Resultados globales: 38 registros encontrados en 0.02 segundos.
Artículos, Encontrados 25 registros
Documentos de investigación, Encontrados 2 registros
Materiales académicos, Encontrados 11 registros
Artículos Encontrados 25 registros  1 - 10siguientefinal  ir al registro:
1.
16 p, 2.4 MB Breeding farm, level of feeding and presence of antibiotics in the feed influence rabbit cecal microbiota / Velasco-Galilea, María (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Guivernau, Miriam (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Piles, Miriam (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Viñas, Marc (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Rafel Guarro, Oriol (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Sánchez Bonastre, Armando (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; González-Rodríguez, Olga (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Sánchez, Juan P. (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
The effect of the production environment and different management practices in rabbit cecal microbiota remains poorly understood. While previous studies have proved the impact of the age or the feed composition, research in the breeding farm and other animal management aspects, such as the presence of antibiotics in the feed or the level of feeding, is still needed. [...]
2020 - 10.1186/s42523-020-00059-z
Animal Microbiome, Vol. 2 (November 2020) , art. 40  
2.
11 p, 2.0 MB Leveraging host-genetics and gut microbiota to determine immunocompetence in pigs / Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Zingaretti, Laura M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Pérez-Pascual, David (UMR CNRS2001. Unité de Génétique des Biofilms, Institut Pasteur) ; Alexandre, Pamela A. (Agriculture and Food. CSIRO) ; Reverter, Antonio (Agriculture and Food. CSIRO) ; Dalmau Bueno, Antoni (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
The gut microbiota influences host performance playing a relevant role in homeostasis and function of the immune system. The aim of the present work was to identify microbial signatures linked to immunity traits and to characterize the contribution of host-genome and gut microbiota to the immunocompetence in healthy pigs. [...]
2021 - 10.1186/s42523-021-00138-9
Animal Microbiome, Vol. 3 (October 2021) , art. 74  
3.
16 p, 1.8 MB A gene co-association network regulating gut microbial communities in a Duroc pig population / Reverter, Antonio (Agriculture and Food. CSIRO) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Alexandre, Pamela A. (Agriculture and Food. CSIRO) ; Mármol-Sánchez, Emilio (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Dalmau Bueno, Antoni (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Background: Analyses of gut microbiome composition in livestock species have shown its potential to contribute to the regulation of complex phenotypes. However, little is known about the host genetic control over the gut microbial communities. [...]
2021 - 10.1186/s40168-020-00994-8
Microbiome, Vol. 9 (February 2021) , art. 52  
4.
21 p, 2.5 MB A systems biology framework integrating GWAS and RNA-seq to shed light on the molecular basis of sperm quality in swine / Gòdia, Marta (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Reverter, Antonio (Queensland Bioscience Precinct. CSIRO Agriculture and Food (Australia)) ; González Prendes, Rayner (Wageningen University & Research. Animal Breeding and Genomics (The Netherlands)) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal) ; Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Rodríguez Gil, Joan Enric (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Sánchez Bonastre, Armando (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Clop, Alex (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Background: Genetic pressure in animal breeding is sparking the interest of breeders for selecting elite boars with higher sperm quality to optimize ejaculate doses and fertility rates. However, the molecular basis of sperm quality is not yet fully understood. [...]
2020 - 10.1186/s12711-020-00592-0
Genetics, selection, evolution, Vol. 52 (December 2020) , art. 72  
5.
14 p, 2.1 MB kernInt : A Kernel Framework for Integrating Supervised and Unsupervised Analyses in Spatio-Temporal Metagenomic Datasets / Ramon, Elies (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Belanche-Muñoz, Lluís (Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Informàtica) ; Molist, Francesc (Schothorst Feed Research) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Perez-Enciso, Miguel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
The advent of next-generation sequencing technologies allowed relative quantification of microbiome communities and their spatial and temporal variation. In recent years, supervised learning (i. e. , prediction of a phenotype of interest) from taxonomic abundances has become increasingly common in the microbiome field. [...]
