Results overview: Found 17 records in 0.02 seconds.
Articles, 9 records found
Research literature, 6 records found
Course materials, 2 records found
Articles 9 records found  
1.
43 p, 1.5 MB Management and Feeding Strategies in Early Life to Increase Piglet Performance and Welfare around Weaning : a review / Blavi Josa, Laia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Llonch, Pol (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; López Vergé, Sergi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Martín Orúe, Susana M (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The performance of piglets in nurseries may vary depending on body weight, age at weaning, management, and pathogenic load in the pig facilities. The early events in a pig's life are very important and may have long lasting consequences, since growth lag involves a significant cost to the system due to reduced market weights and increased barn occupancy. [...]
2021 - 10.3390/ani11020302
Animals, Vol. 11 Núm. 2 (2021) , p. 302  
2.
21 p, 678.9 KB Porcine Digestible Peptides (PDP) in Weanling Diets Regulates the Expression of Genes Involved in Gut Barrier Function, Immune Response and Nutrient Transport in Nursery Pigs / González-Solé, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica) ; Villodre, Carmen (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Coloma Garcia, Wellington Napoleon (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Farré, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques) ; Borda, Elisabet (Bioiberica S.A.U. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez-Cano, Francisco J (Universitat de Barcelona. Departament de Bioquímica i Fisiologia) ; Folch Albareda, Josep Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Criado Mesas, Lourdes (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre de Recerca en Genòmica Agrícola)
This study was conducted to investigate the effects of dietary supplementation of porcine digestible peptides (PDP), spray-dried plasma (SDP), or a combination of both, on growth performance and the expression of genes related to intestinal function of weaned pigs. [...]
2020 - 10.3390/ani10122368
Animals, Vol. 10 Núm. 12 (2020) , p. 2368  
3.
22 p, 769.8 KB Influence of particle size and xylanase in corn-soybean pelleted diets on performance, nutrient utilization, microbiota and short-chain fatty acid production in young broilers / Melo Duran, Diego Alexander (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; González-Ortiz, Gemma (AB Vista. Marlborough) ; Sala Pallarés, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Villagómez Estrada, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Bedford, Michael R. (AB Vista. Marlborough) ; Graham, Hadden (AB Vista. Marlborough) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Pérez Hernández, José Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The objective of this study was to investigate the effects of particle size and xylanase supplementation in corn-based pellet diets on the performance and digestive traits in young broilers. A total of 512 male Ross 308 broilers were used in a 21-day study. [...]
2020 - 10.3390/ani10101904
Animals, Vol. 10 Núm. 10 (2020) , p. 1904  
4.
16 p, 538.3 KB The Implications of Nutritional Strategies that Modify Dietary Energy and Lysine for Growth Performance in Two Different Swine Production Systems / Aymerich, Pau (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Bonet, Jordi (Vall Companys Group. Lleida) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Coma, Jaume (Vall Companys Group. Lleida) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Soldevila, Carme (Vall Companys Group. Lleida)
This work aimed to determine the impacts of lowering dietary net energy (NE) density in two swine production systems that produce pigs with different carcass traits. To ensure that dietary lysine was not limiting growth, two studies were conducted in a 2 × 2 factorial arrangement with NE and standardized ileal digestible lysine (SID Lys) as experimental factors. [...]
2020 - 10.3390/ani10091638
Animals, Vol. 10 Núm. 9 (2020) , p. 1638  
5.
13 p, 2.0 MB Potential risk factors related to pig body weight variability from birth to slaughter in commercial conditions / López Vergé, Sergi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Farré, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques) ; Coma, Jaume (Vall Companys Group. Lleida) ; Bonet, Jordi (Vall Companys Group. Lleida) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
The aim of this observational study is to identify risk factors associated with body weight (BW) variability in three data sets (DS) in commercial conditions. A total of 1,009 (DS1), 460 (DS2), and 1304 (DS3) male and female crossbreed pigs (Pietrain × [Landrace × Large White]), respectively, were included in each trial. [...]
2018 - 10.1093/tas/txy082
Translational Animal Science, Vol. 2 (june 2018) , p. 383-395  
6.
14 p, 1.3 MB Effects of supplementing organic microminerals and methionine with or without limiting growth during the rearing phase of replacement gilts on lameness, growth, and body composition / Fabà, Lluís (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Gasa Gasó, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Tokach, Mike D (Department of Animal Sciences and Industry, Kansas State University, Manhattan, KS) ; Varella, Evelia (Tecnología & Vitaminas S.L., Alforja, Spain) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Previous research suggested that lameness in growing pigs could be reduced using feeding strategies, such as limiting growth rate and supplementing trace minerals (TM) and (or) methionine (Met). The present study evaluates effects of 1) TM and Met and 2) limiting total lysine (Lys) during the rearing phase (90 d) of gilts (as a means to limit growth rate) on lameness, performance, and sow claw health and productivity (to first parity). [...]
2019 - 10.1093/tas/txz038
Translational Animal Science, Vol. 3 (april 2019) , p. 717-730  
7.
12 p, 1.4 MB Age-Related Serum Biochemical Reference Intervals Established for Unweaned Calves and Piglets in the Post-weaning Period / Yu, Kuai (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Canalias Reverter, Francesca (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Arroyo, Laura. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Pato, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Bioquímica Clínica Veterinària) ; Saco Rodriguez, Yolanda (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular) ; Terré Trullà, Marta (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Producció de Remugants) ; Bassols Teixidó, Anna Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
The purpose of the present study is to establish the influence of age on serum biochemistry reference intervals (RIs) for unweaned calves and recently-weaned piglets using large number of animals sampled at different ages from populations under different season trials. [...]
2019 - 10.3389/fvets.2019.00123
Frontiers in Veterinary Science, Vol. 6 (april 2019)  
8.
3 p, 369.2 KB El plaer durant el consum d'aliments en porcs : nova proposta per a l'estudi / Figueroa Hamed, Jaime (Pontificia Universidad Católica de Chile) ; Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Estudiar el grau de plaer que experimenten els animals de granja durant la seva alimentació és important en termes de benestar. Addicionalment, permet re-formular dietes d'acord amb la seva palatabilitat. [...]
Estudiar el grado de placer que experimentan los animales de granja durante su alimentación es importante en términos de bienestar. Adicionalmente, permite re-formular dietas de acuerdo a su palatabilidad. [...]
Studying the degree of pleasure that farm animals experience during feeding is important in welfare terms. In addition, it allows the re- formulation of diets according to its palatability. This work proposes new methods of studying palatability in pigs, based on the analysis of the animals' consumption patterns, and not on simple measures of consumption or preferences.

