introducir al alumno en los principios de la nutrición y la alimentación animal a través de una visión global e integradora de la bioquímica y la fisiología de las principales especies domésticas. [...]

2019-20
Grau en Veterinària [955]
3 documents
5.
10 p, 125.1 KB Qualitat dels Aliments des de la Granja [43032] / Sala Pallarés, Roser ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Casals, Ramon ; Ferret, Alfred ; Milán Sendra, María José ; Paramio Nieto, Maria Teresa ; Piedrafita Arilla, Jesús ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Such i Martí, Francesc Xavier ; Pérez Hernández, José Francisco ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Calsamiglia Blancafort, Sergio ; Martín Orue, Susana María ; Llonch Obiols, Pol ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquest mòdul té com a objectiu que els alumnes coneguin les possibles formes de millorar la qualitat dels productes d'origen animal des de la granja. En particular, el mòdul analitzarà l'impacte que poden tenir factors com l'alimentació, el maneig, la genètica i el benestar animal sobre la qualitat nutritiva, organolèptica i 1 com l'alimentació, el maneig, la genètica i el benestar animal sobre la qualitat nutritiva, organolèptica i tecnològica dels diferents productes. [...]
Este módulo tiene como objetivo que los alumnos conozcan las posibles formas de mejorar la calidad de los productos de origen animal desde la granja. En particular, el modulo analizará el impacto que pueden tener factores como la alimentación, el manejo, la genética y el bienestar animal sobre la calidad nutritiva, 1 factores como la alimentación, el manejo, la genética y el bienestar animal sobre la calidad nutritiva, organoléptica y tecnológica de los diferentes productos. [...]

2019-20
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents
6.
11 p, 109.0 KB Nutrició Animal [102626] / Martín Orue, Susana María ; Sala Pallarés, Roser ; Pérez Hernández, José Francisco ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segon curs, de tipus obligatori, on el principal objectiu és introduir l'alumne en els principis de la nutrició i alimentació animal a través d'una visió global i integradora de la bioquímica i la fisiologia de les principals espècies domèstiques. [...]
2018-19
Grau en Veterinària [955]  
7.
11 p, 108.8 KB Nutrició Animal [102626] / Martín Orue, Susana María ; Sala Pallarés, Roser ; Pérez Hernández, José Francisco ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segon curs, de tipus obligatori, on el principal objectiu és introduir l'alumne en els principis de la nutrició i alimentació animal a través d'una visió global i integradora de la bioquímica i la fisiologia de les principals espècies domèstiques. [...]
2017-18
Grau en Veterinària [955]  
8.
10 p, 102.3 KB Qualitat dels Aliments des de la Granja [43032] / Sala Pallarés, Roser ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Casals, Ramon ; Ferret, Alfred ; Manteca Vilanova, Xavier ; Milán Sendra, María José ; Piedrafita Arilla, Jesús ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Such i Martí, Francesc Xavier ; Pérez Hernández, José Francisco ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Calsamiglia, Sergio ; Martín Orue, Susana María ; Salama, Ahmed ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquest mòdul té com a objectiu que els alumnes coneguin les possibles formes de millorar la qualitat dels productes d'origen animal des de la granja. En particular, el mòdul analitzarà l'impacte que poden tenir factors com l'alimentació, el maneig, la genètica i el benestar animal sobre la qualitat nutritiva, organolèptica i 1 com l'alimentació, el maneig, la genètica i el benestar animal sobre la qualitat nutritiva, organolèptica i tecnològica dels diferents productes. [...]
1 This module aims to make students aware of the possible ways to improve the quality of animal products from farm. In particular, the module will examine the impact of factors such as nutrition, management, genetics and animal welfare on the nutritional, technological and organoleptic quality of different products. [...]
Este módulo tiene como objetivo que los alumnos conozcan las posibles formas de mejorar la calidad de los productos de origen animal desde la granja. En particular, el modulo analizará el impacto que pueden tener factores como la alimentación, el manejo, la genética y el bienestar animal sobre la calidad nutritiva, 1 factores como la alimentación, el manejo, la genética y el bienestar animal sobre la calidad nutritiva, organoléptica y tecnológica de los diferentes productos. [...]

