Results overview: Found 152 records in 0.02 seconds.
Articles, 17 records found
Contributions to meetings and congresses, 3 records found
Books and collections, 1 records found
Research literature, 18 records found
Course materials, 112 records found
Graphic and multimedia documents, 1 records found
Articles 17 records found  1 - 10next  jump to record:
1.
8 p, 580.9 KB Cross-contamination of mature Listeria monocytogenes biofilms from stainless steel surfaces to chicken broth before and after the application of chlorinated alkaline and enzymatic detergents / Mazaheri, Tina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The objectives of this study were, firstly, to compare a conventional (i. e. , chlorinated alkaline) versus an alternative (chlorinated alkaline plus enzymatic) treatment effectivity for the elimination of biofilms from different L. [...]
2023 - 10.1016/j.fm.2023.104236
FOOD MICROBIOLOGY, Vol. 112 (2023) , p. 104236  
2.
9 p, 4.2 MB Removal of Listeria monocytogenes biofilms on stainless steel surfaces through conventional and alternative cleaning solutions / Mazaheri, Tina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Cervantes Huaman, Brayan Roger Hector (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Turitich, Libni (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Conventional treatments are not effective enough to completely remove Listeria monocytogenes biofilms from surfaces, thus implying the presence of certain persistent bacterial forms. In this study, eleven treatments (i. [...]
2022 - 10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109888
International Journal of Food Microbiology, Vol. 381 (16 2022) , p. 109888  
3.
2 p, 190.8 KB Biofilms in Focus : A Threat to Foods / Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The world of food microbiology, and by extension that of food safety, has evolved significantly at the turn of the century. In fact, from carrying out controls on the presence or absence of pathogens in finished products, we have gone on to try to detect, not only where the pathogens are found, to apply the appropriate corrective measures to the problem, but also to look beyond. [...]
2022 - 10.3390/app12157906
Applied sciences (Basel), Vol. 12 Núm. 15 (august 2022) , p. 7906  
4.
9 p, 5.5 MB Repeated sub-inhibitory doses of cassia essential oil do not increase the tolerance pattern in Listeria monocytogenes cells / Bermúdez-Capdevila, Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Cervantes Huaman, Brayan Roger Hector (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Antimicrobial resistance in Listeria monocytogenes biofilms is considered a risk. When using disinfectants, the minimum inhibitory concentration (MIC) must be contemplated to avoid resistance. The objective of the present study was to determine the MIC of four essential oils in four L. [...]
2022 - 10.1016/j.lwt.2022.113681
LWT, Vol. 165, 113681 (2022) , p. 1-9  
5.
9 p, 865.1 KB Dual-species biofilms formation between dominant microbiota isolated from a meat processing industry with Listeria monocytogenes and Salmonella enterica: Unraveling their ecological interactions / Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Guitan-Santamaria, M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pizarro Giménez, Kevin (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Mazaheri, Tina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Alternatives to combat the persistence of pathogens need to consider the microbiota established on industrial surfaces as they can influence the protection or replacement (i. e. reduction/inhibition) of pathogens. [...]
2022 - 10.1016/j.fm.2022.104026
Food Microbiology, Vol. 105 (2022)  
6.
8 p, 912.2 KB Detection by real-time PCR and conventional culture of Salmonella Typhimurium and Listeria monocytogenes adhered to stainless steel surfaces under dry conditions / Ríos-Castillo, Abel Guillermo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
This study evaluated the capacity of real-time PCR and conventional culture methods to detect Salmonella enterica serovar Typhimurium and Listeria monocytogenes adhered to stainless steel surfaces used as food contact surfaces. [...]
2022 - 10.1016/j.foodcont.2022.108971
Food control, Vol. 137 (2022)  
7.
9 p, 8.0 MB Pathogenic mono-species biofilm formation on stainless steel surfaces : quantitative, qualitative, and compositional study / Cervantes Huaman, Brayan Roger Hector (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Mazaheri, Tina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The aims of this study were, first, to determine Listeria monocytogenes, Salmonella enterica, ser. Typhimurium, and Staphylococcus aureus biofilm counts, structure, and their composition in macromolecules by direct epifluorescence microscopy (DEM); and second, to evaluate the distribution of the components of the produced biofilms through 3D representations obtained by confocal laser scanning microscopy (CLSM). [...]
2022 - 10.1016/j.lwt.2022.113211
LWT, Vol. 159 (january 2022) , p. 113211  
8.
4 p, 8.4 MB Calidad higiénico-sanitaria de las ensaladas servidas en comedores universitarios / Riba Sicart, M. ; Roig Sagués, Artur Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Patologia i de Producció Animals) ; Hernández Herrero, María Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Patologia i de Producció Animals) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Patologia i de Producció Animals) ; Mora Ventura, Maria Teresa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Patologia i de Producció Animals)
En el estudio de la evolución de la calidad higiénico-sanitaria de comidas servidas en los comedores universitarios de la Universitat Autònoma de Barcelona en el período 1990-1995 se constató que las ensaladas, en todas sus variedades son las principales responsables de incumplimiento de la Reglamentación Técnico Sanitaria (RTS) de Comedores Colectivos vigente (RD 2817/83), por lo que se planteó llevar a cabo un plan para mejorar la calidad higiénico-sanitaria de éstas y evaluar la eficacia de dicho plan.
1998
Alimentaria, Vol. XXXV Núm. 297 (1998) , p. 63-66  
9.
5 p, 76.9 MB Calidad higiénico-sanitaria de los alimentos servidos en comedores universitarios / Riba Sicart, Montserrat ; Hernández Herrero, María Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Patologia i de Producció Animals) ; Mora Ventura, Maria Teresa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
En la Universitat Autònoma de Barcelona se sirven unos 4500 menús diarios en los ocho comedores de los que dispone. Se han analizado 962 muestras, durante el período 1990-1995, con el fin de conocer la evolución de la calidad higiénico-sanitaria de las comidas servidas en los comedores universitarios en estos años.
1997
Alimentaria, Vol. 284 (1997) , p. 39-43  
10.
8 p, 1.9 MB Effectiveness of enzymatic treatment for reducing dairy fouling at pilot-plant scale under real cleaning conditions / Guerrero-Navarro, Alfons Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ríos-Castillo, Abel Guillermo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Hascoët, Anne-Sophie (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Felipe Cuyàs, Xavier (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA)) ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Conventional cleaning with chemical products uses a substantial amount of water and energy to clean the fouling related to dairy production, resulting in significant economic costs. We evaluated an enzymatic treatment based on the use of protease and amylase to clean dairy fouling generated in an indirect plate heat exchanger and the spray dryer equipment of a pilot plant, representing real cleaning conditions in the dairy industry. [...]
2022 - 10.1016/j.lwt.2021.112634
LWT, Vol. 154 (15 2022) , p. 112634  