2019
UAB divulga, Desembre 2019, p. 1-3
3 documents
9.
3 p, 130.2 KB Importància de la familiaritat en l'aprenentatge social d'hàbits alimentaris en porcs / Solà Oriol, David (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Un estudi realitzat per tal d'avaluar l'aprenentatge social en els garrins a l'hora d'acceptar nous aliments mostra que aquests animals poden canviar els seus hàbits alimentaris mitjançant aquest mecanisme, però també destaca la importància de la familiaritat entre els garrins. [...]
Un estudio realizado para evaluar el aprendizaje social en los lechones a la hora de aceptar nuevos alimentos muestra que los cerdos pueden cambiar sus hábitos alimentarios mediante el contacto social, en el que destaca la importancia de la familiaridad entre los lechones. [...]
A study to assess social learning in piglets for accepting new foods shows that these animals can change their feeding behaviour by this mechanism, but also highlights the importance of familiarity among piglets. [...]

2014
UAB divulga, Març 2014
3 documents

Research literature 6 records found  
1.
Semi-precision feeding of non-castrated grow-finishing pigs / Aymerich Montrabeta, Pau ; Solà Oriol, David, dir. ; Coma Subirà, Jaume, dir.
Actualment, la majoria de sistemes convencionals d'alimentació de porcí utilitzen l'alimentació en fases a l'engreix per imitar la disminució de concentració de nutrients requerida lligada a un increment de la capacitat d'ingestió dels porcs a major edat i pes viu. [...]
En la actualidad, los sistemas convencionales de alimentación del ganado porcino utilizan mayoritariamente la alimentación en fases durante el engorde para imitar la disminución de la concentración de nutrientes requerida en el pienso cuando se incrementa la capacidad de ingestión de los cerdos a mayor edad y peso vivo. [...]
Conventional swine feeding systems usually aim to feed the average pig, or slightly higher nutrient levels to ensure that the overall population growth is not limited. To feed pigs in accordance with their requirements, most swine operations use phase feeding during the grow-finishing phase to match the diminishing dietary nutrient concentration for an increased feed intake at greater age and body weight. [...]