2021 - 10.3389/fmicb.2021.609048
Frontiers in microbiology, Vol. 12 (January 2021) , art. 609048  
6.
12 p, 12.8 MB Gut eukaryotic communities in pigs : diversity, composition and host genetics contribution / Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Prenafeta-Boldú, Francesc (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Zingaretti, Laura M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Gonzalez-Rodriguez, Olga (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Dalmau Bueno, Antoni (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Quintanilla, Raquel (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Background. The pig gut microbiome harbors thousands of species of archaea, bacteria, viruses and eukaryotes such as protists and fungi. However, since the majority of published studies have been focused on prokaryotes, little is known about the diversity, host-genetic control, and contributions to host performance of the gut eukaryotic counterparts. [...]
2020 - 10.1186/s42523-020-00038-4
Animal Microbiome, Vol. 2 (May 2020) , art. 18  
7.
11 p, 1.4 MB Whole-genome sequencing reveals insights into the adaptation of French Charolais cattle to Cuban tropical conditions / Ramírez-Ayala, Lino César (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Rocha, Dominique (Institut national de la recherche agronomique. Génétique Animale et Biologie Intégrative) ; Ramos-Onsins, Sebastian (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Leno Colorado, Jordi (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Charles, Mathieu (Institut national de la recherche agronomique. Génétique Animale et Biologie Intégrative) ; Bouchez, Olivier (Institut National de la Recherche Agronomique (França)) ; Rodríguez Valera, Yoel (Universidad de Granma. Facultad de Ciencias Agropecuarias) ; Perez-Enciso, Miguel (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
In the early 20th century, Cuban farmers imported Charolais cattle (CHFR) directly from France. These animals are now known as Chacuba (CHCU) and have become adapted to the rough environmental tropical conditions in Cuba. [...]
2021 - 10.1186/s12711-020-00597-9
Genetics, selection, evolution, Vol. 53 (2021)  
8.
16 p, 4.5 MB The identification of runs of homozygosity give a focus on the genetic diversity and the adaptation of the "Charolais de Cuba" cattle / Rodríguez Valera, Yoel (Universidad de Granma. Facultad de Ciencias Agropecuarias) ; Rocha, Dominique (Institut national de la recherche agronomique. Génétique Animale et Biologie Intégrative) ; Naves, Michel (Institut National de la Recherche Agronomique (França)) ; Renand, Gilles (Institut national de la recherche agronomique. Génétique Animale et Biologie Intégrative) ; Pérez-Pineda, Eliecer (Universidad de Granma. Facultad de Ciencias Agropecuarias) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ramos-Onsins, Sebastian (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Inbreeding and effective population size (Ne) are fundamental indicators for the management and conservation of genetic diversity in populations. Genomic inbreeding gives accurate estimates of inbreeding, and the Ne determines the rate of the loss of genetic variation. [...]
2020 - 10.3390/ani10122233
Animals, Vol. 10, issue 12 (Dec. 2020) , art. 2233  
9.
39 p, 756.7 KB A pilot RNA-seq study in 40 Pietrain ejaculates to characterize the porcine sperm microbiome / Gòdia, Marta (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Zingaretti, Laura M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Darwich Soliva, Laila (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Centre de Recerca en Sanitat Animal) ; López, Samantha (Universitat de Barcelona. Departament de Física de la Matèria Condensada) ; Rodríguez-Gil, Joan E. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals) ; Yeste Oliveras, Marc (Universitat de Girona. Institut de Tecnologia Agroalimentària) ; Sánchez Bonastre, Armando (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Clop, Alex (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
The microbiome plays a key role in homeostasis and health and it has been also linked to fertility and semen quality in several animal species including swine. Despite the more than likely importance of sperm bacteria on the boar's reproductive ability and the dissemination of pathogens and antimicrobial resistance genes, the high throughput characterization of the swine sperm microbiome remains scarce. [...]
2020 - 10.1016/j.theriogenology.2020.08.001
Theriogenology, Vol. 157 (November 2020) , p. 525-533
2 documentos
10.