Articles : 17 records found   1 - 10next  jump to record:
Contributions to meetings and congresses 3 records found  
1.
5 p, 3.5 MB Visión general de los métodos rápidos y miniaturizados, y la automatización en microbiología / Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
2016
Workshop MRAMA. Bellaterra, Cerdanyola del Vallès, XV (2016)  
2.
6 p, 3.5 MB Uso de sensores de superficie y métodos rápidos para controlar la contaminación ambiental en las industrias alimentarias: hacia el control online / Montañez Izquierdo, Vanessa Yelina ; Ríos Castillo, Abel Guillermo ; Fontecha Umaña, Fabio ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
2012
Workshop MRAMA. Bellaterra, Cerdanyola del Vallès, Núm. XI (2012)  
3.
7 p, 5.2 MB Microscopía de epifluorescencia / Fuster Valls, Núria ; Marín de Mateo, Mercedes ; Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
2003
Workshop MRAMA. Bellaterra, Cerdanyola del Vallès, Núm. II (2003)  

Books and collections 1 records found  
1.
16 p, 255.2 KB Seguridad alimentaria en un entorno doméstico cambiante : Un llamamiento a la reflexión y a la sensibilización / Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
En este capítulo se pretende dar una visión general de la seguridad de los alimentos. Se inicia con una serie de conceptos que se consideran esenciales para poder entender y diferenciar entre peligro y riesgo. [...]
2022
El ambiente y su impacto en la 13 salud maternoinfantil: ¿a qué nos enfrentamos?, Vol. 13 Núm. 1 (2022) , p. 199-214  