2020  
2.
223 p, 2.8 MB Study of nutritional strategies to improve rearing, quarantine, and adaptation periods of replacement gilts / Fabà Camats, Lluís ; Gasa Gasó, Josep, dir. ; Solà Oriol, David, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
En la present tesi, es varen hipnotitzar reduccions en coixeses, osteocondrosis (OC) i lesions de peülles via proporcionar una suplementació dietètica (de nutrients importants en ossos i peülles) i/o reduir el creixement durant la recria. [...]
Las hipótesis fueron que la suplementación dietética (con nutrientes importantes para huesos y pezuñas) y/o la reducción del ritmo de crecimiento durante la recría reduce las cojeras, osteocondrosis (OC) y lesiones de pezuñas. [...]
The present PhD thesis hypothesized reductions of lameness, osteochondrosis (OC) and claw lesions due to dietary treatments (nutrients with specific roles in bone and claw development) fed to rearing gilts, and (or) by reducing growth rates. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
3.
188 p, 12.9 MB Estudio y gestión de la variabilidad de peso vivo a lo largo del ciclo del porcino en condiciones comerciales / López Vergé, Sergi ; Gasa Gasó, Josep, dir. ; Solà Oriol, David, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La variabilidad de peso vivo cobra especial relevancia en la porcicultura moderna donde la importancia de la integridad y homogeneidad del lote resulta crucial para no interrumpir los flujos de producción. [...]
Live weight variability is particularly important in modern pig production, because the importance of the integrity and homogeneity of the batch is crucial in order not to interrupt production flows. [...]

[Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.  
4.
27 p, 494.5 KB Aplicación web creada con shiny para el análisis de la variabilidad de las materias primas en la fabricación de piensos / Casino Durán, Joaquín ; Farré, Mercè, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques) ; Solà Oriol, David, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències
La variabilidad en las materias primas puede comprometer la calidad del producto final. En la fabricación de piensos en el sector porcino, este factor es determinante para la producción animal. Se realiza un proceso de manipulación de las bases de datos de los ingredientes principales de este pienso (trigo, soja, maíz y cebada) con la finalidad de conseguir una sola base de datos de todos los ingredientes y, todos los nutrientes y aminoácidos de estos. [...]
La variabilitat en la matèries primeres pot comprometre la qualitat del producte final. En la fabricació del pinso en el sector porcí, aquest factor es determinant per la producció animal. Es realitza un procès de manipulació de les bases de dades dels ingredients principals d'aquest pinso (blat, soja, blat de moro i ordi) amb lafinalitat d'aconseguir una base sola base de tots els ingredients, tots els seus nutrients i aminoàcids. [...]
Variability in raw materia can compromise the quality in the final product. In feed manufacture in the pig sector, this is a determining factor for animal manufacture. Handling process of the database was done over the main ingredients of the feed (wheat, soybean, corn and barley) in order to obtain a final database of all the ingredients, all their nutrients and amino acids. [...]

2017
Grau en Estadística Aplicada [973]  
5.
257 p, 2.4 MB Exploring dietary strategies to enhance feed intake and growth of piglets after weaning by a multidisciplinary approach / Blavi Josa, Laia ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. ; Solà Oriol, David, dir. ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
El deslletament és un període d'adaptació i estrès on els porcs poden patir el síndrome post-deslletament, caracteritzat per una baixa ingestió i creixement i per diarrees. És de gran interès per a la indústria porcina la recerca de solucions per incrementar el consum i el creixement després del deslletament. [...]
El destete es un periodo de adaptación y estrés donde los cerdos frecuentemente sufren el síndrome post-destete; caracterizado por una baja ingestión y crecimiento, y por diarreas. Es de gran interés para la industria porcina la búsqueda de soluciones para incrementar el consumo y el crecimiento después del destete. [...]
Weaning is a period of adaptation and stress where pigs frequently suffer the post-weaning "growth check", characterized by low feed intake, poor growth, and diarrhea. The search for multiple and combined solutions to increase feed consumption and growth performance after weaning is of great practical interest for the swine industry. [...]

Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2016  
6.
192 p, 1.1 MB Influence of the nutritional status of piglets on their ability to perform appropriate dietary selection patterns after weaning / Guzmán Pino, Sergio A. ; Pérez Hernández, José Francisco, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Solà Oriol, David, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments
La presente Tesis Doctoral tiene como objetivo simular diferentes estados fisiológicos o nutricionales que enfrentan los lechones destetados en el sistema intensivo de producción, por ejemplo, variaciones en el contenido nutricional de la dieta, en la disponibilidad de nutrientes o piensos, o en la homeostasis de los animales. [...]
The present PhD Thesis aims to simulate different physiological or nutritional status that post-weaned piglets face in the intensive production system, e. g. , variations in the dietary nutritional content, in the availability of nutrients or feeds, or in the animals' homeostasis. [...]

[Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2014  

Course materials 2 records found  
1.
11 p, 128.0 KB Qualitat dels Aliments des de la Granja [43032] / Sala Pallarés, Roser ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; Caja López, Gerardo ; Casals Costa, Ramón ; Milán Sendra, María José ; Paramio Nieto, Maria Teresa ; Piedrafita Arilla, Jesús ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Such Martí, Francesc Xavier ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Calsamiglia Blancafort, Sergio ; Martín Orue, Susana María ; Sola Oriol, David ; Castillejos Velázquez, Lorena ; Llonch Obiols, Pol ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquest mòdul té com a objectiu que els alumnes coneguin les possibles formes de millorar la qualitat dels 1 Aquest mòdul té com a objectiu que els alumnes coneguin les possibles formes de millorar la qualitat dels productes d'origen animal des de la granja. [...]
Este módulo tiene como objetivo que los alumnos conozcan las posibles formas de mejorar la calidad de los 1 Este módulo tiene como objetivo que los alumnos conozcan las posibles formas de mejorar la calidad de los productos de origen animal desde la granja. [...]

2020-21
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents
2.
11 p, 103.2 KB Qualitat dels Aliments des de la Granja [43032] / Sala Pallarés, Roser ; Barroeta Lajusticia, Ana Cristina ; Caja López, Gerardo (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments) ; Casals Costa, Ramón ; Milán Sendra, María José ; Paramio Nieto, Maria Teresa ; Piedrafita Arilla, Jesús ; Plaixats Boixadera, Josepa ; Such i Martí, Francesc Xavier ; Izquierdo Tugas, Maria Dolors ; Bartolomé Filella, Jordi ; Calsamiglia Blancafort, Sergio ; Martín Orue, Susana María ; Sola Oriol, David ; Castillejos Velázquez, Lorena ; Llonch Obiols, Pol ; Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària
Aquest mòdul té com a objectiu que els alumnes coneguin les possibles formes de millorar la qualitat dels productes d'origen animal des de la granja. En particular, el mòdul analitzarà l'impacte que poden tenir factors com l'alimentació, el maneig, la genètica i el benestar animal sobre la qualitat nutritiva, organolèptica i 1 com l'alimentació, el maneig, la genètica i el benestar animal sobre la qualitat nutritiva, organolèptica i tecnològica dels diferents productes. [...]
1 This module aims to make students aware of the possible ways to improve the quality of animal products from farm. In particular, the module will examine the impact of factors such as nutrition, management, genetics and animal welfare on the nutritional, technological and organoleptic quality of different products. [...]
Este módulo tiene como objetivo que los alumnos conozcan las posibles formas de mejorar la calidad de los productos de origen animal desde la granja. En particular, el modulo analizará el impacto que pueden tener factores como la alimentación, el manejo, la genética y el bienestar animal sobre la calidad nutritiva, 1 factores como la alimentación, el manejo, la genética y el bienestar animal sobre la calidad nutritiva, organoléptica y tecnológica de los diferentes productos. [...]

2018-19
Màster Universitari en Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [1364]
3 documents

Interested in being notified about new results for this query?
Set up a personal email alert or subscribe to the RSS feed.