2 p, 462.8 KB Link-HD : a versatile framework to explore and integrate heterogeneous microbial communities / Zingaretti, Laura M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Renand, Gilles (Université Paris-Saclay. Institut National de la Recherche Agronomique. Génétique Animale et Biologie Intégrative (France)) ; Morgavi, Diego P. (Institut National de la Recherche Agronomique (França)) ; Ramayo-Caldas, Yuliaxis (Université Paris-Saclay. Institut National de la Recherche Agronomique. Génétique Animale et Biologie Intégrative (France))
Motivation: We present Link-HD, an approach to integrate multiple datasets. Link-HD is a generalization of 'Structuration des Tableaux A Trois Indices de la Statistique-Analyse Conjointe de Tableaux', a family of methods designed to integrate information from heterogeneous data. [...]
2020 - 10.1093/bioinformatics/btz862
Bioinformatics, Vol. 36, Issue 7 (April 2020) , p. 2298-2299  

Artículos : Encontrados 25 registros   1 - 10siguientefinal  ir al registro:
Documentos de investigación Encontrados 2 registros  
1.
156 p, 2.5 MB Genomic evaluations of beef cattle breeds in tropical climates / Ramírez Ayala, Lino César ; Enciso, María, 1908-1949, dir. ; Ramayo Caldas, Yuliaxis, dir.
2020  
2.
182 p, 3.0 MB Dissecting the Genetic Basis of Pig Intramuscular Fatty Acid Composition / Ramayo-Caldas, Yuliaxis ; Folch, Josep M, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Perez-Enciso, Miguel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El cerdo (Sus scrofa domestica) constituye una de las principales fuentes de carne para la humanidad, y es también un excelente modelo animal para el estudio de enfermedades metabólicas en humanos. [...]
Pigs (Sus scrofa) are relevance to humans, both as a source of food and as an animal model for scientific progress. Technological, nutritional and organoleptic properties of pork meat quality are highly dependent on lipid content and fatty acid (FA) composition. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013  

Materiales académicos Encontrados 11 registros  1 - 10siguiente  ir al registro:
1.
5 p, 106.9 KB Eines de Control i Gestió de la Qualitat per a la Indústria Agroalimentària [43034] / Juan Godoy, Bibiana ; Albanell Trullas, Elena ; Ferragut, Victoria ; Hernández Herrero, María Manuela ; Mor-Mur Francesch, Montserrat ; Piedrafita Arilla, Jesús ; Roig Sagués, Artur Xavier ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Gallardo-Chacón, Joan Josep ; Casellas Vidal, Joaquim ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'objectiu del mòdul és proporcionar als alumnes les eines necessàries per avaluar i gestionar la qualitat dels aliments. En base a això, els continguts d'aquest mòdul desenvoluparan tres aspectes: • Els principis del disseny experimental i anàlisi de dades, amb la finalitat d'obtenir resultats representatius i conclusions correctes sobre els paràmetres de qualitat avaluats, així com dels principis de la comunicació, oral i escrita, dels resultats. [...]
El objetivo del módulo es proporcionar a los alumnos las herramientas necesarias para evaluar y gestionar la calidad de los alimentos. En base a esto, los contenidos de este módulo desarrollarán tres aspectos: Los principios del diseño experimental y análisis de datos, con la finalidad de obtener resultados representativos y conclusiones correctas sobre los parámetros de calidad evaluados, así como de los principios de la comunicación, oral y escrita, de los resultados. [...]

2019-20
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documentos
2.
6 p, 109.4 KB Millora genètica animal [100957] / Folch, Josep M ; Sánchez Bonastre, Armand ; Amills Eras, Marcelo ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
La Millora Genètica Animal és una assignatura optativa de 6 ECTS que s'imparteix durant el primer semestre, dins el quart curs del Grau en Biotecnologia. L'estudiant adquirirà els coneixements teòrics i pràctics que li permetin en el seu futur professional participar en la gestió genètica, utilitzant eines moleculars i genòmiques, de poblacions d'animals domèstics, tant en els programes de conservació, de control genètic de malalties, de selecció i millora genètica i de producció biotecnològica. [...]