Research literature 18 records found  1 - 10next  jump to record:
1.
216 p, 8.3 MB Control of listeria monocytogenes biofilms in the food industry : fighting a recurring problem by studying its formation and elimination / Mazaheri, Tina ; Ripollés Ávila, Carolina, dir. ; Rodríguez Jerez, José Juan, dir.
Aquest treball es va emmarcar al Projecte Nacional LISSA (RTI2018-098267-R-C32), projecte que centra els seus objectius en dues estratègies innovadores en el camp de les aplicacions alternatives antibiofilm. [...]
Este trabajo se enmarcó en el Proyecto Nacional LISSA (RTI2018-098267-R-C32), proyecto que centra sus objetivos en dos estrategias innovadoras en el campo de las aplicaciones alternativas de antibiofilm. [...]
The present work is included in the LISSA National Project (RTI2018-098267-R-C32), a project that focuses its objectives on two innovative strategies in the field of alternative antibiofilm applications. [...]

2022  
2.
53 p, 643.5 KB Recubrimientos fotocatalíticos e inclusión de agentes potenciadores de su efectividad como estrategia alternativa en el control de biofilms: un estudio bibliográfico / Rodríguez Toranzo, Jenny ; Rodríguez Jerez, José Juan, dir. ; Ripollés Ávila, Carolina, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Las enfermedades transmitidas por alimentos (ETAs), actualmente representan un número significativo de casos de hospitalizaciones e incluso fallecimientos a nivel mundial, problema importante que afecta a los sistemas de salud de los países implicados y también a su economía. [...]
2022
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]  
3.
241 p, 3.0 MB Desarrollo de biofilms de listeria monocytogenes y microbiota acompañante en instalaciones cárnicas: cuantificación, acción sinérgica y antagonista / Hascoët, Anne-Sophie ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. ; Ripollés Ávila, Carolina, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La inocuidad alimentaria tiene por objetivo garantizar la ausencia, o por lo menos, asegurar un nivel seguro y aceptable, de peligros en los alimentos que puedan perjudicar la salud de los consumidores. [...]
Food safety can be defined as the absence, or at least as safe and acceptable levels, of hazards in food that can affect health consumers. These food safety hazards can be classified as microbiological, chemical or physical. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
4.
253 p, 3.4 MB Supervivencia de listeria monocytogenes sobre superficies de contacto con alimentos : un abordaje multidisciplinar de un problema complejo / Ripollés Ávila, Carolina ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La inocuidad alimentaria es una de las principales preocupaciones con relación al desarrollo industrial de los alimentos. Esto se debe principalmente a las enfermedades de transmisión alimentaria, que son uno de los problemas más relevantes en el mundo contemporáneo y una causa importante, en cuanto a la reducción de la productividad económica. [...]
Food safety is one of the biggest concerns of food industrial development. This is mainly related to foodborne diseases, which are one of the most relevant health problems in the contemporary world and an important cause of reduced economic productivity. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, junio de 2018.  
5.
204 p, 2.8 MB Estudio de la formación y eliminación del fouling, biofouling y biofilms en la industria láctea / Guerrero-Navarro, Alfons Eduard ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Ríos Castillo, Abel Guillermo, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El trabajo aquí contenido está englobado dentro del Proyecto Europeo ENTHALPY (EU-FP7), un proyecto multidisciplinar y multinacional, donde se busca la mejora de la industria lechera europea, mediante la innovación en la tecnología, optimización de procesos y mejora de la gestión de las empresas. [...]
This work is a part of the European project ENTHALPY (EU-FP7), a multidisciplinary and multinational project with the objective of improving the European dairy industry, using innovative technology, process optimization and better business management. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, diciembre 2017.  
6.
60 p, 2.6 MB Evaluación de la capacidad de formación de biofilms por parte de cepas salvajes de Listeria monocytogenes resistentes a amonio cuaternario : análisis, cuantificación y detección / Berrón Jiménez, Albert ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
La listeriosis es una de las enfermedades transmitida por los alimentos que presenta una sintomatología más grave, por ello el control de Listeria monocytogenes en la industria alimentaria es, actualmente, una importante preocupación. [...]
Listeriosis is a foodborne disease that shows symptoms of high severity. Nowadays, the control of Listeria monocytogenes is a major concern in the food industry. In this study, three different strains of Listeria spp. [...]

