Results overview: Found 5 records in 0.02 seconds.
Articles, 5 records found
Articles 5 records found  
1.
10 p, 1010.2 KB A functional virgin olive oil enriched with olive oil and thyme phenolic compounds improves the expression of cholesterol efflux-related genes : A randomized, crossover, controlled trial / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Arranz, Sara (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Carrión, Sílvia (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Subirana, Isaac (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Muñoz Aguayo, Daniel (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Blanchart, Gemma (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Kool, Marjon (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona)) ; Motilva, María José (Instituto de Ciencias de la Vid y el Vino) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida) ; Fernández-Castillejo, Sara (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Pedret, Anna (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Estruch, Ramón (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona) ; Covas Planells, Maria Isabel (NUPROAS HB) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Hernáez, Álvaro (CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN)) ; Castañer, Olga (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Universitat Autònoma de Barcelona
The consumption of antioxidant-rich foods such as virgin olive oil (VOO) promotes high-density lipoprotein (HDL) anti-atherogenic capacities. Intake of functional VOOs (enriched with olive/thyme phenolic compounds (PCs)) also improves HDL functions, but the gene expression changes behind these benefits are not fully understood. [...]
2019 - 10.3390/nu11081732
Nutrients, Vol. 11 Núm. 8 (2019) , p. 1732  
2.
10 p, 273.1 KB Virgin Olive Oil Phenolic Compounds Modulate the HDL Lipidome in Hypercholesterolaemic Subjects : A Lipidomic Analysis of the VOHF Study / Fernández-Castillejo, Sara (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Pedret, Anna (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Catalán, Úrsula (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya. Unitat de Nutrició i Salut) ; Valls, Rosa Maria (Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia) ; Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària) ; Castañer, Olga (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Macià, Alba (Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària) ; Fitó, Montse (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Motilva, Maria José (Universidad de La Rioja. Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino) ; Covas Planells, Maria Isabel (NUPROAS Handelsbolag (NUPROAS HB)) ; Giera, Martin (Center for Proteomics and Metabolomics. Leiden University Medical Center) ; Remaley, Alan T. (Lipoprotein Metabolism Section Cardio-Pulmonary Branch National Heart. Lung and Blood Institute National Institutes of Health) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona))
Scope: The lipidomic analysis of high-density lipoprotein (HDL) could be useful to identify new biomarkers of HDL function. Methods and results: A randomized, controlled, double-blind, crossover trial (33 hypercholesterolaemic subjects) is performed with a control virgin olive oil (VOO), VOO enriched with its own phenolic compounds (FVOO), or VOO enriched with additional phenolic compounds from thyme (FVOOT) for 3 weeks. [...]
2021 - 10.1002/mnfr.202001192
Molecular Nutrition and Food Research, Vol. 65 Núm. 9 (may 2021) , p. 2001192  
3.
16 p, 1.4 MB Impact of Phenol-Enriched Olive Oils on Serum Metabonome and Its Relationship with Cardiometabolic Parameters : A Randomized, Double-Blind, Cross-Over, Controlled Trial / Farràs Mañé, Marta (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Swann, Jonathan Richard (University of Southampton. School of Human Development and Health) ; Rowland, Ian (University of Reading. Hugh Sinclair Human Nutrition Group) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d'Aliments) ; Subirana, Isaac (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Catalán, Úrsula (Universitat Rovira i Virgili) ; Motilva, Maria-José (Universitat de Lleida. Departament de Tecnologia, Enginyeria i Ciència d'Aliments) ; Solà, Rosa (Universitat Rovira i Virgili) ; Covas Planells, Maria Isabel (NuProas Handesbolag, Sweden) ; Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Fitó, Montserrat (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) ; Mayneris-Perxachs, Jordi (Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta)
Phenol-rich foods consumption such as virgin olive oil (VOO) has been shown to have beneficial effects on cardiovascular diseases. The broader biochemical impact of VOO and phenol-enriched OOs remains, however, unclear. [...]
2022 - 10.3390/antiox11101964
Antioxidants, Vol. 11 Núm. 10 (2022) , p. 1964  
4.
14 p, 1.1 MB Phenol-Enriched Virgin Olive Oil Promotes Macrophage-Specific Reverse Cholesterol Transport In Vivo / Cedó, Lídia (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Fernández-Castillejo, Sara (Fundació EURECAT-Centre Tecnològic de Nutrició i Salut, Reus) ; Rubió, Laura (Universitat de Lleida) ; Metso, Jari (Minerva Foundation Institute for Medical Research and National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland) ; Santos, David (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Muñoz-Aguayo, Daniel (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Rivas-Urbina, Andrea (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Tondo, Mireia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau) ; Méndez Lara, Karen Alejandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Farràs Mañé, Marta (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Jauhiainen, Matti (Minerva Foundation Institute for Medical Research and National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland) ; Motilva, Maria-José (Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino) ; Fitó, Montserrat (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ; Blanco Vaca, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Solà, Rosa (Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Tarragona)) ; Escolà-Gil, Joan Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
The intake of olive oil (OO) enriched with phenolic compounds (PCs) promotes ex vivo HDL-mediated macrophage cholesterol efflux in humans. We aimed to determine the effects of PC-enriched virgin OO on reverse cholesterol transport (RevCT) from macrophages to feces in vivo. [...]
2020 - 10.3390/biomedicines8080266
Biomedicines, Vol. 8 (august 2020)  
5.
13 p, 473.9 KB A primary-school-based study to reduce the prevalence of childhood obesity - the EdAl (Educació en Alimentació) study : A randomized controlled trial / Tarro, Lucia (Universitat Rovira i Virgili. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut) ; Llauradó, Elisabet (Universitat Rovira i Virgili. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut) ; Albaladejo, Rosa (Universitat Rovira i Virgili. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut) ; Moriña, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia i Medicina Preventiva i Salut Pública) ; Arija, Victoria (Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili) ; Solà, Rosa (Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas) ; Giralt, Montse (Universitat Rovira i Virgili. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut)
Background: Obesity is one of the main determinants of avoidable disease burden. To implement a program by university students acting as " health promoting agents" (HPAs) and to evaluate the effects on obesity prevalence of the primary-school-based program that promotes healthy lifestyle, including dietary and physical activity recommendations over 28 months. [...]
2014 - 10.1186/1745-6215-15-58
Trials, Vol. 15, Núm. 1 (2014) , art. 58  

See also: similar author names
3 Sola, Ricard
3 Sola, Ricard
2 Solà, R.
3 Solà, Ricard
1 Solà, Roger
2 Solà, Rosario
Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.