La Mejora Genética Animals es una asignatura optativa de 6 ECTS que se imparte durante el primer semestre, dentro del cuarto curso del Grado en Biotecnología. El estudiante adquirirá los conocimientos teóricos y prácticos que le permitan en su futuro profesional participar en la gestión genética, utilizando herramientas moleculares y genómicas, de poblaciones de animales domésticos, tanto en programas de conservación, de control genético de enfermedades, de selección y mejora genética y de producción biotecnológica. [...]

2019-20
Grau en Biotecnologia [815]
3 documentos
3.
5 p, 105.9 KB Genètica [102674] / Folch, Josep M ; Amills Eras, Marcelo ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Casellas Vidal, Joaquim ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segón curs del grau de Veterinària, de caràcter bàsic i en la que l'estudiant haurà d'adquirir els coneixements teòrics i pràctics que li permetran entendre l'organització i estructura del genoma en procariotes i eucariotes, els mecanismes d'expressió gènica i la seva regulació a nivell transcripcional i post-transcripcional, així com conèixer les diferents fonts de variació genètica, des de les mutacions nucleotídiques puntuals a les reordenacions cromosòmiques, i el seu impacte sobre diversos fenotipus d'interès veterinari. [...]
Se trata de una asignatura de segundo curso del grado de Veterinaria, de carácter básico y en la que el estudiante deberá ad Los objetivos formativos concretos son: - Familiarizarse con los conceptos básicos de la Genética. [...]

2019-20
Grau en Veterinària [955]
3 documentos
4.
5 p, 107.1 KB Laboratori Integrat [102612] / Casamayor Gracia, Antonio ; Ariño Carmona, Joaquín ; Folch, Josep M ; Genescà, Anna ; Gómez Trias, Néstor ; Amills Eras, Marcelo ; Anglada Pons, Teresa ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Rodriguez Muñoz, Marina ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquesta assignatura engloba les practiques de dues assignatures del grau de veterinària que s'imparteixen el primer semestre del primer curs: Bioquímica i Biologia Animal i Cel·lular. L'assignatura Laboratori Integrat està programada el primer quatrimestre. [...]
Esta asignatura engloba las prácticas de dos asignaturas del Grado de Veterinaria que se imparten el primer semestre del primer curso: Bioquímica (102662) y Biología Animal y Celular (102652). La asignatura Laboratorio Integrado está programada el primer cuatrimestre. [...]

2019-20
Grau en Veterinària [955]
3 documentos
5.
5 p, 80.9 KB Eines de Control i Gestió de la Qualitat per a la Indústria Agroalimentària [43034] / Juan Godoy, Bibiana ; Albanell Trullas, Elena ; Ferragut, Victoria ; Hernández Herrero, María Manuela ; Mor-Mur Francesch, Montserrat ; Piedrafita Arilla, Jesús ; Roig Sagués, Artur Xavier ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Gallardo-Chacón, Joan Josep ; Casellas Vidal, Joaquim ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'objectiu del mòdul és proporcionar als alumnes les eines necessàries per avaluar i gestionar la qualitat dels aliments. En base a això, els continguts d'aquest mòdul desenvoluparan tres aspectes: • Els principis del disseny experimental i anàlisi de dades, amb la finalitat d'obtenir resultats representatius i conclusions correctes sobre els paràmetres de qualitat avaluats, així com dels principis de la comunicació, oral i escrita, dels resultats. [...]
The module aims to provide students with the necessary tools to assess and manage the quality of food. Based on this, the contents of this module will develop three aspects: The principles of experimental design and data analysis, in order to obtain representative results and correct conclusions about the quality parameters as well as the principles of communication, oral and written of the results. [...]
El objetivo del módulo es proporcionar a los alumnos las herramientas necesarias para evaluar y gestionar la calidad de los alimentos. En base a esto, los contenidos de este módulo desarrollarán tres aspectos: Los principios del diseño experimental y análisis de datos, con la finalidad de obtener resultados representativos y conclusiones correctas sobre los parámetros de calidad evaluados, así como de los principios de la comunicación, oral y escrita, de los resultados. [...]