Univers 2016  
7.
23 p, 603.6 KB Evaluación del óxido de titanio para evitar la formación de biofilms / Ripolles-Avila, Carolina ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments.) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Inasmuch as the presence of biofilms in the Food Industry is one of the most important problems, both technological and Public Health, it is important to avoid the development of these biofilms in food contact surfaces or, if they are already established, it is important to destroy them. [...]
2013
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
2 documents
8.
218 p, 928.8 KB Estudio de la eficacia bactericida y bacteriostática de productos químicos embebidos en materiales / Fontecha Umaña, Fabio ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Las superficies que entran en contacto con alimentos, tanto a nivel de industrias alimentarias como en los hogares, son una de las principales vías de contaminación, ya que son colonizadas por microorganismos patógenos capaces de formar biofilms, convirtiéndose en reservorios que pueden estar implicados en contaminaciones cruzadas. [...]
Surfaces in contact with food, both in food industries and houses, are one of the main causes of contamination. This is because they may be colonized by pathogenic microorganisms capable of forming biofilms, and may become reservoirs that can be involved in crosscontamination. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2015  
9.
196 p, 1.3 MB Evaluación del nivel de contaminación de superficies y la eficacia de productos desinfectantes a corto y largo plazo : nuevos métodos / Ríos Castillo, Abel Guillermo ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La prevención de la contaminación bacteriana desde las superficies en los ambientes de elaboración de alimentos, industrias de este sector y ambientes domésticos, requiere de productos desinfectantes que sean efectivos frente a distintas especies microbianas, que sean seguros durante su empleo y que tengan acción bactericida residual para proteger a las superficies de la adhesión bacteriana. [...]
In prevention of the bacterial contamination from surfaces in the food processing environments, industries in this sector and domestic environments requires disinfectant products that have to be effective against different bacterial species, safe during their use and have bacterial residual action to protect surfaces of the bacterial adhesion. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  
10.
163 p, 1.8 MB Métodos convencionales, rápidos y alternativos para el control microbiológico de la higiene en superficies / Montañez Izquierdo, Vanessa Yelina ; Rodríguez-Jerez, José Juan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Salas Vázquez, Dora Isela, dir. (ITRAM HIGIENE) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Las superficies contaminadas representan una de las principales vías de transmisión de microorganismos a lo largo de la cadena alimentaria, y se sitúan como el segundo factor más frecuente de contaminación cruzada de los alimentos. [...]
Contaminated surfaces are one of the main routes of transmission of microorganisms throughout the food chain, and are placed as the second most common factor of cross-contamination. In food industry, besides hard surfaces (glass, metal, and organic polymeric materials), staff clothing and various textile materials (synthetic and natural) used during food processing are also considered a potential source to transfer pathogens to food. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2013  

Research literature : 18 records found   1 - 10next  jump to record:
Course materials 112 records found  1 - 10nextend  jump to record:
1.
7 p, 116.2 KB Higiene i Inspecció dels Aliments [102632] / Roig Sagues, Artur Xavier ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; López Sabater, Emilio-Ignacio ; Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Ripollés Àvila, Carolina ; Grau García, Simó ; Martínez Moreno, Maria Rosa ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Al finalitzar l'assignatura l'alumne haurà de: Valorar la innocuïtat i comestibilitat dels aliments elaborats als establiments alimentaris i emetre dictàmens sobre la seva aptitud per al consum Auditar els requisits higiènics que han de complir les diferents establiments alimentaris Implementar el sistema d'autocontrol d'una industria alimentària Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes 1 Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes alimentosos i auditar el seu correcte funcionament Dictaminar sobre la idoneïtat pel sacrifici dels animals d'abastament Dictaminar sobre la idoneïtat pel consum dels productes obtinguts dels animals sacrificats als Escorxadors.
At the end of the course the student will be able to: Assess the safety and quality of foods prepared in food-processing establishments and issue opinions on their suitability for human consumption Auditing the hygienic requirements that different food-processing establishments must fulfil Implement the self-control system in a food industry Design and apply the HACCP systems to the elaboration processes of food products and audit that it works properly Determine the suitability of animals for slaughter and the suitability for the consumption of the products 1 Determine the suitability of animals for slaughter and the suitability for the consumption of the products obtained from these animals in the slaughterhouses.
Al finalizar la asignatura el alumno deberá saber: Valorar la inocuidad y comestibilidad de los alimentos elaborados en los establecimientos alimentarios y emitir dictámenes sobre su aptitud para el consumo Auditar los requisitos higiénicos que deben cumplir las diferentes establecimientos alimentarios Implementar el sistema de autocontrol de una industria alimentaria 1 Implementar el sistema de autocontrol de una industria alimentaria Diseñar y aplicar los sistemas APPCC a los procesos de elaboración de los diferentes productos alimenticios y auditar su correcto funcionamiento Dictaminar sobre la idoneidad para el sacrificio de los animales de abasto Dictaminar sobre la idoneidad para el consumo de los productos obtenidos de los animales sacrificados en los mataderos.