2017-18
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents
9.
1 p, 47.0 KB Nutrició Animal [102626] / Pérez Hernández, José Francisco ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segon curs, de tipus obligatori, on el principal objectiu és introduir l'alumne en els principis de la nutrició i alimentació animal a través d'una visió global i integradora de la bioquímica i la fisiologia de les principals espècies domèstiques. [...]
We will study the key role of nutrients in the animal health and performance. We will also explore how to calculate the feed evaluation and the animal requirements as required steps for feed formulation.

2015-16
Grau en Veterinària [955]  
10.
10 p, 123.2 KB Nutrició Animal [102626] / Pérez Hernández, José Francisco ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segon curs, de tipus obligatori, on el principal objectiu és introduir l'alumne en els principis de la nutrició i alimentació animal a través d'una visió global i integradora de la bioquímica i la fisiologia de les principals espècies domèstiques. [...]
2014-15
Grau en Veterinària [955]  

Course materials : 36 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Personal and institutional archives 14 records found  1 - 10next  jump to record:
1.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales Peñacoba, Joaquín ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, Josep
2003
-, : 2003  
2.
1 p, 2.4 MB Ileum and whole-tract digestibility of carbohydrates contained in a corn- or a sorghum-acorn-based diets fed on finishing Landrace and Iberian pigs / Morales, J. ; Pérez Hernández, José Francisco ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Starch is the storage polysaccharide of higher plants and a major source for animals. However, despite is its simple composition the digestion of starch may be dependent of feed ingredients and animal characteristics.
2001
, 2001  
3.
1 p, 1.6 MB An increased hindgut fermentation promoted major changes on the VFA profile but not on the total VFA concetration of the digesta contents / Morales, J. ; Pérez Hernández, José Francisco ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, Josep
Volatile fatty acids, principally acetate, propionate and butyrate, are produced in the caecum-colon of pigs as end products of the microbial fermentation. The present abstract tryes to explore on the changes on the VFA concentration and profiles observed in Landrace and Iberian pigs fed on different sources of carbohydrates (high v. [...]
2001
-, : 2001  
4.
1 p, 1.6 MB Comparative digestibility and productive performances between Landrace and Iberian pigs fed on a corn- or a sorghum-acorn- based diet / Morales, J. ; Pérez Hernández, José Francisco ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, A. ; Gasa, Josep
Although digestible energy (DE) values for most commonly used feeds in pig industry are mainly predicted by their chemical composition, other likely effects could affect digestibility. The present paper try to explore the effects likely caused by animal breed (lean v. [...]
2001
-, : 2001  
5.
1 p, 3.0 MB Lipogenic enzyme activities in adipose and muscular tissues of Landrace and Iberian pigs fed on different source of carbohydrates / Morales, J. ; Pérez Hernández, José Francisco ; Mourot, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Iberian is an autochthonous swine breed from Southwest Iberian Peninsula. His meat has attained a high acceptability attributed to a higher intramuscular fat. Gene and dietary effects on the lipogenic enzymes activities were evaluated.
2005
, 2005  
6.
10 p, 89.5 KB Body fat content, composition and distribution in Landrace and Iberian finishing pigs given ad libitum maize- and acorn-sorghummaize-based diets / Morales, J. ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco ; Mourot, J. ; Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
We aimed to determine whether the dietary carbohydrate source altered body fat composition and distribution in finishing lean (Landrace) and obese (Iberian) swine. To this end, twenty-four finishing castrated male pigs (12 Iberian and 12 Landrace; 108 kg live weight) were offered two diets differing in the main carbohydrates source, maize (diet M) or acorn-sorghum-maize (diet A). [...]
2003
Animal Science, Núm. 77 (2003) , p. 215-224  
7.
8 p, 54.3 KB Nutrició II [21267] / Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín-Orue, S. ; Manzanilla, Edgar ; Baucells, F. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2n Semestre 2009-10
Llicenciat en Veterinària [35]  
8.
8 p, 55.7 KB Nutrició II [21267] / Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín-Orue, S. ; Gasa, Josep ; Sala, R. ; Baucells, F. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2n Semestre 2008-09
Llicenciat en Veterinària [35]  
9.
4 p, 106.9 KB Nutrició II [21267] / Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sala, R. ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín-Orue, S. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2003-04
Llicenciat en Veterinària [35]  
10.
4 p, 137.7 KB Nutrició II [21267] / Gasa, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Barroeta, Ana Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Baucells Sánchez, María Dolores (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Sala, R. ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín-Orue, S. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
2002-03
Llicenciat en Veterinària [35]  

Personal and institutional archives : 14 records found   1 - 10next  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.