2018-19
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documentos
6.
6 p, 85.8 KB Millora genètica animal [100957] / Folch, Josep M ; Sánchez Bonastre, Armand ; Amills Eras, Marcelo ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
La Millora Genètica Animal és una assignatura optativa de 6 ECTS que s'imparteix durant el primer semestre, dins el quart curs del Grau en Biotecnologia. L'estudiant adquirirà els coneixements teòrics i pràctics que li permetin en el seu futur professional participar en la gestió genètica, utilitzant eines moleculars i genòmiques, de poblacions d'animals domèstics, tant en els programes de conservació, de control genètic de malalties, de selecció i millora genètica i de producció biotecnològica. [...]
2018-19
Grau en Biotecnologia [815]
3 documentos
7.
5 p, 79.3 KB Genètica [102674] / Amills Eras, Marcelo ; Folch, Josep M ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Casellas Vidal, Joaquim ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Es tracta d'una assignatura de segón curs del grau de Veterinària, de caràcter bàsic i en la que l'estudiant haurà d'adquirir els coneixements teòrics i pràctics que li permetran entendre l'organització i estructura del genoma en procariotes i eucariotes, els mecanismes d'expressió gènica i la seva regulació a nivell transcripcional i post-transcripcional, així com conèixer les diferents fonts de variació genètica, des de les mutacions nucleotídiques puntuals a les reordenacions cromosòmiques, i el seu impacte sobre diversos fenotipus d'interès veterinari. [...]
2018-19
Grau en Veterinària [955]  
8.
5 p, 84.5 KB Laboratori Integrat [102612] / Genescà, Anna ; Ariño Carmona, Joaquín ; Gómez Trias, Néstor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Martín Flix, Marta ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquesta assignatura engloba les practiques de dues assignatures del grau de veterinària que s'imparteixen el primer semestre del primer curs: Bioquímica i Biologia Animal i Cel·lular. L'assignatura Laboratori Integrat està programada el primer quatrimestre. [...]
2018-19
Grau en Veterinària [955]  
9.
5 p, 81.0 KB Millora genètica animal [100957] / Folch, Josep M ; Sánchez Bonastre, Armand ; Amills Eras, Marcelo ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències
La Millora Genètica Animal és una assignatura optativa de 6 ECTS que s'imparteix durant el primer semestre, dins el quart curs del Grau en Biotecnologia. L'estudiant adquirirà els coneixements teòrics i pràctics que li permetin en el seu futur professional participar en la gestió genètica, utilitzant eines moleculars i genòmiques, de poblacions d'animals domèstics, tant en els programes de conservació, de control genètic de malalties, de selecció i millora genètica i de producció biotecnològica. [...]
2017-18
Grau en Biotecnologia [815]
3 documentos
10.
5 p, 84.5 KB Laboratori Integrat [102612] / Genescà, Anna ; Ariño Carmona, Joaquín (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Gómez Trias, Néstor ; Casamayor Gracia, Antonio ; Anglada Pons, Teresa ; Ramayo Caldas, Yuliaxis ; Gonzalez Bermudez, Lourdes ; Soriano Martin, Jorge ; Martín Flix, Marta ; Bassols Serra, Anna ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquesta assignatura engloba les practiques de dues assignatures del grau de veterinària que s'imparteixen el primer semestre del primer curs: Bioquímica i Biologia Animal i Cel·lular. Aquesta assignatura està programada per al primer semestre, no obstant, ja que alguns dels coneixements teòrics necessaris per tal de realitzar aquestes pràctiques s'imparteixen al final del primer semestre algunes de les pràctiques es realitzaran en el segon semestre. [...]
2017-18
Grau en Veterinària [955]  

Materiales académicos : Encontrados 11 registros   1 - 10siguiente  ir al registro:
Vea también: autores con nombres similares
1 Ramayo-Caldas, Y.
¿Le interesa recibir alertas sobre nuevos resultados de esta búsqueda?
Defina una alerta personal vía correo electrónico o subscríbase al canal RSS.