2023-24
Grau en Veterinària [955]
3 documents
2.
5 p, 109.7 KB Qualitat, Innovació i Tecnologies Emergents de Processament [43035] / Mor-Mur Francesch, Montserrat ; Ferragut, Victoria ; Hernandez Herrero, Maria Manuela ; Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Roig Sagues, Artur Xavier ; Trujillo Mesa, Antonio Jose ; Castillo Zambudio, Manuel ; Juan Godoy, Bibiana ; Saldo Periago, Jordi ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1 En aquesta matèria els estudiants aprendran les diferents etapes clau en el procés d'innovació i disseny d'un nou producte d'origen animal. També coneixeran les tecnologies de processament més innovadores, la seva validació i estudiaran quins són els paràmetres de procés que tenen major impacte en les característiques del producte final. [...]
1 In this module students will learn the different key stages in the innovation process and design of a new product of animal origin. They will also know the most innovative processing technologies; its validation and they will study the parameters of the process that have the greatest impact on the characteristics of the final product. [...]
1 En esta materia los estudiantes aprenderán las distintas etapas clave en el proceso de innovación y diseño de un nuevo producto de origen animal. También conocerán las tecnologías de procesado más innovadoras, su validación y estudiarán cuales son los parámetros de proceso que tienen mayor impacto en las características del producto final. [...]

2023-24
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents
3.
5 p, 104.9 KB Menjar Preparat i Restauració Col·lectiva [103963] / Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Ripollés Àvila, Carolina ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1. Descriure els conceptes fonamentals, els fonaments històrics i les bases bibliogràfiques. 2. Demostrar que coneix les bases fonamentals en el disseny higiènic de les instal·lacions. 3. Identificar els diferents sistemes d'avaluació de la seguretat alimentària aplicades a les instal·lacions. [...]
1. Describe the fundamental concepts, the historical foundations and the bibliographic bases. 2. Demonstrate that you know the fundamental bases in the hygienic design of the installations. 3. Identify the different systems of evaluation of food safety applied to the installations. [...]
1. Describir los conceptos fundamentales, los fundamentos históricos y las bases bibliográficas. 2. Demostrar que conoce las bases fundamentales en el diseño higiénico de las instalaciones. 3. [...]

2023-24
Grau en Veterinària [955]
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
4.
7 p, 112.3 KB Nutrició Humana [103268] / Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Porta Oliva, Mireia ; Ripollés Àvila, Carolina ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1. - Descriure els conceptes fonamentals, els fonaments històrics i les bases bibliogràfiques de nutrició humana. 2. - Demostrar que coneix les bases fisiològiques i bioquímiques del metabolisme de les diferents substàncies nutritives i les necessitats i recomanacions nutricionals. [...]
1. - Describe the fundamental concepts, the historical foundations and the bibliographic bases of human nutrition. 2. - Show that you know the physiological and biochemical bases of the metabolism of the different nutritional substances and the nutritional needs and recommendations. [...]
1. - Describir los conceptos fundamentales, los fundamentos históricos y las bases bibliográficas de nutrición humana. 2. - Demostrar que conoce las bases fisiológicas y bioquímicas del metabolismo de las diferentes sustancias nutritivas y las necesidades y recomendaciones nutricionales. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
5.
6 p, 109.2 KB Productes Alimentosos [103239] / Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Porta Oliva, Mireia ; Ripollés Àvila, Carolina ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
L'assignatura "Productes Alimentosos" és una assignatura que pretén introduir l'alumne al món dels aliments, presentant d'una forma general tots els aspectes relatius a la seva importància en relació al seu consum a la nostra societat, la seva composició fonamental, propietats nutritives i funcionals i aspectes comercials i reguladors, així com les seves aptituds tecnològiques. [...]
The subject "Food Products" is a course that aims to introduce the student to the world of food, presenting in a general way all the aspects related to its importance in relation to its consumption in our society, its fundamental composition, properties nutritious and functional and commercial and regulatory aspects, as well as their technological skills. [...]
La asignatura "Productos Alimenticios" es una asignatura que pretende introducir al alumno en el mundo de los alimentos, presentando de una forma general todos los aspectos relativos a su importancia en relación a su consumo en nuestra sociedad, su composición fundamental, propiedades nutritivas y funcionales y aspectos comerciales y reguladores, así como sus aptitudes tecnológicas. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
6.
6 p, 108.4 KB Sistemes de Qualitat i Eines de Gestió Mediambiental [103244] / Rodriguez Jerez, Jose Juan ; Mor-Mur Francesch, Montserrat ; Talens Peiro, Laura ; Barrena Gómez, Raquel ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1. Descriure els conceptes fonamentals, els fonaments històrics i les bases bibliogràfiques. 2. Demostrar que coneix les bases fonamentals d'ecologia industrial i la gestió de residus. 3. Identificar els diferents sistemes de tractament d'aigües residual i la seva caracterització. [...]
1. Describe the fundamental concepts, the historical foundations and the bibliographic bases. 2. Demonstrate that you know the fundamental bases of industrial ecology and waste management. 3. Identify the different wastewater treatment systems and their characterization. [...]
1. Describir los conceptos fundamentales, los fundamentos históricos y las bases bibliográficas. 2. Demostrar que conoce las bases fundamentales de ecología industrial y la gestión de residuos. [...]

2023-24
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
7.
7 p, 115.7 KB Higiene i Inspecció dels Aliments [102632] / Roig Sagués, Artur Xavier ; Hernandez Herrero, María Manuela ; López Sabater, Emilio Ignacio ; Rodriguez Jerez, José Juan ; Ripollés Àvila, Carolina ; Grau García, Simó ; Martínez Moreno, Maria Rosa ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Al finalitzar l'assignatura l'alumne haurà de: Valorar la innocuïtat i comestibilitat dels aliments elaborats als establiments alimentaris i emetre dictàmens sobre la seva aptitud per al consum Auditar els requisits higiènics que han de complir les diferents establiments alimentaris Implementar el sistema d'autocontrol d'una industria alimentària Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes 1 Dissenyar i aplicar els sistemes APPCC als processos d'elaboració dels diferents productes alimentosos i auditar el seu correcte funcionament Dictaminar sobre la idoneïtat pel sacrifici dels animals d'abastament Dictaminar sobre la idoneïtat pel consum dels productes obtinguts dels animals sacrificats als Escorxadors.
At the end of the course the student will be able to: Assess the safety and quality of foods prepared in food-processing establishments and issue opinions on their suitability for human consumption Auditing the hygienic requirements that different food-processing establishments must fulfil Implement the self-control system in a food industry Design and apply the HACCP systems to the elaboration processes of food products and audit that it works properly Determine the suitability of animals for slaughter and the suitability for the consumption of the products obtained from these animals in the slaughterhouses.
Al finalizar la asignatura el alumno deberá saber: Valorar la inocuidad y comestibilidad de los alimentos elaborados en los establecimientos alimentarios y emitir dictámenes sobre su aptitud para el consumo Auditar los requisitos higiénicos que deben cumplir las diferentes establecimientos alimentarios Implementar el sistema de autocontrol de una industria alimentaria Diseñar y aplicar los sistemas APPCC a los procesos de elaboración de los diferentes productos 1 Diseñar y aplicar los sistemas APPCC a los procesos de elaboración de los diferentes productos alimenticios y auditar su correcto funcionamiento Dictaminar sobre la idoneidad para el sacrificio de los animales de abasto Dictaminar sobre la idoneidad para el consumo de los productos obtenidos de los animales sacrificados en los mataderos.

2022-23
Grau en Veterinària [955]
3 documents
8.
5 p, 109.5 KB Qualitat, Innovació i Tecnologies Emergents de Processament [43035] / Mor-Mur i Francesch, Montserrat ; Ferragut, Victoria ; Hernandez Herrero, María Manuela ; Rodriguez Jerez, José Juan ; Roig Sagués, Artur Xavier ; Trujillo, Antonio-José ; Castillo Zambudio, Manuel ; Juan Godoy, Bibiana ; Saldo Periago, Jordi ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
En aquest mòdul els estudiants aprendran les diferents etapes clau en el procés d'innovació i disseny d'un nou producte d'origen animal. També coneixeran les tecnologies de processament més innovadores, la seva validació i estudiaran quins són els paràmetres de procés que tenen major impacte en les característiques del producte final. [...]
In this module students will learn the different key stages in the innovation process and design of a new product of animal origin. They will also know the most innovative processing technologies; its validation and they will study the parameters of the process that have the greatest impact on the characteristics of the final product. [...]
En este módulo los estudiantes aprenderán las distintas etapas clave en el proceso de innovación y diseño de un nuevo producto de origen animal. También conocerán las tecnologías de procesado más innovadoras, su validación y estudiarán cuales son los parámetros de proceso que tienen mayor impacto en las características del producto final. [...]

2022-23
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents
9.
5 p, 105.2 KB Menjar Preparat i Restauració Col·lectiva [103963] / Rodriguez Jerez, José Juan ; Ripollés Àvila, Carolina ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1. Descriure els conceptes fonamentals, els fonaments històrics i les bases bibliogràfiques. 2. Demostrar que coneix les bases fonamentals en el disseny higiènic de les instal·lacions. 3. Identificar els diferents sistemes d'avaluació de la seguretat alimentària aplicades a les instal·lacions. [...]
1. Describe the fundamental concepts, the historical foundations and the bibliographic bases. 2. Demonstrate that you know the fundamental bases in the hygienic design of the installations. 3. Identify the different systems of evaluation of food safety applied to the installations. [...]
1. Describir los conceptos fundamentales, los fundamentos históricos y las bases bibliográficas. 2. Demostrar que conoce las bases fundamentales en el diseño higiénico de las instalaciones. 3. [...]

2022-23
Grau en Veterinària [955]
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents
10.
5 p, 107.4 KB Sistemes de Qualitat i Eines de Gestió Mediambiental [103244] / Rodriguez Jerez, José Juan ; Mor-Mur i Francesch, Montserrat ; Barrena Gómez, Raquel ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
1. Descriure els conceptes fonamentals, els fonaments històrics i les bases bibliogràfiques. 2. Demostrar que coneix les bases fonamentals d'ecologia industrial i la gestió de residus. 3. Identificar els diferents sistemes de tractament d'aigües residual i la seva caracterització. [...]
1. Describe the fundamental concepts, the historical foundations and the bibliographic bases. 2. Demonstrate that you know the fundamental bases of industrial ecology and waste management. 3. Identify the different wastewater treatment systems and their characterization. [...]
1. Describir los conceptos fundamentales, los fundamentos históricos y las bases bibliográficas. 2. Demostrar que conoce las bases fundamentales de ecología industrial y la gestión de residuos. [...]

2022-23
Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments [974]
3 documents

Course materials : 112 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Graphic and multimedia documents 1 records found  
1.
Desinfección de superficies, productos y alimentos / Rodríguez-Jerez, José Juan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Aportacions divulgatives del personal docent i de recerca de la UAB en relació amb la pandèmia del coronavirus.
2020 (La UAB respon)  

See also: similar author names
5 Rodriguez-Jerez, J.J.
5 Rodríguez-Jerez, J.J.
24 Rodríguez-Jerez, José Juan
1 Rodríguez-Jerez, José Juan (https://orcid.org/0000-0001-7798-8529)
16 Rodríguez-Jerez, José Juan,
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.